• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    ABGD
    ABGD --- ---
    SHEALA: ve me to vyvolava pocit ze bych mel jit umejt nadobi
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: tak to jsem zcela přehlídla, žes to psala ty :-))) a je možné, že v kontextu toho, co tam nakonec nebylo, by to i smysl dávalo, ale víš co si z toho vzal člověk tímto žánrem nepolíbený? :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    YENNEFER: tak ten jsem páchala já a přísně vzato to není doslov, měla to být taková ta "povšechná informace na záložky" (medailonek + zhruba o čem kniha pojednává - čili jakoby anotace, ale pojatá spíš civilněji bez rozjásaných komerčních výkřiků); jenže nakonec M. vyšlo brožované, přebal nevznikl, záložky se nekonaly a tenhle text se nasypal prostě dozadu. Fakticky to ani není součást knihy, ta stránka je až za tiráží a nečíslovaná. Kdyby se to skutečně nacházelo na záložkách, možná by to bylo snesitelnější. Já vyloženě chtěla, aby tam byl aspoň odkaz na web a nějaký kontext (že existují další příběhy z argenitového vesmíru atd.). Sama mám tyhle medailonky a "informace navíc"v knihách ráda, třeba v Jirešových nebo Adamovičových antologiích si to (u ostatních autorů) vyloženě užívám a kdyby to tam nebylo, připadala bych si ošizená. Ano, člověk si to teoreticky může dohledat sám, ale na to už jsem zas líná.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: upřímně, mě docela rozladil i doslov k myceliu :-) chápu, že třeba má někdo nutkání psát doslov k autorovi, který je už spoustu let po smrti, případně k něčemu, co se překládalo z nějakého ne zcela běžného jazyka, ale takhle si říkám proč?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: Já ho inkluduju na kompost.
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Přiznávám. Žádná inkluze, šup do izolace a zapomnění. Taková jsem padouch. 8-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    SARGO: :D Jestli ty bys nechtěla radši prázdné misky bez plísně! Přiznej se - že ty doma diskriminuješ i plesnivý jogurt?!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BORGDOG: Asi záleží, co si z toho člověk vybere. Já na tom doslovu oceňuju, že podává určitý historický přehled (výskyt motivu kněžny Libuše v jiných dílech atd.) - ať už je to k něčemu záminka či ne, jistá práce za ním je a něco nového jsem se z něj i dověděla. Sama to holt beru tak, že Joanna se přímo ke Snovačce vlastně vůbec nevyjadřuje (a rozhodně neposkytuje návod, "jak to správně číst", což by možná člověk u doslovu čekal.) Ale možná to tak vnímám proto, že její interpretace se nekryje s tím, co já tím mínila.
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Prosím pěkně, jestli by to šlo bez těch kousků, co připomínají... budeme tomu říkat vlasy... :-))
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Dovolím si postnout komentář z Legie, ani ne hodinu starý - "O snovačce a Přemyslovi:"

    "Krátký ale hutný text o posilování češství, které se musí postavit cizímu bohu. Novela o zradě a o pomstě, která musí být vykonána, i kdyby měl být díky tomu zničen národ. Jazykově i stylisticky patří dílo k absolutní špičce domácí literatury. Opomíjená perla, která hravě strčí do kapsy všechny módní rádoby spisovatele s jejich „uměním“, granty a různými cenami. Je zde vyprávěn příběh o třech mýtických ženách, silných a odhodlaných. Někdy pomýlených, ale zárověň pevně stojících na svých místech v moderním světě. Právě proto celé knize uškodil doslov Joanny Capliňské. Naprosto zbytečným zdůrazňováním feminismu se snaží vyrazit otevřené dveře. Hlavní hrdinky jsou silné a sebevědomé i bez trapného zdůrazňování ideologie. Ještě horší ovšem je, že autorka doslovu si vlastně pouze vyřizovala účty s Milošem Urbanem. A pod záminkou historického shrnutí písemných a huděbních děl o kněžně Libuši, dává najevo svůj politický nesouhlas s knihou Pole a palisáda. Je to nedůstojné a kazí to jinak vynikající dojem z málo doceněné povídky/novely, která si přímo říká o opakované čtení."

    V elektronické podobě ji mám, ještě jsem se k tomu nedostal - vážně je to tak zlé? :-(
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SHEALA: Tolik to dalo práce a přitom...
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    BRAMBOREENA: To je nenápadné naznačení, že Mycelium bují a nezůstane u šesti, ale bude dvanáctidílné?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    YENNEFER: Myslela jsem spíš našít na mikinu... ;) Rozhodně si to připisuju na seznam "Lákavé rukodělné projekty, na které se okamžitě vrhnu, jen co budu mít dopsaný šestý díl".
    RIP
    RIP --- ---
    SARGO: ??? Mně naopak dělají chutě na nějaké houbové jídlo :-) I když přímo z Petriho misek bych to dlabat nemusel, to je fakt.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: pověsíš si to na zeď? :-)))
    SARGO
    SARGO --- ---
    SHEALA: Tý jo nevím čím to je, opravdový mi nevadí, ale z těchhle se mi nějak zvedá žaludek... :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    SHEALA: Konečně jsem pochopila, k čemu je to háčkování dobrý!!! První smysluplné využití...
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    SHEALA: Podvrhla tam i háčkovaný kolonie :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    prej je to vyšívaný mycelium. Autor je nějaká Elin Thomas.

    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SHEALA: jako že Řádně ovegetíme = Mossad zlikvidoval zájmovou osobu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam