• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    já sem nebudu chodit dokud to nepřečtu, takovejch spoilerů tady :D
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    BRAMBOREENA: Trochu spoiluješ těm, co trojku ještě nečetli, ale je to opravdu silný dialog. Ještě o kousek lepší než ten mezi Eli a Meawene, nebo jak se sestřičky píšou. A ten byl hodně drsný.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MUM: Imho je přerod od sebevědomého hrdiny k totální trosce přímo úměrný drastickému postupu jeho nemoci. Taky mám za sebou dost záchvatů bolesti, kterou jsem se snažila vydržet, a je to tak. Jak člověk ze začátku dělá ramena, všechno zvládne a vydrží, ale postupně mu začne docházet eneregie a nakonec nevyhnutelně přijde moment, kdy prostě už nemůže, všechny síly jsou spotřebované a vzdá to. To není žádné WTF, to je naprosto přesné. I s tím, že to přijde najednou, zničehonic, žádný dlouhý vývoj.
    MUM
    MUM --- ---
    BRAMBOREENA: To je ale RADNE nastavena kasicka. Napsal bych neco o postavach, ktere se autorum vymknou z ruky, ale mlcim, chci dalsi dva dily a chci je HNED 8-)
    SARGO
    SARGO --- ---
    Aš-šád má jedinou chybu: je ho tam příliš málo. Což je logické, když jeho vnitřní procesy tam nejsou, zatímco kniha je na nich do značné míry založena, ale stejně :-D Má to chlapec příliš dobře srovnané, než aby ho bylo člověku líto, ale právě jeho boj a schopnost konzistence v mlýně tolika, ehm, kulturních vlivů, mi připadá fascinující. Chová se logicky, je to sympaťák... dobrý materiál na Hlavní Idola série :-D (... dobře, je blond, ale nikdo není dokonalý :-))
    MUM
    MUM --- ---
    BRAMBOREENA: Neomlouvej se, ja ti to zeru. A mlaskam u toho...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    MUM: A ještě dodám s tím Lucasem: závěr třetího dílu (rozhovor Lucase s Aš-šádem) je ústřední bod celého veledíla. To je vůbec první scéna, kterou jsem z toho měla napsanou, a kvůli ní to původně začalo vznikat. Plán byl ten, že to bude povídka na cca 60 stránek o tom, jak Lucas (který má za otce profesora KLASICKÉ ŘEČTINY, je sebevědomý, vzdělaný, úspěšný, racionální atd.) dostane RAKOVINU (čili nic mimozemského), a pak potká argia-lua, který by ho vyléčit sice mohl - ALE. A protože tohle "ale" je pro Lucase s jeho racionálním přístupem ke světu totálně nepochopitelné, stane se, co se stane. O tom to mělo být - o tomhle okamžiku úplného rozpadu. Všechno ostatní (Církev, Lodě, hmyzáci, houby....) se nabalilo až dodatečně. :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    S Aš-šádem je to přesně, jak píše KAROLINA_F - taky jsme o tom vedly spory, coby betačtenářka všech dílů dávno před vydáním mi to celou dobu vytýká, že Aš-šád je jako jediná postava neprůhledný, ale já zarytě trvám na tom, že Aš-šádovi vidět do hlavy být nesmí. Měl by působit zkrátka - totálně mimozemsky. Ideál, kterého jsem se snažila dosáhnout, je ten, aby si člověk nebyl jistý, je-li větší hajzl Aš-šád nebo Lucas. Ani jeden není klaďas, ani jeden není záporák, ale stojí proti sobě a jejich střety to dramaticky táhnou. (Tolik výchozí teze - jestli se to povedlo nebo ne, to já posoudit nemůžu.)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RIP: Přesně. Joanna nechce použít normální slovo pro loď (čili "statek"), protože je mužského rodu a Lodě mají dost výrazně ženský charakter.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    Kogga z czarnego słońca!! Petecki! jedna z prvnich Space-oper v polstine, co sem cetl...a od te doby sem si rikal: sakra oni nejen ty prekladove v polstine, ale i Polaci se daji cist v pl. originale! :)) A pisou skvele spejsky i za komousu! ...
    Nikdy jsem nepochopil proc se u nas od Peteckeho prekladalo to detske ne moc povedene z jeho tvorby a ty vaznejsi spejsky se vynechaly...
    Takze Petecki je u nas zavedenej jako polsky spisovatel detskych SF... coz je dost nespravedlive... skoda... uz to asi nikdo nenapravi...
    ...dobre zes to takto pripomnela a ja mohl nahrat :))
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    MUM: Hele a není to kvůli tomu že je tak hotovej z Aš~Šáda? Jestli ho milý chlapec opravdu nemá na háku... Pak by ten looping byl pochopitelný.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SARGO: není na světě Aš~šád ten, aby se zalíbil lidem všem...
    SARGO
    SARGO --- ---
    KAROLINA_F: Moje nejoblíbenější postava a ty takhle! :-D
    KAROLINA_F
    KAROLINA_F --- ---
    Aš~šad se jako postava hlavně vymyká tím, že mu čtenář jako jedinému "nevidí do hlavy". U všech ostatních postav jsou k dispozici vnitřní monology, jejich myšlenky i motivace, ale Aš~šáda čtenář může poznat jen přes filtr toho, co si o něm myslí ostatní postavy, nebo usuzovat na jeho osobnost z jeho činů a osobních proklamací. Jenže zároveň už tuší, že to je cesta stejně nespolehlivá. Proto já osobně Aš~šáda od začátku moc nemusela.
    MUM
    MUM --- ---
    ROMI: Priznam bez mukani, ze jsem ovlivnen puvodnim argenitovym svetem, tudiz cekam od argia~lu nejakou moralni vysi. Mozna ji ma, mozna ne. Prodava ty moudra ale zatim tak, ze nejvetsi hajzlove v knihach C. J. Cherryh jsou proti nemu kladne postavy.
    ROMI
    ROMI --- ---
    jinak docteno a pro me asi nejlepsi dil, tesim se na zbytek, skoda, ze to neni vydany, slousknul bych to nejradsi najednou
    ROMI
    ROMI --- ---
    MUM: tak as~sad uz je divnej od zacatku a jeho motivy mi jsou teda neznamy, takze nemuzu rict jestli je zmrd nebo ne :) v predeslych dilech me stval vic nez v tomhle, v tomhle dile to vyhral mozna nakonec i samotny Lukeas Lus :)
    MUM
    MUM --- ---
    Ovsem tesim se, az to za takovych pet let vezmu z jedne vody na cisto a ty veletoce uvidim v cele krase. Hvezdne valky hadr!
    MUM
    MUM --- ---
    OK, docten treti dil.
    Cenu za WTF ziskava Lucas, takovy prerod od sebevedomeho hrdiny v kluka, co se necha vlacet okolim, jsem opravdu necekal. Ale je fakt, ze nestojim v jeho stylovych botach. Treba se jeste vzpamatuje.
    Pinky je kupodivu naprosto konzistentni. Aby neco udelala, potrebuje k tomu pobidku od autority, jinak si neveri a neustale pochybuje. Znam ve svem okoli aspon tri takove. K tomu trenerstvi - pro druzstvo mladsich to muze naopak byt skvela trenerka, ktere jeji sverenkyne a jejich uspechy dodavaji sebevedomi. Lyzuje od malicka, ma natolik dobrou techniku, aby se dostala do reprezentace, je to pro ni prirozene, ma to v krvi. Tuhle techniku trpelive predava mladsim. Sebevedomi si robatka museji obstarat jinde, ona jim da zaklady, na kterych ti talentovanejsi pozdeji budou pracovat s osobnim trenerem - headhunteri si je odlovi. Nic neobvykleho. V osobnim zivote je proste moc neznamych, neni to jasne dana draha a prosta fyzika jizdy.
    Aš~šád se dokonale meni z neznameho superhrdiny v dokonaleho zmrda. Kvalitni matros, v pozemskych terminech Koukolikuv sociopat jako vysity. Utikejte od nej co nejdal!
    Kamëlë vicemene vi, co chce, a jde si za tim. Nemusime s tim souhlasit, ale dela to dobre.
    Cena mych symatii putuje za Ëltaühl, dalo se to cekat, ale nakonec je to uplna pecka.
    A divackou rolnicku pro Fionu. Jako obvykle si vytahla (tragi)komickou kartu. Politoval bych ji, ale mam takovych v okoli taky nekolik.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RIP: co wodny - statek kosmiczny
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam