VANEK: Máš pravdu, vyznívá to krapet nesrozumitelně... A možná jsem to i nesrozumitelně řekla, nebyl čas moc to rozebírat, jen jsem to tam dvěma větami zmínila.
Ve skutečnosti jde o toto: když máme nějaké úplně cizí civilizace, které spolu ve vzdálené budoucnosti bojují (třeba Igeřani a floraíni kolem roku 9000), je nelogické používat k tomu náš současný letopočet, odvíjející se od Kristova narození (když se zároveň celé křesťanství v tom světě ponechává stranou a původ toho letopočtu se nevysvětlí); ale zároveň když nebudu v tom světě žádný univerzální letopočet mít nebo bude výrazně jiný než ten náš, budou v tom mít zmatek čtenáři a je to otravné. Tak jsem to obešla následující flignou: Igeřani mají letopočet vlastní, počítaný od startu jejich prvního sputniku, což byl SHODOU OKOLNOSTÍ rok 112 našeho (křesťanského, pozemského) letopočtu. Čas počítali nějak jinak a po svém, ale když posléze (kolem pozemského roku 4000) dobyli Zemi, zalíbil se jim tamní způsob počítání na roky (protože byli zvyklí neustále asimilovat a přebírat všechno, co jimi porobené civilizace vymyslely); čili z čistého hipsterství zavedli "letopočet Země", navázaný ale na zmiňovaný rok 112. Tím pádem jsou všechny časové údaje v argenitovém vesmíru uváděny v letech "ltZ" čili "letopočtu Země", který je oproti našemu křesťanskému mírně posunutý o 112 let (což má tu výhodu, že letopočty jsou čtenáři tak nějak instinktivně povědomé a dobře představitelné, a přitom je aspoň trochu vysvětleno, proč se za deset tisíc let ještě někdo takovým kalendářem řídí, když přitom Země je vcelku bezvýznamná planeta a křesťanství se nijak nerozšířilo.) V Myceliu je rok 2609 - v traileru se píše, že je to rok 2609 ltZ, což znamená, že podle NAŠEHO LETOPOČTU by to vlastně správně měl být rok 2721 (AD); ale zde už právě hřeším na to, že stoletého rozdílu u vymyšlené budoucnosti si beztak nikdo nevšimne, čili to dále nerozmazávám a nic nevysvětluju :D