• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    SARGO: "Opovaž se ukrást mi peněženku, Akkütlix tě vidí" - to je třeba mít na tašce :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Na tašce by se mi hodně líbilo mít "Ve jménu Akkütlixe!" :-))
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    SARGO: přesně tak, placička je široká necelé čtyři centimetry, pět slov je naprosté maximum (a s logem Mycelium spíš tři).
    K předvídatelnému řešení logo plus šábršoustí se samozřejmě uchýlím, spíš jsem si říkala, že by se hodilo pár ne tak sucharských... no možná to ZOIDBERG zkusím :) Nebo ještě v témž stylu: "Mycelium vás vyléčí z optimismu" :D
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Možná drsnější...
    Chceš zemřít? Zeptej se mě jak!
    Angažované...
    Akkütlix chce tebe! (Případně "Chci tě!", ale to by předpokládalo obrázek Akkütlixe s napřaženým pařátem.)
    Fyziologické...
    Prorostlý mycéliem.

    GENTIANA: Ano! Stačilo by pár slov přepsat a je to Ossenské až běda...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    GENTIANA: Zase tak moc bych na pilu netlačil.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ZOIDBERG: jako... Z aktivního ökre se posere i největší zatvrzelec?
    JANADVORACKOVA: Tak De profundis clamavi je skoro to samo jako Nechť přijde tma.
    SARGO
    SARGO --- ---
    Placky nejsou velké a tisk nebývá zase tak ostrý, aby snesl delší nápis - dle mého skromného názoru.
    Asi by se mi nejvíc zamlouvalo prosté "Mycelium", ale taky názvy jednotlivých dílů s patřičným výsekem obálek ;-) On "Pád do hlubin" či "Led pod kůží" koneckonců dobře popisují i stav nebohého čtenáře :-D
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    BRAMBOREENA: Hmmm, co třeba nějakou parafrázi na onen známý žalm o rokli šeré smrti. Tedy vím, že je to na placku dlouhé, ale něco ve stylu:
    Do hlavy mi vlezeš (i když nechci)
    bylinky na uklidnění nosíš (v množství větším, než malém)
    v myceliu útěchu hledám a nebojím se, protože ty se mnou jsi...
    I když půjdu roklí šeré smrti... atd, atd...
    Celek mě nenapadá, ale koukám na ten žalm a úplně to láká ke zneužití :).
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    GENTIANA: Nebo "na zácpu je nejlepší Mycelium".
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: Pořiďte si i vy svého nitrožilního parazita nebo něco takového už bylo, tuším, a přijde mi to docela dobré.

    Nebo variace na inseráty z dob národního obrození, něco typu Neberte náhražky, berte Pětici.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    jedine co me jako SF houbare ted napadlo... :))
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    Mycelium s vejcem = dobrá SF smaženice!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tak mám z Arga půjčenou plackovačku. Počítala jsem, že v sobotu vyrobím hrstečku placek na Festival fantazie, a místo toho tady teprve vymýšlím hesla o Akkütlixovi... Zatím jsem vymyslela akorát:

    Mycelium je způsob smrti! (jako parafráze na It's a way of life!, ale teda česky to tak nevyzní)
    Mycelium samo je cílem
    Akkütlix tě vidí
    Hmyzí bůh ti rozumí
    Přes Mycelium ke hvězdám
    Akkútlix - bůh s nelidskou tváří

    ale nic z toho se mi nelíbí natolik, abych tím prznila nebohou placku. Ani evangelizační weby (třeba http://www.net-burst.net/quips/punchy.htm ), kde na BorgDogovu dávnou radu hledám inspiraci, zatím žádné perly ducha nepřinesly. Omluvou mi budiž, že je vedro a já u toho žehlím, no ale stejně je to bída. Asi zůstaneme u starého dobrého "Mycelium mám v krvi" od ID SHADOWALKER...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK: Máš pravdu, vyznívá to krapet nesrozumitelně... A možná jsem to i nesrozumitelně řekla, nebyl čas moc to rozebírat, jen jsem to tam dvěma větami zmínila.

    Ve skutečnosti jde o toto: když máme nějaké úplně cizí civilizace, které spolu ve vzdálené budoucnosti bojují (třeba Igeřani a floraíni kolem roku 9000), je nelogické používat k tomu náš současný letopočet, odvíjející se od Kristova narození (když se zároveň celé křesťanství v tom světě ponechává stranou a původ toho letopočtu se nevysvětlí); ale zároveň když nebudu v tom světě žádný univerzální letopočet mít nebo bude výrazně jiný než ten náš, budou v tom mít zmatek čtenáři a je to otravné. Tak jsem to obešla následující flignou: Igeřani mají letopočet vlastní, počítaný od startu jejich prvního sputniku, což byl SHODOU OKOLNOSTÍ rok 112 našeho (křesťanského, pozemského) letopočtu. Čas počítali nějak jinak a po svém, ale když posléze (kolem pozemského roku 4000) dobyli Zemi, zalíbil se jim tamní způsob počítání na roky (protože byli zvyklí neustále asimilovat a přebírat všechno, co jimi porobené civilizace vymyslely); čili z čistého hipsterství zavedli "letopočet Země", navázaný ale na zmiňovaný rok 112. Tím pádem jsou všechny časové údaje v argenitovém vesmíru uváděny v letech "ltZ" čili "letopočtu Země", který je oproti našemu křesťanskému mírně posunutý o 112 let (což má tu výhodu, že letopočty jsou čtenáři tak nějak instinktivně povědomé a dobře představitelné, a přitom je aspoň trochu vysvětleno, proč se za deset tisíc let ještě někdo takovým kalendářem řídí, když přitom Země je vcelku bezvýznamná planeta a křesťanství se nijak nerozšířilo.) V Myceliu je rok 2609 - v traileru se píše, že je to rok 2609 ltZ, což znamená, že podle NAŠEHO LETOPOČTU by to vlastně správně měl být rok 2721 (AD); ale zde už právě hřeším na to, že stoletého rozdílu u vymyšlené budoucnosti si beztak nikdo nevšimne, čili to dále nerozmazávám a nic nevysvětluju :D
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: WTF "Nelze (tedy lze, ale není to rozumné) používat jako časovou osu naši dobu, př.n.l. a n.l., pokud nějak nezmíníme křesťanství, od kterého se to odvíjí, takže doby Mycelia je oproti našemu posunuta. Je skvělé myslet i na takové detaily!"???

    Též možno zaheslovat na Uložto (nebo tak někam na systém, kde není vyhledávání).
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Reportáž z Liberce na blogu jedné z účastnic: http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/06/beseda-s-vilmou-kadleckovou.html

    AOTEAROA: totiž já jim radši napřed napíšu mail a zeptám se, jestli to můžu šířit. Pak bych to rovnou dala ke stažení k sobě na web, kde nebude počet stažení limitovaný jako v Úschovně, a sem do auditka link.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    BRAMBOREENA: už je to bohužel vyčerpáno, ale určitě by to tam šlo nahrát znovu ;)
    GALE
    GALE --- ---
    BRAMBOREENA: Právě Jana Stryková se mi líbila nejvíc. Kamëlëin pohrdavý monolog o Pinky je naprosto skvostný.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GALE: Tak to jsem ráda (i když na tom sama zásluhu nemám) :)

    Po pravdě řečeno jsem měla obavy taky, vůbec jsem si nedovedla představit, co z toho nakonec vyleze, a poněkud jsem se toho děsila. Představa, že se to nahlas čte (obzvlášť třeba scény, kde je Lucasovi blbě) ve mně vyvolává rozpaky - tohle je spíš něco, co člověk čte někde zalezlý v koutku s dekou přetaženou přes hlavu :D Ale pak jsem na besedě (na lodi) slyšela Janu Strykovou (která tam přišla a kousek přečetla přímo na místě naživo) a to mě trochu uklidnilo, ta má démonicky uhrančivý hlas a najednou ten text dostal úplně nový rozměr. Znělo to v jejím podání tak magicky, že to přebilo můj nepříjemný pocit z toho, že se nějaké moje niterné výplody mají přetřásat nahlas a na veřejnosti. (JS je v ukázce v té poslední třetině - Kamëlë). Asi je to holt další level: napřed člověk sbírá odvahu svěřit to vůbec papíru, pak sbírá odvahu dát to někomu poprvé přečíst, no a nakonec to od jiných slyšet.
    A jinak líbí se mi hudba, podbarvuje to tak akorát.

    Jestli se mi dostane do spárů nějaký úryvek od velekněžky, tak ho sem taky dám.
    GALE
    GALE --- ---
    BRAMBOREENA: Poslechla jsem ukázku si asi 4x a musím uznat, že mi podání velmi vyhovuje. Hezci byli skvěle zvolení, dávají do čtení právě takové množství emocí, aby naznačili náboj příběhu, ale neruší to zažitek z "četby". Toho rušivého vlivu jsem se popravdě bála nejvíc. Audiokniha velmi předčila moje očekávání a přiznám se, že si knihu na základě této ukázky koupím.

    P.S. Ještě by mě zajímala Valerie Zawadská jako velekněžka.
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Safra, to je smůla! 30.6. by se mi to na ty tři hodiny v autě hodilo... a pak na cestu zpět... ale hádám, že to si někde dopoledne těžko splaším :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam