• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Mimochodem, máš to jen s romány, nebo i povídkami (např. nedávná nejmenovaná antologie)? :-)
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA:
    GAARQ: Moje argumenty do-pís-men-ka :-) Teď si Wittgenstein začne myslet, že jsme se na něj smluvili :-)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    BRAMBOREENA: tak v názoru na toho fabera se shodneme takřka 100%.

    mě se líbí myceliální/argenitové univerzum, ale nějak obtížněji stravuji ten příběh a styl, což už jsme si pověděli několikrát ;) docela mě to teď, vlastně krok před vyústěním mrzí. ale třeba se pochlapím a jak vyleze 6, tak to dám.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GAARQ: hele v tom ti úplně rozumím... já to mám taky. Mně se hlavně hrozivě zvyšuje poměr knih rozečtených ku skutečně dočteným; už je to tak padesát k jedné. Faberova Kniha zvláštních nových věcí je právě jedna z těch mála, které jsem dočetla, ale bylo to spíš kvůli ID Wittgenstein než z opravdové chuti a výhrady jsem měla obrovské. Kupodivu ne kvůli těm "scifistickým nesrovnalostem", na kterých se více lidí shodlo včetně Witta (svět by nemohl takhle fungovat, využití Oázy by vzhledem k situaci na Zemi probíhalo brutálně jinak, tamní "odborníci" jsou zoufalí diletanti, prostě - nefunguje to, není to uvěřitelné), ale kvůli stavbě příběhu: nespěje to nikam, rozplizne se to do ztracena, nefunguje to imho jako román. Ústřední myšlenka a pointa
    s regenerací Oázanů a tím, že si Bibli vykládají doslovně v té fyzické rovině, čili je to z jejich strany zásadní nepochopení celé koncepce křesťanství
    hlavního hrdinu vůbec nerozhodí, a přitom to je přesně věc, která by měla přece jeho vírou v základech otřást - nebo ho aspoň přivést k tomu, aby se nad ní znovu zamyslel; nemuselo by to nutně znamenat, že od víry odpadne, ono by ji to mohlo i upevnit, to je celkem jedno, ale mělo by to s ním udělat NĚCO; to, že celá věc vyšumí do ztracena bez jakéhokoliv posunu v jeho osobnosti a on z té konfrontace (s oázanskou realitou) vlastně "uteče" tím, že se zaměří na osobní rovinu a jde si řešit manželku, beru tak, že ta kniha prostě nemá konec.
    No a s Myceliem je mi to líto, ale u tebe se absolutně nedivím.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    VANEK: nepamatuju si, kdy jsem v mládí četl PLV naposledy, odhaduju mezi 15-16 rokem, nu a naposledy jsem to četl před cca 5 lety, což je rozpětí cca 25 let. při tom posledním čtení si už člověk jasně uvědomoval zastaralost kulis a dětskost podání, a pokud mám zafixované nějaké pocity, které se mi vrací i teď, muselo to být těmi pakovanými ranými čteními. pořád se mi líbí ty obrazy setkávání s venušany, atmosféra. dost možná i přes postupující duševní okoralost a vyčtenost nejsem schopen úplně číst, co tam je, ale co si myslím, že tam je.

    mimochodem, mám skutečně čím dál větší potíže číst beletrii. pocity triviálnosti, banality a nudy se na mě lepí i ze stránek knih, kde bych je nečekal; třeba teď neuvěřitelně zápasím s tím novým faberem (kniha zvláštních nových věcí). žena je z toho nadšená a když jsme o tom debatili, kdykoliv přišla s nějakým pozitivem, ne že bych nesouhlasil, ale nepřišlo mi to jako nic tak extra zajímavého. spíš se čím dál snadněji nechám rozhodit sebemenší nesrovnalostí textu a mých interpretací a představ. progresivní mentální petrifikace ;) poměr přečtené pop-naučné a krásné literatury se nyní výrazně překotil směrem k té první (tak 4-5 : 1), bývaly doby, kdy to bylo výrazně obráceně. což mi připomíná, že se nejsem ani schopen rozhoupat přečíst si poslední mycelium (5), páč mám strach z toho, co na to řeknu. všude samé nadšení a já už trpěl u 4 jak raněný slon.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK: asi tam hraje roli celá řada vlivů - nejen míra změny, způsobená zestárnutím, ale třeba také očekávání a momentální rozpoložení. PLV jsem otevřela cca před pěti lety s tím, že bych to nejmladší dceři (té poníkové) zkusila číst, a nešlo to, je to už dneska na mě moc okázale patetické.

    A Old Shatterhand - jasně, tam je to taky; vybírám si tenhle rys celkem neomylně :) Spíš mi imponovaly právě ty jeho zálesácké znalosti a odhad situace (poté, co je tedy jaksi slavně získal a přestal být greenhornem) než pěst sebevíce drtivá.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    LASHANA: To ti rozumím, taky mi opus ve škole zabavili, uaaá! Příběh z galaxie Sitrix mi sebrali zpod lavice na hodině ekonomiky! :D Jenže já to vyhodnotila právě opačně: usoudila jsem, že to, co je nutno odmrštit a čemu je nadále potřeba se důsledně vyhýbat, je... ta ekonomika :D
    VANEK
    VANEK --- ---
    GAARQ: Já si nejsem jistý, jestli se ty pocity neudržují průběžným znovučtením a jestli návrat po přestávce desetiletí už nehrozí zásadním zklamáním. (Srov. vaření žáby.)

    BRAMBOREENA: Competence porn není taky Old Shatterhand?! ;-))
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    Je to zvláštní, planoucí lesy venuše jsou i v mé knihovně, taktéž jsem četla májovky.... a vše co včas neuteklo, včetně absolutního braku typu Mark Stone a Perry Rhodan. I jsem coby puberťačka zkoušela psát vlastní povídku, ale učitelka mi vzala sešit z lavice, pak si to četli ve sborovně a to byl naprostý konec mojí tvorby....
    GARAGUN
    GARAGUN --- ---
    BRAMBOREENA:
    RIP: Zajímavé je, že "Les" existuje i v původnější čistě sci-fi verzi ze světa Poledne, kde je úplně stejná "lesní" linka, ale je tam zcela odlišná linka "nahoře". Česky tahle "horní" linka dokonce vyšla samostatně - před dávnými časy v Ikarii:

    Nepokoj --- LEGIE - databáze knih Fantasy a Sci-Fi
    http://www.legie.info/povidka/6708-strugackij-strugackij-nepokoj

    Samotným Strugackým se příběh v této podobě nelíbil, takže ho změnili do podoby "Lesa", jak ho známe nyní... a až přičiněním fanouškovského hnutí nakonec spatřila světlo světa i původní varianta. A já se teda přiznám, že mně osobně ten prvotní text sedí výrazně víc. Strugacké mám víc než jen trochu rád, ale zrovna "Les" je jeden z jejich textů, které jsem prostě nepobral, nebo jak to říct... Anebo k němu prostě časem dorostu, co já vím :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RIP: Les jsem se pokoušela zdolat dvakrát a stejně jsem to nedala. :D
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: Musel jsem se podívat, kdy prvně vyšel Les od Strugackých, ten tvůj popis biologicko-mimozemské blouznivosti mi totiž seděl kromě Dragtové i na tohle dílko, jen tak nějak jako... líp :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    No a já to ještě prokládala mayovkami, takže tady to máme v plné parádě: argenit je vlastně tajemně modravě zářící lunit z Neználka na měsíci, "competence porn", kterým jsou všechny mé opusy promořené, je taktéž odtamtud (Všeználek vždycky všecko věděl a ještě k tomu dřív!), argia-luové jsou trochu jako ten záludný skřet z Magnetové hory (který bez skafandru chodí po Měsíci a levituje při tom), levitace je vůbec inspirovaná nějakou Běljajevovou budovatelskou sci-fi, jak jen se to jmenovalo, že by Ariel?... no to je jedno, každopádně její vyznění mělo být přesně opačné, totiž že levitovat je možné jen "vědecky" za pomoci usměrněného Brownova pohybu, ale já si z toho vzala to, co se líbilo mně, což je psychotronika čistá a opravdická a mystická a z Indie; celé je to ještě šmrncnuté Ztraceným obzorem (tajemní mniši, Šangri La! - to jsou ty argia-lujské školy v opuštěných horských údolích); do toho se posléze přidalo pár kung-fu filmů, aby se dalo pobíhat za svítání po střechách - no a Lucas s Aš-šádem, to je přece jasný Vinnetou a Old Shatterhand, jak by to mezi nimi asi vypadalo, kdyby se hned v prvním dílu nesmířili a neskamarádili. :D
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    RIP: stejně se mi ten český název líbí víc než potenciálně správné "v závratné výši, v širé dáli". ale přiznejme gúglu, že jako jednu z variant "torenhoog" nabízí "nebetyčný" ;)
    RIP
    RIP --- ---
    Překladač Google
    https://translate.google.cz/#nl/cs/Torenhoog%20en%20mijlen%20breed
    A tady vám soudruh Google Translák posílá, jak se to podle něj jmenovalo ve holandským voriginále :-)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    BRAMBOREENA: planoucí lesy venuše, pozemšťané a mimozemšťané, tajemství dračí jeskyně, to jsou jednoznačně díla, která mě navedla k SF. nejočtenější knihy v mém arzenálu, každý rok jsem je jako kluk čítával i dvakrát.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    HELA: klidně to otevři. jak jsem vybíravý a zmlsaný čtenář, tak planoucí lesy venuše jsou pořád dost dobré. jistě, je to zastaralé hlavně představami o technologii, je to pořád kniha pro mládež, ale nadčasový je onen příběh, který ve mě dokáže minimálně vyvolat ty samé pocity, co tehdy.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: ano, české televizní pohádky z papundeklu, nesnáším taktéž.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Týjo, to mě těší, že jsem v tom nebyla sama a že Planoucí lesy jsou tu všeobecně známé! :)

    A jinak z poníků už opravdu chvílemi lezu po stropě, protože příšera je kreslí pořád a pořád a pořád - žádné jiné obrázky v bloku a všech sešitech, jen tisíc verzí poníků... poníci v matice, poníci v chemii, poníci úplně všude... ale kdybych od toho odhlédla, v principu se poníků vlastně musím zastat. Dítětem jsem byla donucena (přidržena na židli, ostrými nehty ohrožována) jednu epizodu taky zhlédnout (o Night Mare Moon - její nejvíc oblíbenou, protože tam jde o spor se sestrou) a ono to má jistý mytický/kosmologický rozměr, poníci jsou vyloženě archetypální postavy a sehrávají archetypální scény... a na rozdíl od "moderních" (obzvláště českých) pohádek, které jsou přímo programově založené na zesměšňování čehokoliv, co by nedejbože mohlo přesahovat takovou tu ulepenou upachtěnou lidovost a všednost (což mě na nich odjakživa příšerně iritovalo), proti poníkům zdaleka takové zásadní ideové výhrady nemám.

    (A ovšem viděla jsem apokryfní epizodu s Pinkie Pie, kterou vytvořili fanoušci a ve které je větší množství spoluponíků šílenou Pinkie rozčtvrceno a zapečeno do koláčků.)
    Musím ale místopřísežně prohlásit, že Pinkertina se nejmenuje podle toho. To jméno zkrátka nějak vykrystalizovalo, vůbec nevím, kde jsem ho vlastně sebrala.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BRAMBOREENA: wow já taky! jasný to pak dává smysl všechno ... to byla nádherná kniha. Když mi bylo tech 13 :D
    HELA
    HELA --- ---
    BRAMBOREENA: Planoucí lesy Venuše! Tak to bych je asi radši neměla radši jako dospělá otvírat, abych si nezkazila dojem, někdy v -nácti jsem je taky zbožňovala. Kde lesy jak oheň pálí, v závratné výši, v širé dáli… (Ale asi bych neměla zmiňovat, že když jsem se poprvé na nyxu dočetla o Pinky, ještě Mycelia neznaje, myslela jsem si, že jde o Pinky z poníků a byla jsem zmatená. Eeehm :D)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Poníci. My Little Pony; furt; už dva roky. Nechápu, že z toho nezblbne! To já v jejím věku rok pořád dokola četla Planoucí lesy Venuše, den co den, zas a zase, jediná světla v tmách. :D Uměla jsem z toho nazpaměť celé stránky; pak už stačilo jen přečíst si první větu odstavce a v hlavě mi dojel zbytek. (Tuhle jsem tu knihu otevřela, je fakt hrozně infantilní, tak akorát na třináct let... ale ten styl byl zvláštní, nepodobný jakékoliv jiné knize, a v jistém smyslu mi to jede v hlavě pořád... a kromě toho tam byla telepatie a psychotroničtí domorodci a já se pak divím, kde jsem tu svou obsesi psychotronikou vzala, že ano...) Ale - PONÍCI!!! Prostě poníci!!! Ta mládež je dneska opravdu nemožná. :D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Naše desetiletá dcera taky pořád na něco kouká, buď na Youtube nebo na filmy. To by mi přišlo lepší kdyby aspoň něco gamesila, to je aspoň trochu aktivní.

    Nevím jak se to z ničeho nic stalo, ale člověk má co chvíli na jazyku že "to já v tvém věku blabla" (doplňte si sami). Zatím se držím a neřekl jsem to ani jednou, ale nakonec mi to nedá. Hrozná představa.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam