Můj dvorní levicový kritik čas od času (tak zhruba jednou za měsíc) ke svému FB postu o larhdakawárně přidá nějaký ten dovětek... :)
Jistou odpověď na to mám: Lodě neuvažují jako lidi, samotný koncept "vyjednávání" a "politiky" a dokonce i "svobody" v tom smyslu, jak tyto pojmy chápou lidé, je Jim cizí a je pro Ně nepochopitelný (což si Ed Halessy experimentálně ověří, když se Jim snaží takový postup navrhnout, a naopak Aohrlemegerl to dávno ví a ověřovat si to nemusí, protože Össeané znají Lodě už celkem dlouho - čili ten to ve vztahu k Nim v úvahu vůbec nebere). Čili vyvozovat z faktu, že se na "vzájemně výhodném obchodu" nelze dohodnout s Loděmi, závěr, že takového uvažování v principu nejsou schopni ani lidi mezi sebou, a vidět v tom nějaký obecnější důkaz pravdivosti komoušských teorií, mi připadá scestné. (Tedy... já si vskutečnosti myslím, že Honza M. má confirmation bias obzvláště rozbujelý a potvrzení svých komunistických názorů si dokáže najít úplně ve všem, co jde kolem a neuteče, čili ani Mycelium není výjimkou; on to tam "prostě vidí"; ale to by bylo ode mě ošklivé argumentování ad hominem :D )
S Lucasem a "islámem" má naopak pravdu; já se to skutečně snažím táhnout tím směrem a cítím to tak, že Lucas nějakou transcendenci hledá a potřebuje; ovšem z pětky rozhodně nevyplývá, že by ji snad našel: tam se Lucas akorát vykalkulovaně pokoří před Aš-šádem, aby z něj vyrazil informace a moc. :)