• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    BRAMBOREENA: master's hammer? apage satanas! vynořují se mi nějaké zdánlivě bezpečně zasuté vzpomínky na mládí... i když zkušenost s big bossem a jeho slavnou bandou root na vesnické tancovačce ve východních čechách na začátku devadesátek to asi nepřekoná...

    KAVEN: začal jsem tvůj elaborát číst a přičinlivě přičiňovat poznámky.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ... už ty aurigiány asi vyhnali, google jede ...

    Ale teď pro změnu něco jazykovědného. Sepsal jsem krátké (leč samozřejmě hlubokomyslné) pojednání o lodním össeinu, co by se případně mělo objevit v těch dodatcích. Bramboreena to už schválila ve smyslu "jo, tohle na össeany docela sedí", nicméně bych byl rád aby to přečetl i někdo jiný a vytknul mi chybu typu amorfního jazyka a podobně. Abych z toho pak neměl vostudu :-) Nemusíte se toho bát, jsou to akorát 4 stránky ve wordu, není to příliš vědecké, a i odborné termíny používám české kde to jde.

    Dávám to tady do přílohy.

    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Nejde google, už přes půl hodiny. To není jen tak. Nedala se předtím vygooglovat aurigiánská hereze?
    VANEK
    VANEK --- ---
    Mohlo by pobavit nejen paní domácí: Výstup feng-šuej a jiné new age konzultanta ke stěhování kanceláří. [ MHO @ Vědecké vtipy ]
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    GAARQ: No, stejně můžeme vyrobit běžný össein.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    LASHANA: Amen.
    KAVEN: Z čehož plyne i odpověď na toto. Dodatky ano, dokud to bude zábava; "poznámka össeisty" ano, abys uplatnil práci vloženou do psaní postů do tohoto auditka (třeba i s Gaarqovou oponenturou); ale kdyby se to mělo změnit v drtivou povinnost vymyslet celý systém, pak v žádném případě. Já už ten zbytek Mycelia nějak dosmolím i bez funkční össenské gramatiky :)
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    BRAMBOREENA: To je dobře, treighrü je treighrü, definice je nadbytečná. Toto musí zůstat vskrytu aby to neztratilo svou moc, aby bylo o čem debatovat, bez toho by to nakonec byla nuda...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GAARQ: OK :-)

    No na sestavení apo-össeinu to fakt ještě není (a ani nevím jestli by se mi do toho nakonec chtělo), nicméně na jakési obecné postřehy ohledně jazyka asi jo - poté, co Bramboreena teze schválila a dodala informace o historii (taky jsem vůbec netušil jak to bylo na začátku s össeinem a Loděma).

    BRAMBOREENA: Vida, první, a pozitivní! Už chápu jak je těžké zrecenzovat, a přitom se tam vyhnout spoilerům :-)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    BRAMBOREENA: já to vzdávám ;) do doby, než to bude dopsané.

    KAVEN: s jazyky zkonstruovanými ad hoc (třeba pro náboženské účely) bude asi ta potíž, že budou vyžadovat génia na počátku, aby to fungovalo. netuším, je-li to spojler nebo co, ale já měl lodní össein za jazyk těch, kdo vymysleli technologii lodí a to byli hmyzáci, ne? mám v těch bramboreeniných fantaziích totální guláš.

    středověká latina se docela vyvíjela - lexikálně i gramaticky, v závislosti na převládající jazykové kultuře. navíc intuitivně i bez znalosti diachronie spousty mluvčích vycítili podobnost latiny a živých jazyků a používali v latině výrazy z vlastního jazyka i gramatické postupy (ostatně to je dnes vidět i na angličtině třeba španělů nebo francouzů). ony ani tzv. mrtvé jazyky nejsou úplně mrtvé, když se jimi mluví, spíš jen mírně omráčené. echt mrtvý jazyk se musí jen eventuálně číst a nic nového v něm nepsat ani jím nemluvit.

    u toho OK bych byl opatrnější. OK = oll korrect byl žertovný slengový výraz významé, ale početně omezené skupiny uživatelů a ve slengu se i zkrátil spolu se spolu se spoustou dalších výrazů, které ale v té polovině devatenáctého století do obecné mluvy neprošly (N.C. = nuff ced = enough said, K.Y. = know yuse = no use). moderní psaná angličtina (afaik, imho, sk8) nebo i čeština (z5) vznikla z tlaku rychlého psaní a není neobvyklá, i staroslověnština měla šílený systém zkratek, ale jen většinou v textech, ne v mluvě. zkratková slova (rusové vedou) jsou kulturní dědictví, dnes jim půda nesvědčí tak jako za bolševika. někdo s vysokou prestiží s tím musí začít, v össeinu snad sama církev, jinak si neumím představit odvahu "pokroutit" posvátný jazyk.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    BRAMBOREENA: OMFG :D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ... a zatímco tady probíráme reálie, Jarmik bloguje!
    Čtenářský deník: Hlasy a hvězdy (Mycelium #5, Vilma Kadlečková)
    http://jarmik-pise.blogspot.cz/2016/11/hlasy-hvezdy-mycelium-5-vilma-kadleckova.html
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    LASHANA: ... a proto to tam nakonec nikde uvedeno nebude :) Píšu to akorát sem pro zajímavost, jak jsem si sama pro sebe vymýšlela vysvětlení, ale do románu to nedám. Kdo chce vědět, jak přesně treighrü funguje, bude si to muset holt vymyslet sám.

    SARGO: To je meta nejvyšší! Jakmile začnu přidávat i mapky, bude to znamenat, že senilita a dětinskost definitivně zvítězily... :D
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAVEN:
    BRAMBOREENA:
    a tak by to mohly bejt furt nějaký spóry... prostě proto fungujou kontaktní čočky, nenaprášíte si spóry do oka. Ale parapsychologický fenomén taky fajn :)
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    SARGO: mapu RA kanálů a zakázaných světů? Nebo mapu zelené lastury i se všema tajnýma palubama? A taky by nebyla špatná ukázka duše lodí.
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    BRAMBOREENA: mno vlnová funkce, uznávám, že ty rovnice pro náhodného diváka můžou vypadat dost podobně jako lodní össein když psal Lukas ty verše na tabuli, ale tak nějak toto je poněkud ehmmm jak bych to řekla překombinované... chybí jen do toho zamotat Schrödingerovu kočku
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Ho ho ho. Už jsi jen takovejhle kousílílílínek od toho, abys do knížky přidala mapu! :-D :-D
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KAVEN: prostě je to nějaký parapsychologický fenomén.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Jenže bez houby v tom oku není nic, co by to elektromagnetické záření "přeložilo" na toxiny způsobující otravu. Záření nemůže být tak silné, aby vyvolalo tělesnou reakci samo o sobě ... to by se jinak össeani dali využívat místo elektrárny.

    Ale pro změnu něco lingvistického - dá se někde sehnat nějaký znak lodního össeinu pro něco známého a jednoduchého, třeba räwë? V každé knížce jsou v úvodu ty znaky jiné, což je zrada a všimnul jsem si toho až teď. Potřeboval bych strukturu jednoho znaku "analyzovat" (tj. vymyslet že to má ve skutečnosti nějaký smysl :-) )
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BRAMBOREENA: (to bude mít teda mistr Cornholio radost...) :D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GENTIANA: Bruntálci sežerou Ho´krina.
    Vypíšeme kurz? :D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: (a ještě: Píšu si - do dodatků dát anatomický nákres ráhnové kosti a řez össenským okem...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam