• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    FERRYH: Stará zní fakt blbě :-) Co tak „v nejlepším věku“ nebo „zralá“?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ty si stara autorka? sakra... to abych se podival do obcanky kolik ME je let... ja sem se mel stale za pubertalniho mladika! :))
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Dnes průlomový průnik do blogosféry YA :) - http://magicians-book.blogspot.cz/2014/08/review-jantarove-oci.html#more . Je to milé a vždycky mám radost, když nakazím záludnými houbami nevinnou mladou generaci. V nejbližších dnech tam bude ještě taky rozhovor, čili ocitnu se ve společnosti mladých českých autorek fantasy (Terky Janišové, Báry Jiříčkové, Temnářky...), kam zapadnu asi jako shnilý brambor mezi slavíky; ale nešť. :)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    BRAMBOREENA: Rozhodně velmi myceliální!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Nemůžu si pomoct, já teda rozhodně vidím Český Krumlov napadený myceliem :D - [ CORNHOLIO @ GALERIE CORNHOLIO ] . Krásné je to, hned bych to na zeď brala.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    ZOIDBERG: Maminka je křtěná Vltavou, já se z toho nevykroutím.:-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ZOIDBERG: Ricarderon jí místo hub radši durian. :D
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    RICARDERON: Však ty taky Čehůn nejsi, ty seš odněkud z Uher :-)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    ZOIDBERG: Těšíš mne, podle této informace bych nebyl moc Čech a mohl bych se tu na vás vytahovat, i když je mi po smetanové omáčce s houbama fakt blbě jak psovi. Ale houby to nedělají.:)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    FERRYH: S houbami sice asi symbiozu nemáme, ale za těch cca 1500 let, co žijeme na poměrně omezeném uzemí, došlo k jaké si selekci, kde byli přírodním výběrem znevýhodněni jedinci, kteří houby nejedí, nebo je jim po nich zle :-) Češi mají také mimochodem mimořádnou toleranci na laktózu.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    JARMIK: Baier je prostě king :-)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Vážený pane, líbil se nám Váš názor na hubení lidstva houbami a rádi bychom Vás proto pozvali na příjemné posezení s ukázkou össenských lidových zvyklostí. Vaše Církev Akkütlixova.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    FERRYH: čestní Össeani :D
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Nebo by si alespoň zasloužil plácku " Chceš zemřít...".
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    BRAMBOREENA: Nevím jestli by se pán neměl pozvat na nějakou mycelialní akci. :)))
    SARGO
    SARGO --- ---
    FERRYH: Jsem vrcholem evoluce! Můžu jíst cokoli "jedlého" i syrové a ještě mi to chutná. :-D
    Trochu jsem zagůglila a našla jsem zase opačné tvrzení proti tomu, ze kterého jsem původně vycházela: na severu je prý (konkrétně šlo o muchomůrku) toxinů víc. Čert se v tom vyznej :-D Třeba bude ve skutečnosti záležet na počasí, třeba jako když se pěstují chilli papričky :-D
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    BRAMBOREENA: ja bych jako houbar jeste dodal: kdyz nekdo zere plesnive babky, tak si trosku otravu zaslouzi, prase jedno! ... a v duchu pak pro sebe dodal: alespon v lese pak bude mene tech svatecnich rvoucich houbaru a bordelaru co zasiraj les pet flaskama a plechovkama ... ;o)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    no a pak si myslim, ze u cechu a slovaku je prah toho aby se z hub udelalo cloveku zle trosku vetsi nez jinde... proste sme houbarskej narod pravdepodobne stovky let a mame urcitou imunitu a symbiozu s houbama .... :))
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    SARGO: "v různých zeměpisných šířkách mají houby různý obsah toxinů"
    to jako vzdy je i neni pravda ...
    :)) je to slozitejsi ...

    zaprve je spousta hub, ktere do sebe s radosti nasavaji toxicke kovy a prvky z okoli... teda lokalni zalezitost!
    zadruhe existuje jedovata houba (Nedohub), ktera parazituje na nekterych houbach - treba na oblibene babce/praskáči neboli Hřib žlutomasý (i dalsich velice oblibenych hub u nas) obecne pokladane za lahodne a houbarsky oblibene... (sezoni a lokalni zalezitost)
    zatreti treba Hřib kovář, ale treba i oblibena Václavka a dost dalsich znamych a u nas oblibenych hub je pro urcitej okruh lidi spatne stravitelna a nekomu je z nich i dost zle... vetsinou to ale je kvuli kratke tepelne uprave ... doporucuje se u tehle specifickych hub tepelna uprava minimalne 20-30 min...

    to vse pak znamena, ze v ruznych zemich muze byt v povedomi lidi (ba dokonce i odbornou verejnosti a profi mykology) urcita houba jako nejedla ba jedovata a nekde zas je lahodna a vyhledavana delikatesa a oblibena... a oba ... a obe je pravdou...

    :O))
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GENTIANA: limcovka medenkova :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam