• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    CORNHOLIO: Tygři matky jsou out, teď letí houboví otci!
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    ZUZKAOU: ano! Hildebrantova metoda bezrpoblémového rodičovství aneb zapomeňte na Montessori!
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    CORNHOLIO: hele nedík, začinám o tom uvažovat :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CORNHOLIO: Jak vychovat Lucase, návod pro bezradné rodiče!
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    SHEALA: Ovšem to je geniální! Rozhodně by po dokončení Mycelia měla nastoupit záplava ezo-koučingových pseudofilosofických publikací ve stylu "Pů a zen" nebo "Harry Potter a cesta k vnitřnímu já""
    Ovládni svoji vnitřní Pinky
    Dvanáct kroků Aš-Šáda k vnitřnímu klidu
    Lucasova cesta k úspěchu aneb nedej na to, jsetli se okolní svět hroutí a soustřeď se na sebe
    atd:)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    RIP: pinky je super! Jenže pro mě třeba je to i psychoterapeutické, umět pracovat se svojí vnitřní Pinky :)
    RIP
    RIP --- ---
    Á, Pinky-bashing. Až to ustane, prosím vzkaz do pošty, že sem už zase můžu :-)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    GAARQ: přesně, mně připadá, že je taková plastelína - nemá jedinou pozitivně definovanou vlastnost. Dělá, co se čeká - když má být sexy, nazuje krajkovou košilku, když se neprosadila jako lyžařka, tak nevystudovala elektrotechniku nebo něco, ale prostě dělala trenérku (někde je naznačené, že rodiče prostě rozhodli, že bude lyžovat, tak lyžovala, zatímco její sestra si vydupala konzervatoř). Ona není emočně nevyrovnaná, to by musela předvádět něco trochu onačejšího než takovou jakousi rozplizlost. Ano, dá se to pojmout jako projekční plátno pro vnitřního chcípáka každého p. t. čtenáře, ale...
    Jako, je tam vidět vývoj k trochu normálnější ženské, a to je dobře.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    KAVEN: no pod stromeček přece .-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SHEALA: ... což je opravdu velice dobrá analogie Pinky, která je na plazmolyžařské dráze taky sebejistá a suverénní. Ale jinde ne.

    YENNEFER: Protože letní sukni už nestihne? :-)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    a vůbec, moc to tu nepitvejte, nebo nám bramboreena uteče, pořídí si stav a místo dopisování pětky si bude dělat zimní pléd...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GAARQ: Hele buď rád. Tyhle Pinky stavy jsou hodně nepříjemný :)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    MOUNTBATTEN: mně právě pinky moc reálná nepřišla. je až divně "blbá". v mládí jsem taky prováděl leccos, jsa emočně nevyrovnaný, ale tomuhle se zdráhám uvěřit. nicméně pravděpodobně mám jen omezené obzory a představivost :)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MOUNTBATTEN: Tohle je přesný. Pinky je skvělá projekce toho, co většina lidí nenávidí sama na sobě. Svým způsobem to je vlastně úplně krásná karikatura nás, čtenářů samotných. Snad každý se v ní aspoň trochu pozná sám.

    Kdo si při čtení prvního dílu (kde je Pinky imho nejnesnesitelnější) nevzpomněl na nějakou svou vlastní situaci, za kterou by si zpětně nakopal kvůli nerozhodnosti nebo odkládání, ať hodí kamenem. ;)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Mne Pinky bavi. Nebo teda bavi mne, jak ji ctenari vetsinou nesnasi. Neni to hrdinka. Neni to ani dechberouci zaporak. Je to obycejna tuctova buchta, co chybuje, jako bezny clovek. A to se lidem proste nelibi, je to moc realna postava a aby se libilo to, co clovek na sobe sam nema rad, i kdyz vi, ze takovy proste je? Kazdy by chtel byt lepsi (nebo dokonale prohnilejsi, zlejsi, desivejsi:-) )
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    BRAMBOREENA: nedobře děláš, jaromíre. akademikům se netřeba zavděčovat, akademici jen analyzují, akademici nejsou krvechtiví recenzenti či kritici. akademik vezme formální nástroj, literární teorii, a tu aplikuje na text. trošku jako pitva, je to neutrální. akademik to dělá jako duševní jógu, jeho analýzy nejsou určeny běžným čtenářům a nic jim tak pokazit nemohou. naopak, kritik je spíš sériový vrah - psychopat, vezme pero-nůž a text rozřeže a překládá podle svých představ, vymlouvaje se často na modelového čtenáře a buď se mu přímo podbízí nebo jen dělá dusnou pro ukojení ega.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAVEN: Je suis Pinky, a to jakože i bez psychotronických zásahů, ačkoliv na venek funguju jako Lucas skoro furt. Čili moje Pinky mě teďka dělá potíže ve škole, ale neska seberu Lucase a jdu hrát jako DJ :)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    KAVEN: máš pravdu předsedo... jediné co mi na celém myceliu chybí, je pátý díl :-DD
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Ad zkoumání a akademici - mně to připomnělo Tolkiena, který tohle vědecké rozpitvání díla kritizoval. Resp. zdůrazňoval, že literární dílo není slepenec textu určený pro vědecký rozbor, nýbrž primárně celek určený k zapůsobení na posluchače nebo čtenáře. A že rozebráním díla na složky, rozpitváním výrazových prostředků atd. se v díle nutně něco ničí.

    Ad Mycelium a armáda - já jsem neměl nikde pocit že tam armáda chybí. Ona by stejně neměla kde zasáhnout, protože aby mohla konat armáda, musí někdo vydat povel, a k tomu prostě chybí politická vůle. Naopak jsem si říkal jak geniálně jsi odhadla budoucí vývoj skutečného světa, v souvislosti s islámskými uprchlíky. O Silvestru v Kolíně nad Rýnem měla tvrdě zasáhnout policie (na armádu to ještě nebylo), ale nestalo se nic. Ti, co měli zavelet, se báli nadřízených, nechtěli přijít o místo, nechtěli si situaci vůbec připustit a tak dále. V důsledku toho všeho tam bylo policajtů málo, neměli vybavení a nezmohli nic. Jak to chápu já, tak přesně na tohle (jen ve větším měřítku) hrají össeané. A velmi účinně, takže proti nim žádná oficiální silová jednotka prostě nikdy nezasáhne.

    Ad Pinky - Mně teda nevadí, naopak jí docela rozumím. Jo, někdy ta její nerozhodnost byla přehnaná až moc, ale Lucas jí situaci s dopisem rozhodně neulehčoval, a když se do toho připočítají i předpokládané gleewarinské zásahy ... Buď jak buď, ta její vnitřní dilemata mi přišla povědomá, a z vlastní zkušenosti vím, jak člověk dokáže sám sebe paralyzovat protichůdnými myšlenkami, takže neudělá nic. No a stejně dobře vím, že významná, emocionálně vypjatá událost způsobí, že člověk nakonec jakoby dospěje, najde svoji sebedůvěru a začne se konečně chovat rozumně. Takže je hrozně supr, že si tím Pinky prošla ve spojitosti s otěhotněním, a pak skutečně dokázala Lucasovi pomoct, místo aby ho svazovala.

    Rozhodně Pinky přeju nějaký přiměřený happy-end, i když to na něj zase tak nevypadá. Lucas už je natolik prorostlý houbama, že by možná na řezu měl podobně zajímavé obrazce jako to moje dřevo :-) Moc nadějí do budoucna to nedává.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: (Látku na letní šaty kupuju od zimy a furt se nemůžu rozhodnout, jestli ji chci, jestli jí nechci na dvoje šaty a vůbec.)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: pinky je hrozná, ale máš za ní obří plus, protože těma silnými emancipovanýma ženama, které jen tak mimochodem sekundují bondovi nebo terminátorovi se to všude tak hemží, že to jednomu leze krkem :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam