• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BRAMBOREENA: bože mám podobnou alergii na kočky. Soucíť.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ... a postupně se proflákne, jak je to doopravdy: že (na rozdíl od kytek) zvířata, jaksi, nepatří k mým nejoblíbenějším entitám... :D Jako malá jsem chovala papouška (jmenoval se Gandalf), ale moc dlouho to se mnou nevydržel; jedny prázdniny jsem se starala o králíky (které jsme pak s cynickým potěšením snědli); a k delšímu soužití by mi připadaly snesitelné akorát kočky, protože není třeba je venčit a cvičit, člověka v zásadě ignorují a i když jsou vlastně úplně hloupé, dokážou to vydávat za vznešený nadhled, takže si do nich člověk může promítat kdejaký aforismus o životě, vesmíru a vůbec... jenže na ty mám pekelnou alergii v poměru jedno pohlazení ku padesáti pěti kýchnutím; vlastně hůř, stačí projít domem, kterým někdy v tomto století prošla kočka, a můžou mi oči vyplavat z důlků; čili holt zvířata do žádných knih nezahrnuju, protože o nich vůbec nic nevím a asi bych si naběhla hůř než s ráhnovou kostí... :D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Teď jsem se dočetl k jedné zásadní informaci ohledně zvířat v Myceliu - slepice na Zemi už skoro nikdo nezná.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Tak v našem knihkupectví šli do sebe, a pátý díl měli dneska. Manželka mi ho koupila a potají schovala do postele, našel jsem ho až před chvílí :-) Akorát musím ještě dodělat něco do práce, což je pech ...


    ALRIKA: Hergot, tak z toho bude anatomický oříšek.
    ALRIKA
    ALRIKA --- ---
    LASHANA: KAVEN: Zrovna čtu znovu první díl a akorát jsem to potkala - "Kamëlë zvedla ruce a promnula si klouby ráhnové kosti v uších." :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RICARDERON: je to samozřejmě jen taková chvilková nerovnováha vesmíru, ale i tak mě na tom těší, že se to vmáčklo mezi lidi mediálně propírané a známé z televize :) A na Kosmasu teď taky pěkně (já na žebříčky nelezu, zařekla jsem se, že nebudu sledovat, jak si moje knížky stojí, a už dva roky to dodržuju; ale potřebovala jsem thumbnail Karolininy knihy a momentálně tam na to nejde nenarazit...)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BRAMBOREENA: (zapomněla jsem dodat: ve sklepě máme víno, ponk se svěrákem a pultový mrazák; zkrátka vše, co může člověk potřebovat...)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    A jinak já s obludným úsilím vítězoslavně vypotila plakátek na ten křest, tak pokud byste někdo byl ochoten ho někde sdílet či šířit, sláva sláva budu ráda :)

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    LASHANA: Chyťte si někde nějakého, a pak ho můžeme u nás ve sklepě pitvat. :)
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    KAVEN: no ale s kloubem by to byla větší švanda, i když možná by se dál modifikovat kloub čelisti, že by ovládal tu ráhnovou kost....

    pitva? Nevěřím že bude....
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ha! je z ni uz mainstream autor! no fuj! :)))
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---

    Snad nesundávám sovy z antén, když oznámím, že Vilma v žebříčku SČKN porazila Míšu Viewegha!
    SČKN - Svaz českých knihkupců a nakladatelů
    https://www.sckn.cz/index.php?p=ladder

    KAVEN
    KAVEN --- ---
    LASHANA: Kloub tam nutně být nemusí, může to držet jen na šlachách a svalech ...

    Doufám že v šestce absolvujeme nějakou pitvu össeana (třeba s Julií Lothovou), kde to bude všechno vysvětlené i s latinskými názvy :-)
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    Ad uši, když pohybem uší vyjadřují emoce a když jsou smutní tak jim zplihnou, neměl by k ráhnové kosti být i nějaký kloub ? A vůbec odkud a kam ta kost vůbec sahá? Jestli až do špiček uší nebo jen do půlky....
    VANEK
    VANEK --- ---
    Koukám, že v [ Klub Čtenářů a Spisovatelů ] se organizuje myceliální čtenářský kroužek.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA:
    XCHAOS: Tak já ty lidi sice neznám, ale naprosto souhlasím s tím, že je nezbytně nutné vědět který sval hýbe össeanům s ušima :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GROBENIUS: Stáňa se chystá přijít na křest (aspoň dle zaškrtávátek u FB události).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GROBENIUS: ano ten. nechtěl jsem tu ta jména úplně veřejně propírat.. ale myslím, že neexistuje povolanější člověk, který by mohl poskytnout konzultaci k symbióze člověka s houbou a otázce Össenských uší. Prostě se název toho svalu, který hýbe těma konečkama, jednoduše dozvíme :-)
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    XCHAOS: Petr Zach, to bude manžel Stáni Kučové, pak by spojení nemělo být problém :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: to se špatně vysvětluje symbiózou s houbou, ovšem! ovšem je možné, že ty uši vzníkají i z jiných částí obličeje, než z ušních boltců. chrupavčité ušní boltce jsou pomocí myceliem generovaných mutagenů povzbuzeny, aby se změnily v "ráhnovou kost" - a těmi konečky symbiotické myceliálně-člověčí tkáně se pak dá hýbat pomocí něčeho, co byly původně obličejové svaly.

    každopádně bychom měli autorku motivovat, aby si domluvila konzultaci s nějakým skutečným anatomem (přímo z branže sci-fi/fantasy/doupě/psychedlie navrhuji Petra Zacha, jestli na něj někdo nemáte kontakt? já ho léta neviděl...) a aby nějak uvěřitelně zpracovali téma symbiotické mutace Össenských houbově-sloních uší, protože nemůžeme přece žít s tím, že vůbec nevíme, který sval během mutace přemístí, aby mohl hýbat konečkem uší! :-) (jde o to, že ten sval má určitě nějaký latinský název, které svoje studentky nutí naučit se nazpaměť.. a popravdě - sám o sobě je postava, která má určitě nějakou souvislosti s archetypem Aš~šáda ...).

    Ještě, že zbývá 6.díl, který nám to může objasnit!
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Ale jo, jenže normální uši se taky nesvíjejí a nehýbají jako össenské. Pokud össeané dokážou ucho třeba ohnout v půlce, tak nějaké svaly musí dosáhnout až do půlky. Myslím že je v knize několikrát napsáno že někdo hýbal konečky uší, což nutně znamená, že nějaký sval musí dosáhnout až tam. A nebo jsem zase něco špatně pochopil, össeané hýbou jen tou ráhnovou kostí, a zbytek ucha se chvěje v důsledku toho.

    Po sebe-přezkoumání ... ty umíš hýbat ušima? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam