• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Napsal jsem jí "Nejste; zatím (SPOILER!) neumře, ale někdo tvrdí, že zlepší."
    Ale byl by to pěkný další bod do FAQ, jen nemůžu to autoritativní autorské vyjádření najít.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: Tu placku jsem nějak nezaznamenala :D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK: A napsal jsi jí PRAVDU?! - Že jediný způsob, jakým proti tomu dávní První čtenáři dokázali bojovat, bylo nošení placky s nápisem "Pinkertýna do kulajdy"?
    VANEK
    VANEK --- ---
    To se neomrzí: https://www.facebook.com/groups/308886217696/permalink/10155105831352697/
    Veronika Šmídová feeling pissed off.
    December 25 at 7:40pm
    Čtu druhý díl Mycelia a mam stále silnější chuť zabít Pinky. Jsem jediná, kdo měl tu nutkavou touhu? Zlepší se ta postava někdy nebo aspoň umře bolestivou smrtí?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Páté Mycelium ohýbá lidské páteře | DAGON
    http://www.dagon.cz/pate-mycelium-ohyba-lidske-patere/
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    XCHAOS: Aztécké oběti se těm össenským podobaly tak možná kvantitou a technikou provedení, ale to je asi tak všechno.
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    XCHAOS:
    Aztécké století --- LEGIE - databáze knih Fantasy a Sci-Fi
    http://www.legie.info/kniha/2858-christopher-evans-aztecke-stoleti
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MEANKITTY11: což tak nějak dost vysvětluje, jak to s tím applem a jalblíčkářskou sektou je doopravdy :-O
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    BRAMBOREENA: Výborně, konečně chápu výstřednost svýho starýho ipodu. Mírně vybitej se snadno dobije z různých nabíječek, když si nevšimnu a nechám ho úplně chcípnout, vzbudí se jenom z jedný určitý nabíječky. Jede na argenit!
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    A hele, ARGANNAH, mayoložka ... nejsi náhodou příjmením Kosticová s čárkou nad c (jméno si nepamatuju) a nepsala jsi občas články o mezoamerice do Živé historie? Nejsem si jistý jestli teď poslední dobou, ale určitě kolem roku 2012 (a konce světa :-) ) jich pár bylo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jinak první Hvězdovládce tady:
    Star Maker - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Star_Maker
    (zjistil jsem, že je zahrnuto v mé sbírce 10000 scifi/fantasy a začínám číst... se zatajeným dechem, předmluvu jako by někdo psal dnes)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: máš naprosté svolení ukrást to... a prásknu, že E2E4 tam zlatil taky (holky zlatit nesměly... pche autentický syrový lidový buddhismus je stejně patriarchální, jako všechna jiná náboženství, západní intelektuálové si ho nepřiměřeně idealizují)... a kupodivu, právě on mi na Mycelium nasměroval.

    každopádně, spíš si ten pocit popsala u Lucase a jiných už 100x a v daleko silnějších a vypjatějších okamžicích. ono ale podle mě nejde jen tak na chvíli odskočit si do jiné kultury, kde ty jejich oběti mají konkrétní význam v jejich životě a slouží, aby se lidem dařilo v každodenním počínání. jsem si spíš říkal, že návštěvník z jiné kultury by třeba měl pocit, že celá naše byrokracie je nějaký složitý náboženský rituál :-) ostatně na radnicích se taky stvrzují sňatky, apod.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: To je tedy taky dobrá scénka s tou sochou a zlatem, úplně v tom cítím to drama, dá mi práci se udržet a neukrást ti to :D

    Právě o podobnosti (či spíš nepodobnosti) Össeanů a muslimů a Össeanů a Aztéků mluvím v tom rozhovoru v Dingiru. Ale jestli o tom někdo něco doopravdy ví, tak tedy ARGANNAH, kterážto je mayoložka.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (jo, zabijte mě, jestli se opakuju a jinak díky za pozornost a hezké svátky a už nebudu spamovat)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: jj, Crookes, ne Krebs, sorry, tohle se mi stává pořád :-(

