• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    SARGO
    SARGO --- ---
    SHEALA: Stříhali a lepili :-D
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    tyjo, co se clovek nedozvi
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SHEALA: Bezpochyby existoval, protože jsem v roce raz dva chodila do sboru, kde tuto vymoženost měli. Tedy, nevím, jak vypadal, ale noty byly psané na stroji, přes kopírák, a tak porůznu cyklostylované...
    VANEK
    VANEK --- ---
    SHEALA: Jak, neexistoval?
    The Keaton Music Typewriter
    http://kottke.org/12/05/the-keaton-music-typewriter
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAVEN: omlouvam se za uvedeni v omyl :) ne, neexistoval
    VANEK
    VANEK --- ---
    KAVEN: Já jsem si před časem instaloval NoScript z čirého kontrariánství. (Jen na jeden až dvě instance prohlížečů z několika, které používám; teď mě vždycky překvapí, když se tam vrátím.)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    VANEK: Tak jsem to tam připsal. Ale už jsem dlouho nepotkal někoho kdo by si javascript vypínal
    VANEK
    VANEK --- ---
    KAVEN: To by asi bylo dobré tam pro jistotu připsat, ať do NOSCRIPTu nebo natvrdo.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ENDER_W: Tak to nevím proč, ledaže bys měl vypnutý javascript.

    SHEALA: Vážně existoval psací stroj na noty?
    ENDER_W
    ENDER_W --- ---
    KAVEN: zkusil jsem to a nefunguje mi to ...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BRAMBOREENA: jestli te to potesi, v urcite fazi skladani hudby to vypada podobne, prehazujes kousky, jestli ti sedi s jinymy kousky.

    Diky bohum za ty ruzny editory. Nedovedu si predstavit, jak to spisovatele delali na psacim stroji, nedej boze rucne.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Akvarijní rybičku, kterou chovají Fomalhiwani, bych fakt nechtěla potkat... šla by po mně! :D

    Ono ale proto to tak trvá, že je to teď už jak skládání puzzle s motivem březové kůry - tuhle vezmu půl odstavce, přestěhuju ho o padesát stránek dál, kam zapadne líp, dolepím k němu jiný odstavec, pak zjistím, že souslednost nefunguje - že to buď nemá logickou návaznost nebo to nemá gradaci nebo se nestřídají dost rozmanitě typy scén (rozhovor versus akce versus introspekce) nebo se dost nestřídají postavy (z jejichž pohledu to je podané) anebo naopak že rytmus sice funguje, ale kapitola nemá jednotící motiv; tak to prohodím s nějakou jinou scénou, celé přesunu do předchozí kapitoly... nebo kapitoly rozdělím a spojím je jinde... pak zjistím, že je to tam redundantní, protože tohle už si řekli někdy dřív... a takhle pořád dokolečka jak u blbejch na dvorku... :( Proto je těžké říct, kolik toho vlastně mám a kdy to nějak dolátám. Stonožka si tam nakonec možná zahraje, nějaké žánrové obrázky z Fomalhiwy tam místy potřebuju, ale asi bude v jiném kontextu.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    JARMIK: No, bonusy ... nikdo neví proč ta scéna byla vyškrtnutá. Třeba se Bramboreena nakonec rozhodla, že Fomalhiwané budou převážně plést ponožky a chovat akvarijní rybičky, zatímco ON bude mít ve skutečnosti pouze hmyzí podobu a bude bydlet u někoho v teráriu. Aš~šád by pak podával nepravdivé informace a proto by musel být vyškrtnut.
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    BRAMBOREENA: To jsou mi tady bonusy, hohó!
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SARGO: Nojo, ale musí se vykecat na úrovni a nezkazit si u toho image :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: To je na tom právě to nejlepší - o gerdánštině se nic neví, takže nikdo nemůže říct že to generuju blbě :-) Chytil jsem se pro gerdánštinu typických dvojhlásek aa, ee, oe, ai, ei atd., pro jména taky typických koncovek -ei a -i pro ženy, domyslel si pár typických koncovek -u, -i, -g, -s pro muže ... Do toho se ještě přihodí gh, mh, bh a standardní souhlásky a samohlásky, promíchá se to, a náhodně z toho vypadne slovo. Žádné sofistikované generování (nedej bože za přítomnosti nějaké morfologie) tam neprobíhá, to už pak člověk na to musí kouknout, a říct si co vypadá gerdánsky a co ne.

    Mimochodem, Judith Imrin Naori má dost negerdánské jméno. Předpokládám že Judith má od pozemšťanů, ale i tak jí tam chybí nějaké to -ei, co mají všechny ostatní. Soudím že -in bude taky ženská koncovka, ale jen pro specifické základy slov, a méně frekventovaná.
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Propána, nech je, ať se vykecají z podoby. Je tu snad někdo, kdo se na to netřese? :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Ještě k zombíkům: tady je to podáno "odborně" http://diuk-knihy.com/?topic=kapesni-slovnicek-zombika-obecneho . (Ale tvůj elaborát o össeinu je lepší!!!) :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Teď jsem třeba zrovna vyškrtávala tenhle kus...

    Fomalhiwan se objevil v jeho zorném poli. Tvář měl nepřirozeně bledou. "Denros! Já věděl, že budou problémy; ale ta rychlost, s jakou se do nich dokážeš dostat, je fakt mimořádná."
    "On –"
    "Ne on. Ty!" obořil se na něj Aš~šád. "Ty – hledáš – jeho!" Bezděky zaťal pěsti. Přes vrstvu strachu a vrstvu úlevy, které se nastřádaly v jeho tváři, se přelil vztek. "Já vím, že se začneš okamžitě hádat. Budeš mi vykládat, že tohle by tě jaktěživo nenapadlo a že ti strašlivě křivdím! Jasně; fajn; tak do toho!" Znechuceně zavrtěl hlavou.
    "Přeceňuješ mě." Lucas se ztěžka posadil. Cítil se jako po pekelné noční pitce, kde mu nějaký sadista namíchal lambrusco, medovinu, vaječný koňak, absinth, sherry a gin. Nejradši by se okamžitě zhroutil zpátky do polohy vodorovné; ale jeho lidská důstojnost už roli mrtvoly u Aš~šádových nohou nesnesla ani o vteřinu déle. "Zkusme to úplně jinak, Aš~šáde. Zkusme, co to udělá, když se na rovinu zeptám a ty mi na rovinu odpovíš. Stačí ano-ne. Opravdu je Sgen bytost z nějaké hmyzí rasy, jak se píše v aurigiánské herezi? Opravdu žije na Fomalhiwě – jen tak, mezi lidmi?! A setkal ses s ním osobně ty sám?"
    Aš~šád sevřel rty. "Asi by mi to mělo lichotit... ten tvůj suverénní předpoklad, že kdyby náhodou odpověď byla třikrát ano, zrovna já to budu vědět s jistotou," uchechtl se. Vrazil ruce do kapes. Chvíli se zdálo, že váhá, ale pak prostě jen pokrčil rameny, jako by se náhle rozhodl. "Dobře, Lucasi. Složili jsme manwar~lujský slib, a ten vyžaduje upřímnost. Ale je tu embargo na informace: to, co ti teď řeknu o Hiwaiw, nebudeš svěřovat nikomu dalšímu; platí?"
    "Nemůžu zaručit –"
    "Lucasi."
    V Aš~šádově hlase zaznělo varování, které Lucas okamžitě vyhodnotil... a taky se okamžitě rozhodl. "Platí."
    "Budiž. Můžu ti říct jen tolik: ano, setkal jsem se na Fomalhiwě s bytostí, která s jistou pravděpodobností může být tohle všechno. Ale nevím, co je ve skutečnosti zač. Fomalhiwský Sgen... nebo přesněji to, o čem já si myslím, že může být Sgen... má kromě hmyzí i běžnou lidskou podobu a dokáže přecházet mezi nimi. Viděl jsem obě jeho formy a obě jsou reálné a hmotné – natolik, aby dokázal dát někomu do zubů. Jako člověk je to prostě chlap neurčitého věku... snědý, trochu vrásčitý, spíš šlachovitý než silný, s šedými dlouhými vlasy a většinou v černém oblečení s amulety na krku; zkrátka takový vyžilý metalista s mečem na zádech. Je argia~lu, ale bojovat umí i fyzicky, a to zatraceně dobře; zásada rovných zbraní, rozumíš." Aš~šád se ušklíbl. "Abys pochopil ten kontext: Fomalhiwa je plná argenitarů, které si někdo pro zábavu vytvořil. Potkáš tam úplně cokoliv od mluvících chobotnic až po mlčící krychle. Argenitar, to je něco jako psychotronicky stvořený robot. Nemusí mít žádný rozumný účel. Je to prostě hra. Argia~luové se nudí a nemají nouzi o zdroje. Nějaký argia~lu si takhle po snídani řekne, že dávno nebyla žádná pořádná sranda... a tak sjede do transu, vyrobí třímetrovou stonožku s půlmetrovými břity místo zubů, naprogramuje ji, aby útočila na všechno, co je červené, a vypustí ji mezi durunghiry. Některá holka už tu červenou sukničku mít bude; to je holt její Osud. Durunghirové jsou vůbec legrační. Piští a utíkají a chrání svoje děti, když jim je něco žere. Stonožka řádí jako pominutá, protože pak už je ta správná barva po celé vsi. Představuješ si? Zábavy kopec; spousta akce, než bestii někdo zabije. A takhle my si tam žijem." Hlas se mu zachvěl; a Lucas si s leknutím uvědomil, že ta emoce je doopravdy – nenávist. Jenže Aš~šád se okamžitě zase ovládl. "Abych se vrátil k tématu: v davu na náměstí bys nepoznal, že zrovna tenhle hypotetický Sgen se něčím liší; zapadne hladce, protože proti všem ostatním masopustním obludám je vlastně celkem nenápadný. Můžu ti říct s jistotou, že není ani člověk, ani argenitar. Zrovna tak vím, že je dlouhověký a že nepochází z Hiwaiw. Ale to je všechno. Rodný list mi neukázal."
    Lucas na něj zíral. Prostě... jen... zíral.
    "Není ti z toho špatně, viď že ne," dodal Aš~šád. "Pozemšťani mají hrozně předimenzované sociální cítění." Odvrátil se a vyrazil k posuvné stěně v rohu obří místnosti. "Je přestávka. Pojď si dát čaj."
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: tedy... já jen tiše žasnu, kde pro ty své programátorské kreace bereš podklady, o gerdánštině se fakt neví vůbec nic :) Úžasné :)
    O nějakém systému pro gerdánštinu jsem nepřemýšlela už tuplem, jediný záchytný bod je koncovka -i ve slovech ženského rodu (gleewarin - gleewari) a -ei v ženských jménech (Ainei, Yeegonei, Wannekei - což by asi měl být univerzální systém, protože když si Tali pogerdánští jméno Fiony, říká jí "Fionei", a Sofii tam taky někdo možná gerdánsky řekne Sofei... vlastně ne možná, nýbrž určitě, už jsem to v supersouboru našla :) ) Z čehož mi ovšem vyplývá, že jistá část gerdánských jmen bude tuhle koncovku mít.
    Ovšem Gerdánci si chudáčci v šestce moc nezahrajou (tedy kromě nějakých zmínek o Ainei). Lucas je teď s Aš-šádem a ten na něj naopak valí fomalhiwštinu :D - tak nevím, jestli je to dobrá nebo špatná zpráva, že další jazyk bude a vlnovek jak v rybníce.

    V šestce už zase přepisuju první kapitolu. Ne že bych neměla nic dalšího, ale k téhle se pořád maniakálně vracím, furt mi to tam nesedí, ti dva pořád žvaněj, já jim to proškrtám, pak zas žvaněj jinak, zas to proškrtám, mám už tuny zavržených verzí... :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam