• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    ZUZKAOU: aby pak po přečtení eliadeho a ostatních nebyl zaujatý čtenář nemile překvapen třeba kognitivní religionistikou, která je dnes ve flóru (a to celkem oprávněně), ale dost se liší od starších konceptů. a mimochodem, třeba jak lewis-williams, tak mithen jsou napsáni velmi přístupně a populárně-naučně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GAARQ: ano, ale je dost složité začínat na postmoderních konceptech, pokud se snažím zpochybnit je to útěcha pro hloupé a psychicky narušené a důsledek neznalosti přírodních zákonů ;-)

    Eliade a Waarendenburg se čtou daleko líp a případě probuzení zájmu o problematiku se pak dá přejít hlouběji, že.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    ZUZKAOU: tedy, aniž bych chtěl vrtat, ale eliade byl velevýznamnou osobou v posunu našeho uvažování o náboženstvích, ale je dnes už docela passé. to spíš něco neortodoxního jako lewis-williams (mysl v jeskyni, uvnitř neolitické mysli), pěkně podaného v jednom díle seriálu BBC how art made the world, nebo stevena mithena a jeho the prehistory of the mind. k tomu může přidat i něco podstatně novějšího jako třeba pascal boyer a religion explained (podotýkám, název je jen marketingová nabubřelost, ne autorská).
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    ZUZKAOU: njn, a já bych mohl vytáhnout jinou publikaci, která to zpochybňuje a bude to trochu jako vole, lehni, ale bez "vítěze". snažím se k tomu přistupovat tak, že koneckonců jsou to funkční modely a naše úroveň poznání v těchto oborech je dosud docela žalostná, takže pravděpodobnost, že se mýlíme, je vysoká. stačí se jen podívat, jak prudce se za posledních pár let vyvíjela situace kolem lidského "rodokmene". lepší metody, spousta nových poznatků a o to větší zmatek v tom původně krásném a jednoduchém modelu ;)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (Tedy... už jsem se lekla, že Aš-šád má blog...)
    IDLE
    IDLE --- ---
    KAVEN: Jo, to mě taky zaujalo. :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    IDLE: To napsal pěkně. A nejvíc se mi líbili staří dobromyslní Aztékové :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    ​Podhubie vesmírnych súvislostí – Ash on SF&F, 3D Graphics and Everything|Ash o SF&F, 3D grafike a vôbec
    http://www.ashsid.sk/?p=1716
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Jo jo jo, my špalky rádi! Víc špalků! Když už je místo pěti šest, tak sedmička je stejně taková... chápeš... duchovnější O:-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAVEN: Read only. Akorát že správce asi mít klub jen pro čtení... no... nemůže :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Tak to je v podstatě docela optimistické! Tak jen piš, piš, nenech se rušit ...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SHEALA: Taky jsem hloupý a nevzdělaný ... co je to "RO"?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Jseem si říkala, jestli jsem pořád v klubu Mycelium, nebo u křesťanů :)

    A napadl mě takovej hrozně zlej nápad., že by si Bramboreena dala RO, než dopíše kapitolu :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Bramboreena tady byla, ale připadá si příliš hloupá a nevzdělaná, než aby si troufla k tomu něco říct :) Zalezla do koupelny pod umyvadlo, tam tiše kvílí a úpí "Uaaá, uaaaá, čeho jsem se to já trubka odvážila, psát o takových věcech, vždyť to čtou samí religionisti, kteří o tom vědí desettisíckrát víc než já..." No ale stáhla jsem si od Zuzky toho Waardenburga, ať se připovzdělám (Mirču znám).
    Nicméně vskutku je celá rodina vypakovaná u tchyně, kde po sobě hází vejci, takže tu opravdu sedím a snažím se psát. Celé se to krásně poskládalo, konečně jsem spokojená s vyzněním, synopse je doladěná do posledního detailu; teď tam jenom ještě nahrnout nějaká ta slova, aby se idea vtělila. Mělo to být kratší, ale vidím to černě, zas to bude hrozný špalek, už mě v tom Argu fakt zastřelej.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BOB_GALLOWS: Jak dvojsečné přání! :-)

    No, všimli jste si že Bramboreena k tomu nic nenapsala? To je určitě tím, že dopisuje poslední kapitolu, chce to mít zítra hotové, takže na fórum nemá čas ...
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Meh.

    Rë Akkütlix, ja uz chci Vrstvu ticha :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    BOB_GALLOWS: Asi nevím úplně, co teď máš na mysli - ale zcela souhlasím, že by to bylo peklo, zvlášť pokud by se to mělo pojmout napříč zeměkoulí :-)) Vzorečky bych do toho raději nepletla, k těm se lze dobrat možná pracně, ale opakovaně, bez ohledu na výchozí přání a kulturní okruh ověřovatele.

    ZUZKAOU: Jo, jeden o voze, druhý o koze. Opravdu mi nešlo o nic víc, než v konstatování, že méně vzdělaní lidé mají zpravidla jinou základnu věcí, ve které věří, než ti vzdělanější, stejně jako mívají jiný jídelníček, jdou poznat podle oblečení, politických názorů a dovolenkových destinací. Nic, co by platilo bez výjimky, ale v nějakých statistických vzorcích dostatečně zřetelně zachytitelné. "-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARGO: ach, "zdravý rozum" poktává problematiku "složitější než" ;-)

    A teda právě představa že když se podíváš po okolí, tak dostaneš relevantní data pro vyvozování statsitcky platných závěrů na něco tak komplexního jako je víra v nadpřirozené jevy a bytosti je klasický logický omyl.

    Přístup - je to berlička pro slabé duchem a vzniklo to tak že hloupí pralidi si neuměli vysvětlit bouřku je ovšem opravdu pohrobek marxileninismu a koncepce výchovy socialistického člověka.


    Pro nějaké aktuálnější a méně ideologická paradigmata to chce jít třeba sem (an https://uloz.to/!wDbou41b/waardenburg-jacques-bohove-zblizka-pdf

    případně za Eliadem, ten se pěkně čte

    https://www.kosmas.cz/knihy/122252/posvatne-a-profanni/
    Dějiny náboženského myšlení I. - Mircea Eliade | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/144701/dejiny-nabozenskeho-mysleni-i/



    případní zde přítomní regiligionisté zajisté pochopí nutnost zjednodušení ;)

    Naprosto Retardovaný - Vlastní zkušenost a Selský Rozum
    https://www.youtube.com/watch?v=34SAmTQoOH0&t=93s
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    SARGO: Stale mi to zni jako dost odvazne tvrzeni...

    že by se jistě našel matematicky vyjádřitelný vztah mezi vírou a těmi zmíněnými kritérii.

    Myslim, ze sam od sebe by se vzorecek jentak pro nic za nic nenasel :) Kolik lidi plne chape vyznam E=mc2, co to vyjadruje a jak k tomu Albert prisel pres konvencni kinetickou energii - a ted si predstav nejaky statisticky multiintegralni peklo pouzivajici promenne napric zemekouli :)
    Pripadne pokud nechces byt chytana za slovicko, tak mi nalezani ruznych univerzalnich vztahu a vzorecku platnych pro cele jsoucno v casu i prostoru napadne pripomina Pi (jaky to ma vlastne vyznam?), resp. sama to popisujes v zaveru...

    se méně vzdělaní zastaví při tom hledání dřív, protože dřív narazí na hranice svého duševního obzoru. :-)

    Tohle fsukčetnosti neni jen scenar nedoštudovaného plebsu, zde si naopak predstavuji univerzalnejsi platnost.
    SARGO
    SARGO --- ---
    ZUZKAOU: Zajímavé, mě to připadá spíš tak jako... logické :-) Co se ti na tom vlastně nezdá? Do značné míry mi to připadá jako statistická záležitost ověřitelná i letmým mrknutím po okolí. Ale nevylučuju, že každá máme v hlavě něco docela jiného a jedna o koze, druhá o voze. :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam