• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    SHEALA: ja mam u SFF a fantastiky vseobecne (coz je muj hlavni proud literatury po celej zivot) asi jedinou sagu, kde jsem take jako ty drogove zavyslej a cekam na kazdou novou knizku, ba dokonce i POVIDKU z tehoz sveta (pro vysvetleni: jsem znamej nepritel jednohubek (povidek) a kdyz reknu ze lovim od nejakeho autora i povidku tak to je fakt super poklona!! :)) - tak je u me je to autor a SF-Buh Neal Asher: http://www.legie.info/autor/525-neal-asher

    vybira se pak z te jeho ceske biblio velice snadno - vse co napsal a bylo u nas prelozene, tak je jeden svet... :o) jen v jinem case a s jinejma postavama
    ja osobne mam nejradeji: http://www.legie.info/kniha/2108-stahovac
    Stahovac me naprosto uchvatil, i kdyz dalsi dily teze serie uz ne tolik.. A naopak u Agent Cormac serky me prvni dil neoslovil, ale dalsi pak jsem hltal jak otesanek a nemohl se nabazit... :))

    ovsem celej ten svet http://www.legie.info/svet/24-polity-universe
    je pro me uchvacujici a Ashera za to naprosto nesoudne zboznuju jako meho SF BOHA :O))
    KAROLINA_F
    KAROLINA_F --- ---
    Nejen úchylnou, ale taky opravdu dobrou :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    http://samanovodoupe.blogspot.cz/2014/12/vanocni-apokalypsa.html - reportáž ze křtu antologie Na konci apokalypsy, kde mám úchylnou argenitovou povídku o záludnostech zahradní architektury.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (Ale ta sbírka Černá křídla Cthulhu podle obálky vypadá luxusně :) )
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ALDARION: ach to záludné podvědomí... na konci čtu "krom hezkého čtení slibuje i hodiny tlení"... :D

    No a co takhle nějaký fanfic, hm? Já už se takovou dobu těším, až někdo konečně napíše do Mycelia pořádnej slash, a furt nic... :D
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    SHEALA: Pořízení Sebraných spisů HPL nakonec nebyl tak špatný nápad, revidované překlady jsou docela fajn. ;) Laser teď vydal Černá křídla Cthulhu - 21 povídek různých, snad docela slušných, epigonů.
    36 sonetů Fungi from Yuggoth nebylo přeloženo do češtiny, ale zas jsou díky tomu možná méně známé: http://www.hplovecraft.com/writings/texts/poetry/p289.aspx
    A kdyby to všechno nestačilo - kdysi mi někdo doporučoval povídku (či dvě?) lovecraftovského epigona, v níž se spojuje Innsmouth s Dunwichem, tedy odhalují nějaká spojení mezi Marshovým klanem z Innsmouthu (s nezdravým vztahem k Dagonovi), innsmouthskými Whateleyi a Dunwichskými Whateleyi (s nezdravím vztahem k Yog-Sothotovi). Prý je fakt dobrá. Ale zapomněl jsem autora i název, tak to krom hezkého čtení na konci slibuje i hodiny hledání. :D
    To by bylo, aby ses pátého dílu Mycelia nedočkala (ve stavu naprosté nepříčetnosti). ;)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    PISKVOR: akkutlix je takový cthulhu light no. A ještě možná je vlastně úplně jinej, než si myslíme. Ale nějaký Lovecraft by mi tedy pomoct mohl.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SHEALA: Jsem myslel, že duše žerou Cthulhu a spol.?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Dočetla jsem. Mám tím pádem v duší příšernou díru. Nevím jak je možný napsat knihu tak, aby po ní vznikla (psychická) závislost po další knize, ale u Mycelií se mi to děje furt.

    Jinak lidi doporučtě mi něco, co jste četli vy... nemusí (ani nemůže :)) se to rovnat Myceliu, ale potřebuju tu díru v duší nějak aspoň zaplácnout, do doby než vyjde pátej díl.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    O Myceliu se mluvilo vedle v auditku, ale nechci to tam houbama zamořovat, čili odpověď na [ JANADVORACKOVA @ SCI-FI, Fantasy, Horror - Smile! I like my friends smiling and my enemies dead! ] napíšu sem:

    Když odhlédnem od toho, že jednotlivé scény piluju a přepisuju, to v zásadě vzniká ve třech fázích. Nejdřív ve stavu "inspirace" vychrlím hromadu útržků (tu kousek dialogu, támhle pět stránek nějaké dramatické scény, onde dva odstavce "nálady" – prostě cokoliv, co mě napadne, bez ladu a skladu, bez chronologické návaznosti, propojujících oslích můstků nebo vůbec logiky. V druhéí fázi začnu vymýšlet, jak k těm situacím mohlo dojít a jak se do nich postavy mohly dostat, a "konstruuju" příčiny a následky a hledám souvislosti. Části, které do toho logicky nezapadnou, se buď musí předělat, nebo vyhodit.
    Po těchto dvou fázích (manické inspiraci a logické korekci) už mám zhruba představu o kompozici (odkud kam příběh směřuje, jak se to vyvine a jaké události se ještě musí odehrát, aby to bylo kompletní. (Některé události stačí zmínit a proběhnou "v zákulisí", jiné je potřeba "zdramatizovat" a udělat z nich nové scény, které vyplní prostor mezi scénami, které byly napsané v prvním sledu.)
    Pak nastane třetí fáze - "chronologické psaní": už to začnu brát systematicky od začátku do konce, píšu pěkně od první kapitoly, hotové scény ještě různě přesouvám sem tam, aby to pěkně gradovalo, když je tam některá linie moc dlouho, proložím to scénou s jinou postavou, aby se to prostřídalo a nebylo to monotónní atd. Do těch scén se (v zásadě) dokážu "na povel" vžít, když už je mám naplánované, a (doufejme) napsat je trochu procítěně, ale už je to spíš systematická práce než nějaké spontánní výtrysky božského vnuknutí.
    Do Mycelia jsem v tom prvotním vytržení napsala
    různé scény (povětšinou tedy hádky) mezi Lucasem a Aš–šádem, protože vztah mezi nimi dvěma a konflikt jejich odlišného světonázoru je pro mě základním kamenem a hlavní osou příběhu. Tyhle scény se od sebe postupně dost vzdálily – dvě z nich jsou v pátém dílu, další (úplně zásadní) se ocitla na konci třetího (dlouhý rozhovor Aš-šáda s Lucasem na břehu moře; to je historicky vůbec nejstarší část Mycelia, původně byla ta scéna ještě dvakrát delší a pro mě je natolik zásadní, že kdyby mělo v další vteřině celé Mycelium zmizet ze světa a já si směla jednu jedinou kapitolu nechat, byla by to právě tahle). K téže "myšlenkové vlně" patří ještě scéna ve druhém dílu (když Lucas přivede Aš-šáda k Sofii a Aš-šád mu pak vyčte, že s lidmi manipuluje), scéna v prvním dílu (když Lucas Aš-šáda najde a ten se mu hned na začátku vysměje) a několik dalších, které z toho nakonec vypadly úplně (bylo v nich pořád totéž – Aš-šád Lucasovi nadává). Když se takhle ustálil koncept Lucase a Aš-šáda, ještě v tomhle manickém "prvotním psaní" vznikla druhá kapitola prvního dílu (Pinky mluví s Lucasovým otcem) a některé scény mezi Lucasem a Pinky (rozhovor v čajovně). A to je všechno. Bylo to míněno jako povídka či kratší novela ("smrtelně nemocný člověk potká argia-lua, který by ho sice technicky vzato dokázal zachránit, ale kvůli svému filozofickému přesvědčení to odmítá – a ten nemocný ho nedokáže přesvědčit, i kdyby se na ucho postavil; tečka."). Všechno ostatní (houby, Össeané, Církev, Lodě, Gerdánci, Hmyzáci...) se nabalilo později.

    V roce 2006 sice bylo "Mycelium dopsané", ale bylo to jiné Mycelium než dneska. Díly měly kolem 200 stran a omezovaly se jen na linii Lucase a Aš-šáda. V jedničce a dvojce nebyly
    žádné scény z pohledu Össeanů (nebyla tam vůbec Kamëlë, Ëltaühl ani velekněžka). Ve trojce nebyli Gerdánci ani Lodě (celá linie s GASA, Talim a Fionou – včetně hmyzáka – ve třetím dílu je dopsaná dodatečně). Ve čtyřce byla sice mrtvá Loď, ale nebyly tam linie s Julií, Bärxaenim, Danielem ani Judith a sektou; nebyla aura ani astrální výlety (tohle všechno jsem dopisovala letos na jaře, čili v době, kdy už byla trojka v tisku).
    A s pětkou je to teď podobné: hotové jsou scény z původní koncepce, ale ne z těch nových linií. Jsem ve "fázi tři", kdy je všechno rozvržené, ale ještě to chce sedět a psát...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tak už se to ví! Za všechno můžou záludné houby, dokonce i za rakovinu! - http://www.celostnimedicina.cz/sokujici-pravda-o-rakovine.htm Jen tiše závidím, jak skvělé konspirační teorie se dají vymyslet; na tohle by se ani Össeané nezmohli...
    VANEK
    VANEK --- ---
    No prosím:
    Michala Gregorová on Twitter: "Nějaká kniha (cz/eng), co vás v poslední době bavila/uchvátila pls pls? Odpoledne na gauči je bez knihy na nic:)"
    https://twitter.com/copywriterka/status/543757859524464640
    Nějaká kniha (cz/eng), co vás v poslední době bavila/uchvátila pls pls? Odpoledne na gauči je bez knihy na nic:)
    (a po řadě nejpředvídatelnějších nabídek)
    Ondřej Janata ‏@janatis
    Mycelium: Jantarové oči od Vilma Kadlečková. Skvěle napsané, přirovnal bych k Duně od F. Herberta

    (VANEK: Bohužel zbylé povídky se mi jeví o dost slabší. A jako překladatel taky káže vodu, ale produkuje notně zkalenou.)
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    BRAMBOREENA: Je tam, už jsme měly tu čest :).
    VANEK
    VANEK --- ---
    JARMIK: Aha, Němeček z Motu (plus "Celé to období vyvrcholilo pozváním na nultý ročník Parconu (1982), kam jsem poslal povídku jako asi nejmladší účastník.") Vskutku tam teď vidím jistého rodinného ducha, tedy ve verzi "dark twin", potažmo jaksi... písmácké nátury, samorosta hloubajícího o nespravedlnosti světa na tenké hranici, za níž už jsou blouznivci našich hor. Ale http://jakubnemecek.com/esop/files/Vy-kteri-vydavate-knihy.pdf je docela roztomilé (může být větší doporučení než neúspěch v Žoldnéřích fantazie?):

    V redakci nakladatelství Skřetodrv seděli už jen hlavní redaktor Honza Skoupý a asistentka Janička Plachá. Když do dveří vstoupil elf ve zbroji, oba sebou trhli.
    „Jmenuji se Polydor,“ prohlásil elf důstojně.
    Honza se neubránil sarkastickému šklebu, ale jinak byl rozhodnut udržet za každou cenu pokerovou tvář.
    „Skoupý,“ představil se skoupě. Stiskl elfovi tvrdou, mozolnatou ruku. [tohle asi nebude vědomá kmínkovská aluze?] „Posaďte se, prosím.“
    Elf poslušně usedl na rozvrzanou židli a vytáhl rukopis.
    „Mám jen velmi málo času. Přicházím ze světa, kde nejsou knihy, ženy ani láska,“ řekl. Plaše pohlédl na Janičku, jež se zarděla. „Je tam jen boj a smrt,“ pokračoval elf s pohledem upřeným na Skoupého.
    ...
    „Ale vždyť jste říkal, že ve vašem světě nejsou ženy?“ ozvala se náhle něžným hláskem Janička. „Ani láska? Takže po kom zbude to „po nás dvou“?“
    V jejím světě také příliš mnoho lásky nebylo; popravdě řečeno, vyskytoval se v něm zatím hlavně drsný kancelářský sex, občas provozovaný ve fantasy kostýmu.

    Bonus:
    ÉŠOP - Maloobchod povídkami
    http://jakubnemecek.com/esop/archiv/2014-sin-chvaly.php
    Stránka se rovněž nezabývá pány Kantůrkem, Janišem a Podaným kvůli jejich skvělé pověsti, která (as far as I know) nelže.

    Já mu snad těch 33 korun pošlu...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    včera mi mycelium došlo. Držím se, a nepřečetla jsem to na jeden zátah.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Já jsem s překvapením zjistila, že mě ve čtvrtém dílu neprudila žádná z postav. Asi mi už přijde že znám dostatek spodních proudů, aby člověk rozumněl proč se nějak chovají.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BRAMBOREENA: muilecyM?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GALE: Dobrá synchronicita, teď vedle v auditku o scifi píše ID REFLEX: "Mam rad hrdinske fantasy, kde se z nuly stane polobuh."
    Já je ráda nemám, štvou mě - čili jsem dlouho přemýšlela, čím bych to jako ozvláštnila. No tak jaksi v Myceliu to máme obráceně. :D
    Reflexovi bych mohla poradit, že si může přečíst Mycelium pozpátku. :)
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    BRAMBOREENA: Ještě k té recenzi: svět je malý! Koukám na medailonek, jestli to je jen shoda jmen, ale autor je starší bratr mého svatebního svědka (a mého svatebně odsvěčeného).
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    BRAMBOREENA: Dnes ráno jsem uvažoval o twittu, kde bych potřeboval použít nějaké ztělesnění ostýchavosti - a to je z celé literatury nejvíc Pinky! Kdo ví, co čtenářům z četby utkví v paměti třeba 3, 5, 10 let od dočtení? Třeba zrovna tato postava nejsilněji.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam