XCHAOS: Existují herní světy k Doupěti (Asterion třeba - z toho vycházejí romány Haniny Veselé, ale píše tam ještě několik dalších autorů, původně to byl herní modul), existují série (JFK, Kladivo na čaroděje), potom Lucka Lukačovičová třeba má takový lehce steampunkový svět (stylizace a rekvizity v zásadě jako ve steampunku, ale zdrojem energie je "aether", čili jsou tam všemožná udělátka a stroječky místo na páru na aether) a do toho světa jí myslím pár kamarádů povídky píše. No a koneckonců před pár lety jsme dělaly Šerosvit (pět autorek se domluvilo na společném světě a vznikla z toho antologie). Je ale fakt, že to je něco trochu jiného, když se ten svět už vymýšlí s tím záměrem, že na něm bude participovat víc lidí (nebo to případně nějaký tahoun "shora" zorganizuje). Nevím o tom, že by v Česku něco takového vzniklo spontánně.
Před dvěma měsíci jsem sem taky dávala odkaz na web Jitky Ládrové, která pořádá soutěž, kam lidi posílají povídky z jejího světa (a nadhazovala jsem, jestli by byl zájem něco takového udělat k Myceliu - což tedy fakt nebyl :D). Z té krátké diskuze, která tu kolem toho vznikla, jsem si odnesla závěr, že kdybych někdy podobnou "soutěž" chtěla vyhlašovat (čili uměle podnítit vznik nějakých houbových spin-offů), muselo by to být pod záštitou nakladatelství a s jasnou perspektivou pro autory, že když napíšou něco použitelného, je tu šance na vydání v antologii (tj. na zviditelnění i na honorář).