    jinak ano.. druein má několik zajímavých vlastností, které vytvářejí takovou jednoduchou intuitivní "fyziku", což mi na tom baví (někdo jiný si ulítne na těch náboženských, politických nebo psychoaktivních aspektech). sama si ale napsala, že druein je první látka pocházející z RA prostoru, stabilní i v běžném prostoru...na rozdíl od argeniitu se dá předpokládat i nějaká těžba, není to tak čistě mystická esence, jako argenit. pokud se dokopu dát dohromady ten "lidský aspekt" (a pečlivě přečtu celou, ehm pětici znovu od začátku), tak bych snad nějakou aprílovou povídku o pozemské RA fyzice dohromady dal (trochu bych do toho nacpal recesistický nadhled, protože dnešní fringe fyzika typu EmDrive, to je skoro RA prostor :-)

    zase nechci spoilovat moc, ale předpokládám 4.díl už tu četli všichni, že jo.. důležitou roli hraje drueinový kruh, což prostě člověk nemůže jen tak přečíst a zase pustit z hlavy :-) (stejně jako ostatní řeší, jestli mají nenávidět Ašáda nebo Lucase nebo oba :-) mě oba bavěj, ale ještě víc mi baví pozorovat ten svět, který obývají a zkoumat ho). Možná ho Össeané používají prostě proto, že je to drahý materiál, asi jako jsou v Barmě pozlacené střechy buddhistických chrámů i buddhové samotní (popravdě: na Össe vidím všechno jiné, než víceméně minimalisticky pouštní a celkem vzato nehierarchický islám - jsou to právě naprosto nekonečné rozlohy buddhistických klášterů v Barmě i jejich nejasný vztah k lidovému animistickému náboženství obyčejných barmánců, které se mi okamžitě vynořují, když je řeč o jednotlivých místech na Össe a Rekeghu... jako asi bych celou knihu odložil, kdyby mi hned ty úvodní scény nepřipomínaly, jak jsem si pozlatil prst rozpadajícím se zlatým prachem/fólií/máslem v procesu pozlacování Buddhy v Mandalay.... jako turista, který absolutně netušil co dělá.. což se mi ani tak nevybavilo, když jsem to četl, jako spíš když přemýšlím, co mi na tom tak vzalo... jako i já vzal zájem o buddhismus tak nějak z toho konce, že ho chci spíš kriticky studovat a určitě se po vzoru Fiony nevrhnu na nějaké laciné seance a meditační kroužky a sekty... a zčista jasna člověk stejně šlape bosej po nějakých schodech a všude kolem je scenérie jak z jiného tisíciletí)

    Islám se mi vybavuje spíš v souvislosti s Dunou.. co se Össe týče, tak na Zemi dnes přece není žijící organizované nábožentví s lidskými obětmi. Nejblíž by k tomu asi byli Aztékové či Mayové (nemyslí, že Inkové). I studium jazyků těchto kultur (kdyby měl nějaký moderní lingvista šanci je studovat) by nejspíš odhalilo hluboké ovlivnění jazyka a vůbec představ těmi rituály. Nejvíc mi to asi připadá jako alternativní historie, ve které Aztékové měli nějaké zásadní know-how a naopak přišli do Evropy jako první a učinili nás na tomhle know-how závislým (hergot, kdybych někdy psal alternativní historii, tak tohle je zajímavý nápad - a že takové biotechnologie Nový svět měl, třeba brambory zachránily Evropu před hladomorem a na tabáku se stali během pár století všichni fatálně závislí... fakt stačilo málo, třeba setkání s Číňanama a vyobchodování střelného prachu, a Aztékové mohli přistát jako první v Evropě a být vůči nám právě v pozici Össeanů.... sakra, kdy já se konečně naučím ty nápady nějak dotahovat a prodávat :-))
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: Rozhodně jsem pro moebiovu pásku, to je věc mimořádně spektakulární :) Taky jsem si ji samozřejmě jako dítě slepovala a pokoušela rozstřihávat (jako asi každej).
    "Krebsův" je "cyklus", to si nějak nezřetelně vybavuju z biologie.

    S tím drueinem je to zajímavá věc, ale přiznám se, že jsem se to neodvažovala domýšlet moc do důsledků (fyzikálních); spíš jsem hledala ty praktické aplikace. Fiona má drueinové nehty, což v samém závěru přijde ke slovu. Gerdánské hedvábí, ze kterého má Lucas košile, má malou příměs drueinu - což vede k tomu, že je ta látka v chladu vláčná a poddajná a v horku naopak "naškrobená" a nemačkavá, což se u oblečení hodí. V šestém dílu hraje jistou roli drueinový prášek, nasypaný na oltář, ale o tom nic spoilovat nemůžu. Psychotronicky aktivní lidi mají s drueinem probém (Kamele je v kleci, po Ainei zase hodil Össean síť, Lucas sáhl na tu konstrukci v kobce) v případě, že je z drueinu nějaký dlouhý vodič (vlákno, drát, síť...); pak to funguje trochu jako hromosvod, představuju si, že tam hraje roli odlišné napětí na obou koncích vodiče - čili je tam vznikne nějaký rozdíl potenciálů či "spád" či jak to popsat - který z psychotronika jeho energii odsává, což je mu nepříjemné. Ve tvaru aiö to naopak funguje jako anténa, která signály/energii sbírá a svádí na jedno místo, do ohniska k příjemci. Co nikde popsáno není, ale co si představuju: kdyby byla mezi dvěma telepaty psychotronicky neprostupná, odstíněná zeď, a skrz ni vedlo drueinové vlákno, které mohou oba na konci chytit, mohli by si skrz ně telepaticky povídat (jako takový ten "telefon", co si děti dělají z provázku a dvou kelímků na konci).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: no, je tam skrytý vtípek, že se používal při experimentech s psychotronikou - protože ta síla potřebná k roztočení (ale neroztáčí to tlak fotonů, je to spíš tepelný stroj reagující na energetický tok, viditelný či infračervený) je strašně malá, tak pokusné osoby dostávaly za úkol ho silou vůle roztočit nebo zastavit. (jenže mělo to háček - viz wiki :-)
    HA! spiknutí Össenské církve, nebo možná Gerdánské tajné služby! ale dnes to vůbec nemůžu vygooglit... aha, on je to Crookesův mlýnek :-) z toho vyplývá, že každý autor potřebuje editora
    Crookesův mlýnek – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Crookes%C5%AFv_ml%C3%BDnek

    BRAMBOREENA: ok, beru na vědomí, že argenit v urychlovači jen tak z ničeho nic nevznikne, to je prostě I.psychodynamický zákon tvého světa a basta :-) ale uznej, že analytická mysl se prostě musí něčeho racionálního a předvídatelného chytit a raný Lucas by určitě uvažoval během své kariéry astrofyzika takhle nějak. beru to tak, že i když argenit je tabu, tak s drueinem, který má už spoustu jasně definovaných atributů
    (jako např. inverzní teplotní roztažnost, apod.)
    je možné si zahrávat.

    z určitých paradigmatických důvodů by se mi líbilo, kdyby se reartrony nemohly pohybovat přímo, ale vždycky v jakýchsi epicyklech (opět odkaz na "vesmírný kruh dokonalého bytí")... ostatně nejblíže k tomu připustit existenci Boha mají matematici ve chvíli, kdy debatují o číslé Pí. ale je to jen takový nápad, který ve výsledku vede k esteticky uspokojivé představě toho, jak vypadají pozemské laboratoře a gerdánské průmyslové provozy, které mají něco společného s RA-prostorem...

    jinak s tím "informačním obsahem" se mi to docela líbí, protože ve fyzice otázky týkající se entropie hrají důležitou roli. Skoro by se tím pádem dalo říct, že kromě běžné podoby hmoty a energie existuje ještě další forma "čisté entropie" (či spíše čisté isotropie, v tomhle případě) a tu může argenit klidně reprezentovat (není divu, že pak umožňuje provádět tak energeticky náročné kousky!)

    jinak co se moebiovy smyčky z drueinu týče, tak bych se zase odkázal na současný vývoj ve fúzi, kdy poměrně primitivní tokamaky i po 30 letech pořád slibují průmyslové rozšíření fúze za 30 let (holt ten vývoj sabotují nějací mimozemšťané, kteří nechtějí, abychom se dál rozvíjeli :-), zato se jako perspektivní jeví "stelarátor", který stavěli 20 let Němci (v bývalém východním Německu!) a ve kterém je plazma podobným způsobem překroucena ne jednou, ale dokonce 5x:
    Wendelstein 7-X - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Wendelstein_7-X

    nicméně, z čistě steampunkově-nostalgických důvodů bych překroutil drueinový pás v reartronovém urychlovači jen jednou, do tvaru klasické moebiovy smyčky a ne 5x, jako plasmu ve stelarátoru :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Taky si myslím, že je to dobrý!!! (Že by další outsourcovaný dodatek na konec šestého dílu?)

    Co se týče argenitu: definice praví, že je to pozůstatek dávných netechnických civilizací. Modelový příklad je člověk a jeho postel - klidně si tam spí, netuše nic zlého, a mezitím se z něj odlupují mikroskopické šupinky kůže, padají do pórů v matraci, a tam se tím živí armády roztočů. Čili bájní veleúžasní megatelepati dávných věků si klidně žili a spali a z mozků se jim podobným způsobem odlupoval argenit. :D
    Když už člověk ten krystal má, může do něj energii dodávat (soustředí se, medituje, nasype to tam), načež krystal trochu poporoste a spektrum se mu změní směrem k vyšším vlnovým délkám (hezky nakrmený svítí modře, rentgenové záření už jsem neřešila). Naopak z něj zas energii vytáhne, když ji rychle potřebuje; zkrátka je to příruční powerbanka. Když se krystal vyzáří celý, tak smůla, nový se jen tak z ničeho nenabalí (řekněme, že tam chybí něco jako začátek či mustr či kondenzační jádro, kolem kterého by to znovu mohlo růst).
    A teď s tou tvorbou předmětů: na Fomalhiwě mohou z argenitu dělat všechno možné, jídlem počínaje přes domy a paláce až po (pseudo)živé bytosti - argenitary. Samozřejmě nedává smysl, že by se něco tak rozměrově velkého a složitého dalo udělat z mrňavého krystalu, čili se ještě předpokládá existence "řídké argenitové látky"; argenit je ta hustá, výrobky jsou z řídké (jako když se ze sirupu udělají dva litry limonády); zkrátka se tak trochu "nafoukne", když z něj vzniká běžná (atomy tvořená) hmota. Energetická náročnost je daná složitostí informace - míň argenitu se spotřebuje na sto krychlových metrů (pseudo)betonu než na sofistikovaný hodinový strojek.
    Psychoaktivní předměty jsou taky z téhle "řídké argenitové látky" (do které je vložený jakýsi "program", který specifikuje, co ten předmět umí). Reartrony můžou ten předmět prostě rozbít a "zredukovat" na původní čistý argenit, ale holt všechna přidaná hodnota se tím ztrácí (asi jako když se šperky roztaví zpátky na zlato). Argia-luové to taky dovedou (Aš-šád na marsovské základně posbíral pár předmětů a zredukoval si je na výchozí argenit, protože ten potřeboval na udržení vzduchu a boj atd.)
    A pak je tu ještě ta fligna, že argenit aktivuje spóry Pětice. To se využilo v zápletce

    Lunaparku Luna, kde Ainei chodila s argenitem a nevědomky aktivovala spóry, které Gerdánci vypustili do kopule ze vzduchotechniky. Julie taky měla v laborce zářič s argenitem (a nadává na jednoho z těch laborantů, který ho nechal běžet přes noc, takže neplánovaně vyklíčily všechny spóry a následně bez živného roztoku uhynuly). Představuju si, že v laborkách se s tím zachází asi jako s cesiem.


    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Týýjo ... to je dobrý! Ty už jsi nad tím přemýšlel, co? Nevím teda co je Krebsův mlýnek (to jen usuzuju z kontextu), ale ten möbiův list je pěkná finta. Potenciálně by se samovolný pohyb reartronů po povrchu prstence možná i dal využít k výrobě energie.

    A to si Bramboreena stěžuje že neexistují spin-offy. Existují, akorát nejde o beletrii, nýbrž o vědecké práce :-) Co takhle z toho nedělat povídku, ale populárně naučnou literaturu 26. století? Vysvětlí to zajímavým způsobem princip, ale nesklouzne to k nějakým rovnicím a podobným hrůzám ...

    Výroba argenitu by měla být asi víc metafyzická. Ačkoli zase by vzniknul zajímavý kontrast mezi netechnickou civilizací která s argenitem pracuje pomocí meditací a rituálů, a technickou, která na to má nějakou mašinu. Tenhle kontrast v argenitovém vesmíru stejně už je, takže proč ho netáhnout dál.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam