• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    A dnes zachyceno na Facebooku (díky Cornholiovi, který mi to přeposlal). Autorku neznám, na FB si říká Chechula Čupová. Je to (kdyby to někdo nepoznal, což si nedovedu v tomto auditku představit) Össean popíjející čaj :D

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BRAMBOREENA: Nepřišli, prohloupili! Křest byl fajn a skončil tím, čím vždy: seděli jsme tam v přátelském chumlu, popíjeli a plkali.
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    BRAMBOREENA: pomačkej zu san li a jsi u nás :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    V pondělí se bude konat ještě jedna akce, na které budu - křest knížky jedné turistické průvodkyně, která poměrně vtipně a svěže sepsala svoje zážitky s hordami turistů (zrovna si to tu teď čtu a dobře se bavím). S knížkou mám společné to, že moje dcera dělala obálku a vydává ji zde přítomný ID Grobenius, takže se to tak sešlo, že ji budu i křtít. Koná se to teď v pondělí v Malešickém mikropivovaru (kde byl před rokem křest čtvrtého Mycelia), takže kdybyste někdo měl cestu kolem a chtěl zajít na pivo a na kus řeči, stavte se! :)

    Italská invaze tam bude k zakoupení i s podpisem autorky (no a já, i když nebudu v centru pozornosti, tam i svoje knihy mohu po dohodě donést a podepsat, kdyby po nich někdo toužil - když tak mi ale napište, ať stihnu dojet do Arga, třeba Dvanáct nesmrtelných vůbec nemám doma.). Pivo stojí za to, kdo tam loni byl, tak to tuší - mají tam na čepu deset specialit z různých malých netradičních pivovarů, žádnej industriální gambrihnus, různě to střídají, takže nabídka je pokaždé jiná, a já se díky tomuto podniku na starý kolena naučila pít pivo, protože jsem zjistila, že může i nějak chutnat.

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RAHANUR: No pořád je to přes dvě nebo tři vesnice, ne? :)
    RAHANUR
    RAHANUR --- ---
    vilmo tak už se konečně zastavíš i u nás?
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Žádný Vilmin fanoušek by si neměl nechat ujít říjnové číslo časopisu XB-1 (vychází 8. října), kde se v obsáhlém článku dozvíte o své oblíbené autorce první i poslední :-)

    XB-1 » Obsah XB-1 10/2015
    http://www.casopisxb1.cz/obsahy/xb1-10-2015/
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Na konci listopadu se bude v knihovně v Dobříši konat "Fantasy víkend" a záludné houby budou též přítomny.
    https://www.facebook.com/fantasyvikend?ref=ts&fref=ts
    Ještě to časem upřesním, zatím je to daleko.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    GALE: je, tak hluboko jsem nezabředl.:-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    GALE: samozřejmě je. ale OMM (opakování - matka moudrosti) ;)
    GALE
    GALE --- ---
    RICARDERON: A není to tohle?

    FIFI
    FIFI --- ---
    BRAMBOREENA: ac se mi ta bila libi moc, divam se na to z hlediska distribuce a to je mirne recene nevhodne. Bile knihy v hlinikovem regalu jsou ihned spinave.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    BRAMBOREENA: prvni Titulka - jednoznacne a bez vahani!! zastavam, asi stejne jako SHADOWALKER:, pozici: mene je vice... :)) picicmundy v titulce/logu jsou vetsinou na houbelec a ctenar to stejne nedoceni :))
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: "Persekuované uprchlíky je správné přijímejt, ale multikulturalismus selhal."
    *ducks *
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Ta první věta mě opravdu rozesmála, za což ti můj angínovatý krk vůbec není vděčný.
    Shrnutí taky pěkný a naštěstí již zdraví neškodné. :-))
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KASUMI: To já už jsem to vychytala - za poslední dva roky jsem musela tolikrát vysvětlovat, o čem je Mycelium, že už to normálně fakt dávám pod patnáct minut! :D

    No ale vážně - ještě k tomu podotknu něco obecného, protože mi to svého času vrtalo hlavou.
    Někdy před dvaceti lety jsem slyšela přednášku Ondřeje Neffa pro začínající psavce (klasika, úvod do řemesla). Mimo jiné uváděl kritéria, jak poznat dobrý příběh, a jedním z nich bylo - "dá se v několika větách jednoduše shrnout, o čem to je". Naproti tomu jsem pak četla úvahy o psaní od dalších autorů, a kdosi (ach ta skleróza, kdo to jen mohl být? Že by snad Uršula le Guinová v předmluvě k některému ze svých románů? Možná, k ní by mi to sedělo) prohlásil pravý opak: "Kdyby se to dalo shrnout v několika větách, co by mělo za smysl psát o tom několikasetstránkový román?").
    Pár let se ta dvě tvrzení v mé tupé hlavě jen tak převalovala bez pochopení, ale nakonec jsem dospěla k pěkné dialektické jednotě protikladů a došlo mi, že pravdu měli oba a problém je akorát v tom, že nebylo dostatečně přesně definováno, co se míní tím "o čem to je". Může to znamenat prosté "shrnutí děje" (to měl zjevně na mysli Ondřej) - a tam nezbývá než souhlasit. Člověk si skutečně může vyzkoušet, že u všech dobrých (slavných, oblíbených, zajímavých...) knih shrnutí udělat jde. Často je trapné a plytké (viz třeba shrnutí děje Pána prstenů, Duny, Harryho Pottera...). Působí jako totálně nezajímavá blbost a absolutně z něj člověk nepozná, proč je ta kniha tak dobrá. A co hůř - lze si představit knihu s přesně stejným shrnutím děje, která je naopak příšerně příšerná, a není způsob, jak bez dalších informací poznat, jestli bude dobrá nebo ne.
    Ovšem kromě "shrnutí děje" má kniha zároveň i cosi jako "vyznění". To je taky odpověď na otázku "o čem to je", ale funguje přesně naopak: u dobré knihy by "vyznění" nemělo být možno shrnout příliš snadno. Pokud to jde, kniha je pravděpodobně tezovitá a angažovaná (v tom nejhorším smyslu slova). U dobrých knih je naopak možné vést dlouhé debaty a psát dlouhé diplomky na téma "co tím chtěl básník říct" - a u těch nejlepších se na tom lidi ani neshodnou, protože každý si v nich najde něco jiného a pochopí ji jinak (podle toho, na jaké úrovni s tou knihou komunikuje). (Tohle je třeba dobře vidět u těch nejlepších dětských knih: děti vnímají příběh, ale je tam i další rovina, kterou si vychutná předčítající rodič; výborně to funguje třeba u Muminků nebo u Medvídka Pú).

    (Ech, omlouvám se, že jsem se tu tak rozjela... od Kasumi taková nevinná poznámka a já tu zas rozvíjím teorie :D no nic...)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    ten pribeh je natolik komplexni a ja to cetla uz tak daaaaaaaaaavno, ze jsem proste nebyla schopna z toho poskladat nekolikavety popis pribehu :))
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    dneska se u nas doma stala kuriozni situace
    pritel: tys cetla mycelium, vid?
    ja: jojo, super kniha
    pritel: takze si to mam poridit jako audioknizku?
    ja: jasne!
    pritel: a o cem to je?
    ja: no.. jeden clovek .. vlastne predstav si zemi, jsou tady nejaci emzaci, co vzyvaji hmyziho boha.. a jedi psycho houby.. a ten clovek vlastne vidi nejaky spiknuti.. a ze ten hmyzi buh vlastne neni dobrej.. a taky jsou tam mluvici vesmirny lode.. . vis.. ja vlastne nevim, jak ti to nejak jednoduse vysvetlit :D

    tohle se mi snad jeste nikdy nestalo :D
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    BRAMBOREENA: Upřímně v tomto případě, mi přijde Cornholiova práce tak dobrá, že bych volila co nejjednodušší typografii. Prostě se vyprdnout na "fičury" a nechat to v bezpatkovém písmu, které by se nebilo s tím, co je použito v úryvcích, barevně to vypíchnout a hotovo. Ale ono se to mluví z bezpečí vlastního monitoru. :)
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    BRAMBOREENA: Někdy se prostě nedaří. :( Znám to od vlastního stolu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam