• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    YENNEFER: Něco... něco... nevýslovně hrůzného?! ;)

    Ale přitom právě pro nescifisty to bylo určeno zdaleka nejspíš; co si budem povídat, prapůvodním důvodem, proč mám puzení něco vysvětlovat, je obyčejná scifistická zamindrákovanost: "nějak by se mělo mainstreamovým čtenářům naznačit, že fantastika není krávovina sakumprásk, skrznaskrz a všechna". Možná je to chyba a zbytečná vlezlost, uznávám. Jistě je nejsprávnější nechat mluvit čistě jen samotný text.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: tak to jsem zcela přehlídla, žes to psala ty :-))) a je možné, že v kontextu toho, co tam nakonec nebylo, by to i smysl dávalo, ale víš co si z toho vzal člověk tímto žánrem nepolíbený? :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    YENNEFER: tak ten jsem páchala já a přísně vzato to není doslov, měla to být taková ta "povšechná informace na záložky" (medailonek + zhruba o čem kniha pojednává - čili jakoby anotace, ale pojatá spíš civilněji bez rozjásaných komerčních výkřiků); jenže nakonec M. vyšlo brožované, přebal nevznikl, záložky se nekonaly a tenhle text se nasypal prostě dozadu. Fakticky to ani není součást knihy, ta stránka je až za tiráží a nečíslovaná. Kdyby se to skutečně nacházelo na záložkách, možná by to bylo snesitelnější. Já vyloženě chtěla, aby tam byl aspoň odkaz na web a nějaký kontext (že existují další příběhy z argenitového vesmíru atd.). Sama mám tyhle medailonky a "informace navíc"v knihách ráda, třeba v Jirešových nebo Adamovičových antologiích si to (u ostatních autorů) vyloženě užívám a kdyby to tam nebylo, připadala bych si ošizená. Ano, člověk si to teoreticky může dohledat sám, ale na to už jsem zas líná.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: upřímně, mě docela rozladil i doslov k myceliu :-) chápu, že třeba má někdo nutkání psát doslov k autorovi, který je už spoustu let po smrti, případně k něčemu, co se překládalo z nějakého ne zcela běžného jazyka, ale takhle si říkám proč?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: Já ho inkluduju na kompost.
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Přiznávám. Žádná inkluze, šup do izolace a zapomnění. Taková jsem padouch. 8-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    SARGO: :D Jestli ty bys nechtěla radši prázdné misky bez plísně! Přiznej se - že ty doma diskriminuješ i plesnivý jogurt?!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BORGDOG: Asi záleží, co si z toho člověk vybere. Já na tom doslovu oceňuju, že podává určitý historický přehled (výskyt motivu kněžny Libuše v jiných dílech atd.) - ať už je to k něčemu záminka či ne, jistá práce za ním je a něco nového jsem se z něj i dověděla. Sama to holt beru tak, že Joanna se přímo ke Snovačce vlastně vůbec nevyjadřuje (a rozhodně neposkytuje návod, "jak to správně číst", což by možná člověk u doslovu čekal.) Ale možná to tak vnímám proto, že její interpretace se nekryje s tím, co já tím mínila.
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Prosím pěkně, jestli by to šlo bez těch kousků, co připomínají... budeme tomu říkat vlasy... :-))
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Dovolím si postnout komentář z Legie, ani ne hodinu starý - "O snovačce a Přemyslovi:"

    "Krátký ale hutný text o posilování češství, které se musí postavit cizímu bohu. Novela o zradě a o pomstě, která musí být vykonána, i kdyby měl být díky tomu zničen národ. Jazykově i stylisticky patří dílo k absolutní špičce domácí literatury. Opomíjená perla, která hravě strčí do kapsy všechny módní rádoby spisovatele s jejich „uměním“, granty a různými cenami. Je zde vyprávěn příběh o třech mýtických ženách, silných a odhodlaných. Někdy pomýlených, ale zárověň pevně stojících na svých místech v moderním světě. Právě proto celé knize uškodil doslov Joanny Capliňské. Naprosto zbytečným zdůrazňováním feminismu se snaží vyrazit otevřené dveře. Hlavní hrdinky jsou silné a sebevědomé i bez trapného zdůrazňování ideologie. Ještě horší ovšem je, že autorka doslovu si vlastně pouze vyřizovala účty s Milošem Urbanem. A pod záminkou historického shrnutí písemných a huděbních děl o kněžně Libuši, dává najevo svůj politický nesouhlas s knihou Pole a palisáda. Je to nedůstojné a kazí to jinak vynikající dojem z málo doceněné povídky/novely, která si přímo říká o opakované čtení."

    V elektronické podobě ji mám, ještě jsem se k tomu nedostal - vážně je to tak zlé? :-(
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SHEALA: Tolik to dalo práce a přitom...
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    BRAMBOREENA: To je nenápadné naznačení, že Mycelium bují a nezůstane u šesti, ale bude dvanáctidílné?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    YENNEFER: Myslela jsem spíš našít na mikinu... ;) Rozhodně si to připisuju na seznam "Lákavé rukodělné projekty, na které se okamžitě vrhnu, jen co budu mít dopsaný šestý díl".
    RIP
    RIP --- ---
    SARGO: ??? Mně naopak dělají chutě na nějaké houbové jídlo :-) I když přímo z Petriho misek bych to dlabat nemusel, to je fakt.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: pověsíš si to na zeď? :-)))
    SARGO
    SARGO --- ---
    SHEALA: Tý jo nevím čím to je, opravdový mi nevadí, ale z těchhle se mi nějak zvedá žaludek... :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    SHEALA: Konečně jsem pochopila, k čemu je to háčkování dobrý!!! První smysluplné využití...
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    SHEALA: Podvrhla tam i háčkovaný kolonie :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    prej je to vyšívaný mycelium. Autor je nějaká Elin Thomas.

    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SHEALA: jako že Řádně ovegetíme = Mossad zlikvidoval zájmovou osobu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Přísahám na atlas hub!!! :-)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam