• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    IDLE
    IDLE --- ---
    ​Podhubie vesmírnych súvislostí – Ash on SF&F, 3D Graphics and Everything|Ash o SF&F, 3D grafike a vôbec
    http://www.ashsid.sk/?p=1716
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Jo jo jo, my špalky rádi! Víc špalků! Když už je místo pěti šest, tak sedmička je stejně taková... chápeš... duchovnější O:-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAVEN: Read only. Akorát že správce asi mít klub jen pro čtení... no... nemůže :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Tak to je v podstatě docela optimistické! Tak jen piš, piš, nenech se rušit ...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SHEALA: Taky jsem hloupý a nevzdělaný ... co je to "RO"?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Jseem si říkala, jestli jsem pořád v klubu Mycelium, nebo u křesťanů :)

    A napadl mě takovej hrozně zlej nápad., že by si Bramboreena dala RO, než dopíše kapitolu :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Bramboreena tady byla, ale připadá si příliš hloupá a nevzdělaná, než aby si troufla k tomu něco říct :) Zalezla do koupelny pod umyvadlo, tam tiše kvílí a úpí "Uaaá, uaaaá, čeho jsem se to já trubka odvážila, psát o takových věcech, vždyť to čtou samí religionisti, kteří o tom vědí desettisíckrát víc než já..." No ale stáhla jsem si od Zuzky toho Waardenburga, ať se připovzdělám (Mirču znám).
    Nicméně vskutku je celá rodina vypakovaná u tchyně, kde po sobě hází vejci, takže tu opravdu sedím a snažím se psát. Celé se to krásně poskládalo, konečně jsem spokojená s vyzněním, synopse je doladěná do posledního detailu; teď tam jenom ještě nahrnout nějaká ta slova, aby se idea vtělila. Mělo to být kratší, ale vidím to černě, zas to bude hrozný špalek, už mě v tom Argu fakt zastřelej.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BOB_GALLOWS: Jak dvojsečné přání! :-)

    No, všimli jste si že Bramboreena k tomu nic nenapsala? To je určitě tím, že dopisuje poslední kapitolu, chce to mít zítra hotové, takže na fórum nemá čas ...
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Meh.

    Rë Akkütlix, ja uz chci Vrstvu ticha :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    BOB_GALLOWS: Asi nevím úplně, co teď máš na mysli - ale zcela souhlasím, že by to bylo peklo, zvlášť pokud by se to mělo pojmout napříč zeměkoulí :-)) Vzorečky bych do toho raději nepletla, k těm se lze dobrat možná pracně, ale opakovaně, bez ohledu na výchozí přání a kulturní okruh ověřovatele.

    ZUZKAOU: Jo, jeden o voze, druhý o koze. Opravdu mi nešlo o nic víc, než v konstatování, že méně vzdělaní lidé mají zpravidla jinou základnu věcí, ve které věří, než ti vzdělanější, stejně jako mívají jiný jídelníček, jdou poznat podle oblečení, politických názorů a dovolenkových destinací. Nic, co by platilo bez výjimky, ale v nějakých statistických vzorcích dostatečně zřetelně zachytitelné. "-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARGO: ach, "zdravý rozum" poktává problematiku "složitější než" ;-)

    A teda právě představa že když se podíváš po okolí, tak dostaneš relevantní data pro vyvozování statsitcky platných závěrů na něco tak komplexního jako je víra v nadpřirozené jevy a bytosti je klasický logický omyl.

    Přístup - je to berlička pro slabé duchem a vzniklo to tak že hloupí pralidi si neuměli vysvětlit bouřku je ovšem opravdu pohrobek marxileninismu a koncepce výchovy socialistického člověka.


    Pro nějaké aktuálnější a méně ideologická paradigmata to chce jít třeba sem (an https://uloz.to/!wDbou41b/waardenburg-jacques-bohove-zblizka-pdf

    případně za Eliadem, ten se pěkně čte

    https://www.kosmas.cz/knihy/122252/posvatne-a-profanni/
    Dějiny náboženského myšlení I. - Mircea Eliade | KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    https://www.kosmas.cz/knihy/144701/dejiny-nabozenskeho-mysleni-i/



    případní zde přítomní regiligionisté zajisté pochopí nutnost zjednodušení ;)

    Naprosto Retardovaný - Vlastní zkušenost a Selský Rozum
    https://www.youtube.com/watch?v=34SAmTQoOH0&t=93s
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    SARGO: Stale mi to zni jako dost odvazne tvrzeni...

    že by se jistě našel matematicky vyjádřitelný vztah mezi vírou a těmi zmíněnými kritérii.

    Myslim, ze sam od sebe by se vzorecek jentak pro nic za nic nenasel :) Kolik lidi plne chape vyznam E=mc2, co to vyjadruje a jak k tomu Albert prisel pres konvencni kinetickou energii - a ted si predstav nejaky statisticky multiintegralni peklo pouzivajici promenne napric zemekouli :)
    Pripadne pokud nechces byt chytana za slovicko, tak mi nalezani ruznych univerzalnich vztahu a vzorecku platnych pro cele jsoucno v casu i prostoru napadne pripomina Pi (jaky to ma vlastne vyznam?), resp. sama to popisujes v zaveru...

    se méně vzdělaní zastaví při tom hledání dřív, protože dřív narazí na hranice svého duševního obzoru. :-)

    Tohle fsukčetnosti neni jen scenar nedoštudovaného plebsu, zde si naopak predstavuji univerzalnejsi platnost.
    SARGO
    SARGO --- ---
    ZUZKAOU: Zajímavé, mě to připadá spíš tak jako... logické :-) Co se ti na tom vlastně nezdá? Do značné míry mi to připadá jako statistická záležitost ověřitelná i letmým mrknutím po okolí. Ale nevylučuju, že každá máme v hlavě něco docela jiného a jedna o koze, druhá o voze. :-))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARGO: no pořád to zní jako ze školení vědeckého materialismu, což teda je dost opak relevantního vědeckého přístupu ke světu.

    SARGO
    SARGO --- ---
    ZUZKAOU: Možná jsem měla polopatičtěji napsat, co mám na mysli: zahrnuji do toho i radostnou víru ve věci typu astrologie, chemtrails, kartářky, vstávání levou nohou a tak; cokoli nehmatného, k čemu se duše může upnout v čem nachází povinnosti a útěchu. Myslím, že to Kaven napsal pěkně - lidi potřebují na něco věřit. (Osobně nepovažuji experiment zvaný "ateistický stát" za příliš vydařený; někde jsem snad četla i statistiku, podle které se náš rodný kraj drží dost na špici právě v míře důvěry v astrologii apod - zřetelně náhražkovitá záležitost :-)) Podle svého založení, vzdělání, náhodnému setkávání a aktuálním duševním potížím pak inklinují buď k těm pohodlnějším, spotřebnějším "vírám", nebo třeba těm konspiračním, založením na obětování (se), spasitelským, esteticky vydařeným, či skutečnému, tradičnímu systému náboženství... dle libosti :-D Takže si myslím, v souvislosti s tou původní otázkou, že ano, že by se jistě našel matematicky vyjádřitelný vztah mezi vírou a těmi zmíněnými kritérii. A že - čímž se vracím k tomu, co jsem pojala tak stručně - se méně vzdělaní zastaví při tom hledání dřív, protože dřív narazí na hranice svého duševního obzoru. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GAARQ: no právě že jde o spekulace a nutno naznat, že lecdky poněkud ovlivněné druhismem
    ;-)

    http://sci-hub.cc/http://www.annualreviews.org/doi/full/10.1146/annurev-linguist-030514-124945
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    ZUZKAOU: pohřební rituály neadrtálců jsou dodnes fráglich. totéž platí o užívání ohně u starších předků člověka. ono se strašně špatně odlišuje, co je pohřební rituál, a co je odložením mrtvého těla. u neandrtálců jsou navíc často o exkarnaci přímé doklady a pohřby v našem slova smyslu jsou vzácné. dokonce se spekuluje, že to odkoukali od nás, včetně zdobení a používání kostěných nástrojů. existují docela ucelené představy o tom, že právě skok v tom, co umí mysl u moderních lidí, způsobil vznik jazyka, kultury, náboženství. u neadrtálců se předpokládá maximálně protojazyk (bez syntaxe) a kultura na velmi omezené úrovni. předpokládá se, že skončili u levalloiské industrie a cokoliv pokročilejšího je až od moderních lidí. jistý smysl to dává, čelní lalok a jeho funkce úzce souvisí jak s pokročilou industrií, tak i pokročilými kognitivními funkcemi. moderní lidé a neadrtálci mohli mít plodné potomky, ale právě anatomií mozku se jedni od druhých odlišovali téměř jistě. vyhynutí neadrtálců mělo pravděpodobně nejednu příčinu - změna klimatu, konkurence. populační genetika dobře ukazuje, že i při sebemenší adaptační výhodě, ten lépe vybavený druh prostě ten méně vytlačí v relativně krátkém (geologickém) čase pár set až tisíc generací.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARGO: ehm, to je teda dosti leninsko-materialistický přístup. Takové to, pralidi si neuměli vysvětlit blesk, tak začali věřit na bohy. Potřeba transcendence a nějaká forma spirituality patří k základnímu rysu lidských kultur, jde o "antropologickou konstantu."
    Zejména pokud bys k tématu chtěla přistupovat z hlediska vědy, tak je to dost mizerný přístup k fenoménu. Zejména když podkladů k pochopení je od religionistů a antropologů je opravdu dostatek.

    GROBENIUS: neandrtálci byli naopak první u koho jsou doložitelné pohřební rituály, což jaksi sebou nutně nese abstraktní myšlení a představu posmrtného života.

    Jinak zrovna k vyhynutí neandrtálců jsou rovnice a počítačový model ;-)

    http://www.pnas.org/content/113/8/2134.full

    tady to zkoušej přes klima http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277379106003532

    A tady vysvětlují proč je celé to modelování vyhynutí neandrtálců problematické.
    http://www.evolhum.cnrs.fr/bocquet/anti01n.pdf
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    KAVEN: Ano, ... To je ono, ano.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam