• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA:
    Ad hálky a kosti - to je někde snad i řečeno, že růst mycelia v těle vyvolává vznik nových tkání, ne? Já jsem třeba myslel že takhle vznikly i ty uši, ne že to je houbová plodnice. Ale i tak, ušima se dá hýbat, tudíž tam někde musí být i svaly, nebo přinejmenším nervy napojené na samotnou plodnici, aby se její chování dalo ovládat vůlí. Ta ráhnová kost je prostě jen další věc co tam naroste.

    Jinak zajímavost - vznik nových tkání v reakci na děje uvnitř těla a nebo i na mechanické dráždění zvenku je naprosto normální. Mongolským jezdcům například postupně vnikaly chrupavčité polštáře na stehnech, které tlumily údery při jízdě na koni. Zdůrazňuju že pod kůží na stehnech, takže v místech, kde žádná chrupavka normálně ani není. Rakovina třeba taky způsobuje růst nových a nečekaných útvarů, i když na jiném principu. Potom mi nepřijde nic divného na tom, že by houba v těle podnítila vznik nové kosti.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: Tak... pokud mají Pozemšťani odlišnou genetiku od Gerdánců, proč by nemohli mít odlišné geny i Össeani bez hub?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Já včera váhala, jestli se tu pouštět do vysvětlování, ale pak jsem si řekla, že mi to nepřísluší, holt co jsem nevysvětlila v pěti tlustých špalcích, komentářem nedoženu (a pokud doženu, budu mít pak pocit, že to všichni vědí, a opomenu to napsat do šestky, za což mi pak jistě někdo vynadá ;) ). Tak jenom k těm uším připomenu analogii: člověk si jde po lese, hledá houby a houby najde; a pak zaprší a je jich jak naseto; holt plodnice rostou jen občas, i když mycelium je tam přítomno celou dobu.

    Čili bych to viděla tak, že Lucasovi osobně už žádné uši nenarostou, protože plodnice se objeví až v dalších generacích; třeba se růst aktivuje jen v některé konkrétní fázi prenatálního vývoje... No a s ráhnovou kostí je to samozřejmě průšvih - zmínka pochází ze třetího dílu, kde se Eltaühl honí s Maëwënë po skladišti a hází po ní křišťálové koule. a taky ze scény, kdy umírá Giles; a tam jsem se prostě tak nechala při psaní strhnout dramatickými událostmi, že jsem vymyslela kost, ani nevím jak, a pak už nedomýšlela, jak to pasuje ke koncepci uší coby plodnic houby. Záchranou je ale zase botanika - některý hmyz dokáže donutit strom, aby mu z vlastních pletiv vytvořil hálku, a v té pak bydlí; a dokonce existují myrmekofyta, sukulentní rostliny, které přímo vytvářejí ze svého organismu chodbičky, které pak osídlí mravenci, se kterými žijí v symbióze. Čili holt budu muset předpokládat, že houba donutí buňky v chrupavce ucha, aby se metamorfovaly do nové přídavné kosti, která houbě poslouží coby výztuž plodnice... ufff... řekněme...
    RIP
    RIP --- ---
    Tady to vypadá, jako když napad sníh. Bílá místa. Hic sunt spoileres!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: tak v zásadě spíš z předchozích dílů :) každopádně, ve 4. a 5. knize jsme se se dozvěděli zásadní odhalení, takže
    samozřejmě očekávám, že se dozvím, jak je to těmi ušisky ve vztahu k myceliální symbióze!
    (Jako jsem trochu nerd, jak se tak od sci-fistů už očekává, a je proto jasné, že mi nemůžou uspokojit odhalení takových těch holčičích záležitostí, typu kdo s kým, apod.)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    LASHANA:
    To je fakt. Na druhou stranu myceliální clona není pětice. Össeané můžou být prorostlí houbama křížem krážem a přitom pětici v sobě nemít. Dokud Össeané nedovolí pitvu svých mrtvých, tak nebudem mít jistotu :-)
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    KAVEN:
    pokud si dobře pamatuji tak mají, prozradila to ta gerdánka - Lukasova švadlenka asias agentka gasa, když říkala, že nemůže sehnat čisté houby na clonu protože byl zakázán dovoz - oseané to odebírali z vlastních tkání. Ale teda nevím jestli autorka chce aby mu ty ušiska narostly.




    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: kost máš z B5? :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Aniž bych četl pětku, takto to vidím já.

    Houby z pětice produkují toxiny, a ty způsobí ty různé pozměněné stavy vědomí a případně závislost. Můžeš je do sebe dostat třeba tak, že si příslušnou houbu vylouhuješ v horké vodě a pak vypiješ. Je to podobné jako když sníš lysohlávku - nějakou dobu z toho člověk bude sjetý, a pak to odezní.

    Pětice je ovšem zajímavá v tom, že místo aby rostla v lese, tak roste v krvi. Pokud si někdo nasadí spóry do svého těla, tak ta houba roste přímo v něm. Při tom jednat produkuje ty toxiny (takže člověk má v sobě vlastní výrobnu omamných látek), a zároveň při růstu tělem dělá různé vedlejší efekty - jako třeba modrou krev, treighrü a podobně. Pokud v sobě tedy mám živou houbu, je to jako kdybych permanetně pil odvar, ale k tomu mám ještě něco navíc. Jak tomu rozumím, tak všechny tyto účinky jsou (téměř výhradně) fyziologické, nikoli psychotronické.

    Pětice je umělý konstrukt, a všechny složky by měly působit současně. Pokud tomu tak je, a hostitel je gerdánec, tak ho to pozmění v něco jiného - vytvoří nové tkáně, nové struktury v mozku atd., čímž mu dá jakési ne přesně specifikované schopnosti související s psychotronikou a loděmi. A neudělá to z něj zdrogovanou trosku, protože změny v těle upraví i působení toxinů.

    Jedna věc mi není jasná - mají v sobě össeané žijící mycelium pětice (resp. aspoň některých stupňů) nebo ne? Kdyby jo, tak předpokládám že by vůbec nemuseli pít odvary, protože si příslušné toxiny vyrábějí přímo v sobě. Kdyby ne, tak není jasné proč vypadají jak vypadají, když takový vzhled je právě výsledkem působení pětice (resp. především yantrünu). I když ... mycelium může docela dobře změnit i DNA, takže potomci dvou pěticí změněných lidí už se narodí fyzicky změnění - ne třeba tak, aby měli od přirody všechny ty psychotronické předpoklady, ale dost na to, aby vypadali jako össeané. Potom by uši a ráhnová kost mohly být pouze jakýmsi vedlejším produktem vzniklým při rozmnožování pozměněných lidí, zatímco treighrü a modrou krev dokáže pětice přímo vytvořit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (no, možná odpověď na něco, z toho na co se ptám, už v předchozích dílech zazněla a jen se to neopakuje teď v pátem dílu... každopádně je to celé zahalené takovým oparem kvantové neurčitosti: čím víc detailů se dozvídáme o jednom aspektu, tím je to rozmlženější v jiném :-)

    a nejhorší je, že nevíme, jestli transmutujícímu Lucasovi narostou také obrovské uši, včetně ráhnové kosti!! - nebo jsem četl moc rychle a zběsile a něco přeskočil?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GENTIANA: no ano!

    třeba tohle je nadčasové téma celé hexalogie a ne jen posledního dílu, ale stejně to radši budu maskovat jako spoiler:


    tak jak je to sakra s pěticí: spíš symbiont, nebo spíš droga? odpovídá vždy jedné houbové odrůdě právě jedna psychoaktivní látka, která jí produkuje? a když jí pak už produkuje symbiont přímo v těle, k čemu je dobré doplňovat si hladinku těmi různými čajíčky a odvary? nebo je hladina látky produkovaná symbiontem nedostatečná a postačuje tak stěží na zahnání abstinenčních příznaků - takže je stejně nutné hledat zdroje jinde?

