• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Sofie v té ukázce ze čtyřky je perfektní :-) To teda asi není nový herec, ale já jsem audioknihy nekupoval, takže pro mě to nové je.


    GROBENIUS: Kromě mimořádně úspěšné Vilmy Kadlečkové vydává i takové outsidery jako je Paulo Coelho nebo Douglas Adams ...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Ukázky už na webu:
    Mycelium 3 - Pád do temnot
    https://soundcloud.com/onehotbook/sets/mycelium-3
    Mycelium 4 - Vidění
    https://soundcloud.com/onehotbook/sets/mycelium-4

    A Lenora mi k tomu píše: "U každého jsou dvě ukázky - v té první jen výběr účinkujících a víc to funguje dohromady; v druhé ukázce vždy zazní aspoň na chvilku každý z účinkujících, takže je to taková hlasová mozaika, ale můžeš se pokochat myceliálními nováčky...
    A že jich je za oba díly asi 8 (cca v každém 4 noví herci). Už se mi je podařilo všechny i vyplnit na web :)"
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    JANADVORACKOVA: To je přece jinak! - "Všude šábes, ale kouknu a kolem mě najednou úterý!"
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    BRAMBOREENA: Přijdou sice ve čtvrtek, ale díky houbovému působení si budou myslet, že je sobota :).
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: no to teda, protože v Prase budu v pondělí a v úterý poté, od čtvrtka bych se tam asi poflakovat nemohla, ale od soboty jo.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VLCACKA: Tak prý ve čtvrtek... :( Já ještě přesné časy napíšu. Samozřejmě že sobota by byla lepší.
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    BRAMBOREENA: Whooo! Doufám, že v sobotu!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tajná zpráva z OneHotBook, Lenora mi píše:

    "Třetí a čtvrtý díl vyjdou zároveň už teď na Svět knihy, můžeš rozhlásit! A na křest přijde i Jaroslav Plesl, který na takové akce jinak chodí dost nerad. Přijdou s Janou Strykovou oba!"

    To je ovšem bomba! Já jen zírám :) To skoro stojí za to tam zajít...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA:
    RIP:
    Z teologického hlediska je to úplně jednoduché: Össeané přišli s geniálním kompromisem mezi koncepty transcendetního a imanentního Boha. Resp. geniálně vyřešily otázku problémů, které imanentní Bůh může způsobovat. A trascendentní Bůh je striktně vzato dost k ničemu - max. tak svět stvoří, ale pak už do něj dále nezasahuje, takže vlastně celkem nuda.
    Řešení? Vemte imanentního Boha a zavřete ho někam pod poklop v mimoprostoru. Získáte výhody obojího - Bůh se zbytečně nemotá kolem, nepáchá nekontrolovatelné zázraky - a kněží, co mají od poklopu klíč, mají současně zarušený monopol na případé vyjednání.

    Podle mě je Mycelium slušně inovativní dílo žánru teologické sci-fi, a od šestého dílu očekávám zásadní gnÖstická odhalení :-)
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    RIP: co je (v teto ponure a komplikovane budoucnosti) stastne a co tragicke, dtto smrt / preziti... pevne doufam, ze o to na konci tak uplne nepujde a stane se nevyhnutelne (at uz je to cokoli :)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    ZUZKAOU: aby pak po přečtení eliadeho a ostatních nebyl zaujatý čtenář nemile překvapen třeba kognitivní religionistikou, která je dnes ve flóru (a to celkem oprávněně), ale dost se liší od starších konceptů. a mimochodem, třeba jak lewis-williams, tak mithen jsou napsáni velmi přístupně a populárně-naučně.
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: :-) Kdyby šlo o nějaké nepodstatné detaily, jako jestli to dopadne šťastně nebo tragicky, anebo kdo umře a kdo přežije, tak jistě, ale ti zlosyni :-) se tě tu snaží od estetična a emocí (základ umění, imho) dotlačit, tfujtajxl, k nějakým vznešeným sofistikovaným idejím (smrt umění, imho) :-)))
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RIP: Však od toho je auditko, ne? Vratké nožky knihy podepřu prostou kosmickou bitvou, neboj :)
    RIP
    RIP --- ---
    Promiňte přízemnímu starci, ale tuhle intelektuální gymnastiku bych navrhoval provozovat někde mimo dohled autorky ještě stále se hrbící nad ne zcela dokončeným dílem. Interpretace jsou milá duchovní zábava, ale mně cokoli, co ji bude jakkoli odvádět od prostého, leč rozhodujícího faktu, že to dílo musí primárně stát samo a obstát samo jako obraz, připadá poněkud nebezpečné.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    GAARQ: ano, ale je dost složité začínat na postmoderních konceptech, pokud se snažím zpochybnit je to útěcha pro hloupé a psychicky narušené a důsledek neznalosti přírodních zákonů ;-)

    Eliade a Waarendenburg se čtou daleko líp a případě probuzení zájmu o problematiku se pak dá přejít hlouběji, že.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    ZUZKAOU: tedy, aniž bych chtěl vrtat, ale eliade byl velevýznamnou osobou v posunu našeho uvažování o náboženstvích, ale je dnes už docela passé. to spíš něco neortodoxního jako lewis-williams (mysl v jeskyni, uvnitř neolitické mysli), pěkně podaného v jednom díle seriálu BBC how art made the world, nebo stevena mithena a jeho the prehistory of the mind. k tomu může přidat i něco podstatně novějšího jako třeba pascal boyer a religion explained (podotýkám, název je jen marketingová nabubřelost, ne autorská).
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    ZUZKAOU: njn, a já bych mohl vytáhnout jinou publikaci, která to zpochybňuje a bude to trochu jako vole, lehni, ale bez "vítěze". snažím se k tomu přistupovat tak, že koneckonců jsou to funkční modely a naše úroveň poznání v těchto oborech je dosud docela žalostná, takže pravděpodobnost, že se mýlíme, je vysoká. stačí se jen podívat, jak prudce se za posledních pár let vyvíjela situace kolem lidského "rodokmene". lepší metody, spousta nových poznatků a o to větší zmatek v tom původně krásném a jednoduchém modelu ;)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (Tedy... už jsem se lekla, že Aš-šád má blog...)
    IDLE
    IDLE --- ---
    KAVEN: Jo, to mě taky zaujalo. :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    IDLE: To napsal pěkně. A nejvíc se mi líbili staří dobromyslní Aztékové :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    ​Podhubie vesmírnych súvislostí – Ash on SF&F, 3D Graphics and Everything|Ash o SF&F, 3D grafike a vôbec
    http://www.ashsid.sk/?p=1716
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam