Já včera váhala, jestli se tu pouštět do vysvětlování, ale pak jsem si řekla, že mi to nepřísluší, holt co jsem nevysvětlila v pěti tlustých špalcích, komentářem nedoženu (a pokud doženu, budu mít pak pocit, že to všichni vědí, a opomenu to napsat do šestky, za což mi pak jistě někdo vynadá ;) ). Tak jenom k těm uším připomenu analogii: člověk si jde po lese, hledá houby a houby najde; a pak zaprší a je jich jak naseto; holt plodnice rostou jen občas, i když mycelium je tam přítomno celou dobu.
Čili bych to viděla tak, že Lucasovi osobně už žádné uši nenarostou, protože plodnice se objeví až v dalších generacích; třeba se růst aktivuje jen v některé konkrétní fázi prenatálního vývoje... No a s ráhnovou kostí je to samozřejmě průšvih - zmínka pochází ze třetího dílu, kde se Eltaühl honí s Maëwënë po skladišti a hází po ní křišťálové koule. a taky ze scény, kdy umírá Giles; a tam jsem se prostě tak nechala při psaní strhnout dramatickými událostmi, že jsem vymyslela kost, ani nevím jak, a pak už nedomýšlela, jak to pasuje ke koncepci uší coby plodnic houby. Záchranou je ale zase botanika - některý hmyz dokáže donutit strom, aby mu z vlastních pletiv vytvořil hálku, a v té pak bydlí; a dokonce existují myrmekofyta, sukulentní rostliny, které přímo vytvářejí ze svého organismu chodbičky, které pak osídlí mravenci, se kterými žijí v symbióze. Čili holt budu muset předpokládat, že houba donutí buňky v chrupavce ucha, aby se metamorfovaly do nové přídavné kosti, která houbě poslouží coby výztuž plodnice... ufff... řekněme...