    a mají být jednotlivé "stupně" paralelami k některým psychoaktivním látkám dostupným na Zemi? (některé popisované účinky jsou skoro jak "z příbalových letáků"...). pokud ano, tak je to jasná reklama na multi-drug-abuse :-)

    nebo ještě jinak: je interakce mycelia s hostitelem spíš neurochemická, nebo spíš psychotronická? (telepatická?). mycelium je přece psychoaktivní organismus sám o sobě - má teda symbiotická houba nějaké vlastní vědomí, nezávislé na hostiteli? (a uvolňovanými látkami jenom zlepšuje šance na to, že u hositele probudí vnímavost k vlastní psychotronické aktivitě?) nebo je vědomí symbiotických hub v podstatě totožné s vědomím lodí? nebo by získalo "duši" jen ponořením do mimoprostoru, jako to dělají Lodě? (ostatně, konkrétně o dalších osudech Zelené Lastury, která tuhle otázku nejspíš zodpoví, jsme se nedozvěděli skoro nic!)

    taky původ pravého argenitu je vlastně zahalen tajemstvím: je to pozůstatek nějaké velkého psycho-třesku? (big-bang-argenitosyntesis :-)) je někde těžen na speciálních utajovaných místech v mimoprostoru, kde se vyskytuje stejně, jako ten falešný? s přibývajícími díly hexalogie četnost jeho výskytu a využití postupně narůstá... kdybych neznal původní díla z 90tek, nebyl bych úplně v obraze...

    teď dokonce ani nevím, jestli čekat konkrétní imanentní hvězdovládcovskou hmyzáckou civilizaci, nebo nějaké transcendentní neuchopitelné hvězdovládno. nebo budou příliš hmatatelní hvězdovládci něco jako "špatná karma", vznikající k zneužití psychotronických dovedností k mocenským účelům?


    Nezbývá než doufat, že šestý díl konečně některé otázky zodpoví, protože zatím se otázky spíš víc a víc vrství a vytváří skoro souvislý příkrov nad celým argenitově-myceliálním vesmírem :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SARGO: tak mě Lucas přijde jednoduše pořád jako hlavní postava, že jo, to se nedá přehlédnout ani zamluvit.
    samozřejmě už napáchal takových blbostí, že je asi těžké ho neustále rehabilitovat a vymýšlet stále krkolomnější traumata z dětství, kterými se to dá omluvit - ale to už je holt v povaze žen, že si ulítají na nesnesitelných mužích...
    SARGO
    SARGO --- ---
    Když si tak vezmu, co všechno se s Lucasem - a Lucasovi - děje...
    ... a jak paní autorka v rozhovorech říká, že je to její zamilovaná postava...
    Jak by to s ním teprve vypadalo, kdyby ho v oblibě neměla? :-D
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    GINGERCAT: nesou jí to Arnošti ;)
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    KAVEN: to si to nechává poslat podhoubní poštou? :-O
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GENTIANA: Tak to jsem zvědavý, všichni zatím tvrdí že se tam až moc vysvětluje.

    Já holt musím vydržet, naše paní knihkupkyně říkala že Mycelium bude mít 18.11. Kdybych to objednal z eshopu tak to už mám tou dobou dávno přečtený, ale člověk zase musí udržovat dobré vztahy, žejo.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Přečteno, gut, ale zase víc otázek než odpovědí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    nejen sex s houbou, ale také skupinový sex s dopravními prostředky!
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    od soboty mycelium V. v brně a ode dneška i v naší knihovně.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    LASHANA: To je jasný ...

    Holubi byli zlikvidováni na popud církve Akkütlixovy, jelikož hrozilo, že budou poškozovat sochy hmyzího boha svým trusem.

    Lososi zase zmizeli z okolí n-n-Yorku kvůli Sofii Hildebrandtové, která je vždycky chystala Lucasovi na oběd, a on vždycky návštěvu na poslední chvíli zrušil. Ten losos co ho jedli ve dvojce s Aš~šádem byl už poslední exemplář.
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    XCHAOS:
    ano vím loni nebo předloni byla v Praze v rámci vědecké konference ochutnávka hmyzích pochutin


    KAVEN: logicky to odvodit lze, ale nelítá tam ani holub, nevím proč mi to teď připadá divné :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam