• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: to se špatně vysvětluje symbiózou s houbou, ovšem! ovšem je možné, že ty uši vzníkají i z jiných částí obličeje, než z ušních boltců. chrupavčité ušní boltce jsou pomocí myceliem generovaných mutagenů povzbuzeny, aby se změnily v "ráhnovou kost" - a těmi konečky symbiotické myceliálně-člověčí tkáně se pak dá hýbat pomocí něčeho, co byly původně obličejové svaly.

    každopádně bychom měli autorku motivovat, aby si domluvila konzultaci s nějakým skutečným anatomem (přímo z branže sci-fi/fantasy/doupě/psychedlie navrhuji Petra Zacha, jestli na něj někdo nemáte kontakt? já ho léta neviděl...) a aby nějak uvěřitelně zpracovali téma symbiotické mutace Össenských houbově-sloních uší, protože nemůžeme přece žít s tím, že vůbec nevíme, který sval během mutace přemístí, aby mohl hýbat konečkem uší! :-) (jde o to, že ten sval má určitě nějaký latinský název, které svoje studentky nutí naučit se nazpaměť.. a popravdě - sám o sobě je postava, která má určitě nějakou souvislosti s archetypem Aš~šáda ...).

    Ještě, že zbývá 6.díl, který nám to může objasnit!
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Ale jo, jenže normální uši se taky nesvíjejí a nehýbají jako össenské. Pokud össeané dokážou ucho třeba ohnout v půlce, tak nějaké svaly musí dosáhnout až do půlky. Myslím že je v knize několikrát napsáno že někdo hýbal konečky uší, což nutně znamená, že nějaký sval musí dosáhnout až tam. A nebo jsem zase něco špatně pochopil, össeané hýbou jen tou ráhnovou kostí, a zbytek ucha se chvěje v důsledku toho.

    Po sebe-přezkoumání ... ty umíš hýbat ušima? :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    nějak mi to uniklo - Lucas tuší Sgenovi na Folmahivě a to že Ašád mu je zavázán, nebo ještě ne?
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    XCHAOS: nojo, co uši, ale co vlasy, jsou přece plešatí.... Snad nebude mít Lucas nakonec hlavu jako koleno.... i když na to by se mu make up patlal lépe :-)
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    KAVEN:
    i to tam někde bylo, je tam rozdíl v účincích, tuším že to bylo ve třetím dílu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: jako sorry, ale já mám teda (po letmé anatomickém sebe-přezkoumání) pocit, že svaly hýbající ušima se všechny nachází mimo ušní boltec, a pouze za něj tak jako "tahají"). Boltec samozřejmě (přiměřeně okolnostem) inervovaný je, ale není osvalený. Zase ale na druhou stranu je chrupavčitý, takže nějaké to symbiotickou tkání podporované kostnatění chrupavky v uchu si asi (teoreticky) představit lze.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    LASHANA:
    Nojo, tak jsem nedával pozor :-) V tom případě mi taky není jasné proč ty odvary vůbec pijí, když mají výrobnu toxinů rovnou v sobě. Možná teda jde jen o dočasné zvýšení hladinky ... i když pak by se dalo čekat, že to na ně až tak velký efekt mít nebude.
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    KAVEN:
    I kdepak, Yeegonei tam jako nechtěnou příměs měla 4 složku pětice...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: ... ale jako chápu, že z toho dělám moc hard sci-fi, a řešit tyhle věci tak striktně vědecky pozitivisticky, to je právě směrování do většího a většího urumae, chápu :-) kdyby psal Mycelium Stephen Baxter, budou tam tyhle věci do detailů rozebrané, ale bude to nuda a bude tam chybět spousta jiných detailů...)

    (zajímavé by bylo taky srovnání se symbiotickou houbou - mozkožroutem, která se vyskytuje v jednom Brianu Aldissovi :-)

    každopádně, v rámci žánru - space opera rulez. takové cestování časem je koncept, který staví na hlavu cokoliv připomínajícího narativ. různé fantasy koncepty s paralelními světy jsou v Myceliu znát až až, ale zůstává tam zachovaná zdravá možnost pro paranormálně neobdařené všude docestovat i nějak více či méně "konvenčně". alternativní historie jsou subžánr, který zaujme prvních 10 stránek poprvé, co s ním člověk setká a lepší jsou právě náznaky těch alternativních historií ve vzdálených světech. takže prostě někteří z nás potřebují vesmír "zalidnit", potřebují více místa pro svoje fantasie, prostě potřebují space operu. akční filmy udělaly z většiny space opery děsnou slátaninu.. BTW, neuvažuje se o zfilmování Mycelia? "vážně míněné" tuzemské sci-fi s pořádným cosplay tu už nebylo dlouho, pokud jsme něco nepřehlédl :-)

    jako rozhodně musím napsat nějakou nemilosrdnou recenzi.. ale nejdřív musím opravit web, který mi totálně spadl na hlavu.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Takže křest coby FB událost: https://www.facebook.com/events/326940241020300/
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: díky že si mě vyhodil bud z genderu, nebo ze sf komunity. Tohle mě zajímá taky víšjak... zajímalo mě dycky. Ad kost a B5, to jsou už určitý fandom speciality, ale to je dávno, když se tak nežně hádali startrekisti s babylonistama, a babylonisti byli bejvali trekkeri, co si dali na hlavu kost.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA:
    Ad hálky a kosti - to je někde snad i řečeno, že růst mycelia v těle vyvolává vznik nových tkání, ne? Já jsem třeba myslel že takhle vznikly i ty uši, ne že to je houbová plodnice. Ale i tak, ušima se dá hýbat, tudíž tam někde musí být i svaly, nebo přinejmenším nervy napojené na samotnou plodnici, aby se její chování dalo ovládat vůlí. Ta ráhnová kost je prostě jen další věc co tam naroste.

    Jinak zajímavost - vznik nových tkání v reakci na děje uvnitř těla a nebo i na mechanické dráždění zvenku je naprosto normální. Mongolským jezdcům například postupně vnikaly chrupavčité polštáře na stehnech, které tlumily údery při jízdě na koni. Zdůrazňuju že pod kůží na stehnech, takže v místech, kde žádná chrupavka normálně ani není. Rakovina třeba taky způsobuje růst nových a nečekaných útvarů, i když na jiném principu. Potom mi nepřijde nic divného na tom, že by houba v těle podnítila vznik nové kosti.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BALAENA: Na křtu budou knihy, placky a myceliální amulety. A samozřejmě taky Karolinina kniha - Konstantynův efekt - která vyšla v létě (čili v nejhorší možnou dobu), takže se o ní až tak nemluvilo, ale je dobrá a nezaslouží si zapadnout a já ji tam moc ráda pokřtím a připomenu. Karolinu jsem tak trochu přemluvila, ať to spojíme, protože mi připadalo skoro zbytečné dělat ty křty dva, když na nich bude stejná dvojice osob, jen pokaždé v jiné roli... Takže o zábavu bude postaráno a ještě tam maj skvělý tatarák a deset druhů netradičních piv (na těch ujíždím, i když jsem předtím jaktěživa pivo nepila).
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (a se spoilery už fakt končím; bylo by zajímavé rozvést to, co tady nadhazoval o symbióze/drogách XChaos, ale radši se do ničeho takového nechci pouštět... Však vy si to sami domyslíte.)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BALAENA: Já to sem nenapsala?! Třetí díl se chystají nahrávat po Vánocích.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GENTIANA:
    Gerdánci jsou normální lidi; biologicky stejný druh, ale s odlišnostmi na úrovni rasy (čili třeba do takové míry, jako existují rozdíly mezi bělochy, černochy, Asiaty apod.: někdo má takovou či makovou barvu kůže, někdo nedokáže metabolizovat laktózu, nedokáže dobře odbourávat alkohol... někdo má dispozice k srpkové anémii, zatímco jiná lidská rasa ji nemá... Össeané jsou Gerdánci, liší se jen tou houbou.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BRAMBOREENA: Budeš tam mít kousky na prodej? Jeden potřebuju, počítej se mnou pls.
    A něco nového o audiu?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Ale proč sem vlastně jdu: křest je domluvený, bude se konat ve středu 23. listopadu od 19:00 v Malešickém mikropivovaru v Praze (kde byl křest čtvrtého dílu, takže někteří už trefí). Bude to spíš večírek a posezení než kdovíjaká oficialita, Argo se do toho vloží až u posledního dílu - čili organizuju si to sama ještě s kolegyní autorkou Karolinou Francovou (která má taky nepokřtěnou knížku, takže si je pokřtíme navzájem a pak se opijem). Ještě sem dám plakátek a párkrát to připomenu.

    Mycelium ale povezu teď o víkendu do Bílovce (u Ostravy), kde bude cosi jako "křest" v poledne v sobotu v tamním knihkupectví, a za začátku prosince na Fénixcon (kde budeme mít společný pořad s Janem "Johnakem" Kotoučem).
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: Tak... pokud mají Pozemšťani odlišnou genetiku od Gerdánců, proč by nemohli mít odlišné geny i Össeani bez hub?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Já včera váhala, jestli se tu pouštět do vysvětlování, ale pak jsem si řekla, že mi to nepřísluší, holt co jsem nevysvětlila v pěti tlustých špalcích, komentářem nedoženu (a pokud doženu, budu mít pak pocit, že to všichni vědí, a opomenu to napsat do šestky, za což mi pak jistě někdo vynadá ;) ). Tak jenom k těm uším připomenu analogii: člověk si jde po lese, hledá houby a houby najde; a pak zaprší a je jich jak naseto; holt plodnice rostou jen občas, i když mycelium je tam přítomno celou dobu.

    Čili bych to viděla tak, že Lucasovi osobně už žádné uši nenarostou, protože plodnice se objeví až v dalších generacích; třeba se růst aktivuje jen v některé konkrétní fázi prenatálního vývoje... No a s ráhnovou kostí je to samozřejmě průšvih - zmínka pochází ze třetího dílu, kde se Eltaühl honí s Maëwënë po skladišti a hází po ní křišťálové koule. a taky ze scény, kdy umírá Giles; a tam jsem se prostě tak nechala při psaní strhnout dramatickými událostmi, že jsem vymyslela kost, ani nevím jak, a pak už nedomýšlela, jak to pasuje ke koncepci uší coby plodnic houby. Záchranou je ale zase botanika - některý hmyz dokáže donutit strom, aby mu z vlastních pletiv vytvořil hálku, a v té pak bydlí; a dokonce existují myrmekofyta, sukulentní rostliny, které přímo vytvářejí ze svého organismu chodbičky, které pak osídlí mravenci, se kterými žijí v symbióze. Čili holt budu muset předpokládat, že houba donutí buňky v chrupavce ucha, aby se metamorfovaly do nové přídavné kosti, která houbě poslouží coby výztuž plodnice... ufff... řekněme...
    RIP
    RIP --- ---
    Tady to vypadá, jako když napad sníh. Bílá místa. Hic sunt spoileres!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam