• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Chudinky koťátka ...
    ROMI
    ROMI --- ---
    FERRYH: ok, tak kdy to bude? :D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: To se podporuje! Tak honem, číst, číst ...
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    BALAENA: nene! ... odsune o rok dopsani... :O)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Já se musím odhodlat k té fan-fiction, která vysvětlí určité okolnosti kolem toho urychlovače reartronů a ukáže, že _všichni_ pozemšťané nejsou zas takový zaostalý pitomci v hyperprostorových záležitostech, jak to občas při srovnání s Gerdánci a Össeany vypadá. Jenže má to háček: musel bych si to fakt celý znova podrobně přečíst (či poslechnout) abych fakt byl v souladu s fakty a navázal na kanonické postavy (ale aspoň jednu novou vlastní bych vymyslet chtěl! nebo možná dvě...)

    zkrátka, chce to Mycelium Expanded Universe :-)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KAVEN: Já se přiznávám, že od Tolkiena jsem nikdy nic nepřečetla. Respektive, odumřela jsem někde okolo strany 15, takže všechny moje informace jsou z druhé ruky.
    þ neboli thorn sypu z tabulky znaků přes copypastu...
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    BALAENA: Takže když budu chtít podepsat Mycelium, je dobré vzít knihu a pytel koťat? Protože ty otázky se vyrojí, i když já si ráda počkám, protože... třeba se v průběhu psaní příběh opět rozvine, pak vznikne taková jako předloha pro sedmý díl a kočka domácí se stane ohroženým druhem :).
    PIPIN
    PIPIN --- ---
    GENTIANA: Tak ještě můžeš zamachrovat trpasličíma runama z Hobita, jak píše Kaven:
    Trpasličí runy z Hobita | Pán Prstenů, Hobit a ostatní
    http://dunadan-o-arnor.blog.cz/1503/trpaslici-runy-z-hobita
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GENTIANA: Tengwarem psali elfové a ten byl vymyšlený, ale trpasličí runy byly právě futhark (ten divný znak místo "th" neumím :-). Takové to co bylo napsané třeba okolo mapy Osamělé hory s drakem.

    Romanus eunt domus! Ta nostalgie. Zase se na to budu muset kouknout :-)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KAVEN: V Tolkienovi to byl tengwar, vymyšlené písmo, jestli se nepletu.

    Fuþark je té řečtině podobný náhodou, jde o dochovaný materiál, kdy jsou ta písmenka do něčeho vyrytá. To pak prostě nevyrobíš plynulé oblé tvary. Řečtina z doby, kdy už se psalo na papyrus nebo pergamen, je kurzívní, i když na nějaké nápisy nebo kdyby to teda někdo rýpal do omítky (Římani, jděte domů), tak by to zas mělo ten tvar známý ze střepů apod. Fuþark se, pokud vím, v kurzívní formě nedochoval, protože prostě máme runové kameny a podobné věci, možná je něco na nějaké té březové kůře v nějakých Novgorodech, ale z hodin staronorštiny si to nepamatuju a hledat se mi nechce, no a pak je Codex Runicus (googlowacz sami), který je považovvaný ne za relikt, ale za doklad jakéhosi revivalu ze 13. století, tam se nikdo nesnažil normálně fuþarkem psát, to bylo prostě machrovací dílo.

    Když už mám dělat ten doktorát z paleografie, musím machrovat.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    ja jsem na Svete knihy, u stanku Arga, potkala nejakou doma hrozne tyranou zenu, ktera sla pro sesty dil Mycelia a kdyz zjistila, ze jeste nevyslo, tak to vypadalo, ze si pujde sehnat bydleni nekam do azylaku, protoze se pry bez posledniho dila Mycelia nema domu vracet:)))

    (ktera z nyxacek to byla?:)) )
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: To něco z Hobita byly v podstatě germánské runy, myslím že se tomu říká futhark. Je to mladší písmo než to řecké a vypadá trochu jinak, i když jak to říkáš, tak musím uznat, že řada znaků vypadá podobně. Jinak já řecky neumím, ale v té knížce píšou že nápis znamená "Bybon mě přehodil přes hlavu jednou rukou". Nejspíš jde o záznam sportovního výkonu, bylo to nalezeno vytesané na kameni někde v Olympii.

    Ad össeané - teda, představ si v össenské škole hodinu malování. Učitelka neprozřetelně předloží téma "navrhněte mandalu", a přijde o půlku třídy :-)
    GALE
    GALE --- ---
    BRAMBOREENA: Uf, tak to jsem ráda, že jsem si obě audionovinky pořídila na veletrhu. A s nasazením vlastního života.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: vida, nic nového pod sluncem :) Kdybys neprozradil, že jsou to Řekové, tipovala bych, že je to něco z Hobita... :D

    Psaní do zatáčky vždycky provozuju, když mi nestačí řádek. (Ale tedy... je fakt, že psát zvenčí dovnitř je pěkná blbost; co pak Osseani dělaj, když uprostřed zjistí, že se jim to tam nevejde? :-o - Aha vlastně; spáchaj sebevraždu. Přece.)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    OMNISLASH: Placky jsou, šampaňským byly polity, viz "reportáž" níže. Ale dovezli je přímo na veletrh, takže jestli to vanhoťáci ještě nemají v nabídce, tak jedině proto, že se teprve probírají z poveletržní smrti.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Malá historická zajímavost. Jestlipak víte, že antičtí řekové v době někdy do 5.století př.n.l. psali některé nápisy do spirály od prostředka ven? Fakticky šlo o psaní do řádku, ale začalo se prostředním řádkem zprava doleva ( i písmena byla natočená naopak), na konci řádku se písmo jakoby ohnulo, přešlo se o řádek níž kde už se psalo zleva doprava, a na konci se to zase ohnulo a přešlo na řádek výš a zase zprava doleva. A tak dále.

    Össenská kaligrafická mandala to tak úplně není, ale mechanismus je podobný (akorát össeané píšou zvenčí dovnitř).

    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    nekteri jsme se tesili, ze uz dnes budou k dispozici placky s 3 a 4 dilem. zmenilo se neco? nebo jsme jen spatne pochopili datum vydani? :)
    RIP
    RIP --- ---
    GROBENIUS: Borisovo patentované, již ritualizované výroční hudrování nad tím, že se do žánrových cen nedostávají fantastická díla z prostředí mainstreamového :-)
    V sobotu jsem u kastle Obce překladatelů potkal Jirku Doležala, který se svým nenapodobitelným výrazem hlavního knihovníka Babylonské knihovny pečlivě pročítal všechny seznamy a pro změnu žehral na nadutost mainstreamu, když mezi laureáty dosavadních ročníků nenacházel žádnou SF a F :-)
    Kdy už si lidi zvyknou, že kmenová mentalita skupin je prostě stejně reálná jako vzduch nebo gravitace? Já osobně už to řeším jen milým úsměvem a bez delších komentářů, protože, jak pravil Ajnštajn (nebo Ajznštajn?), šílenství je dělat totéž a očekávat jiný výsledek :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ROMI: hele, jste sami proti sobě. to zabíjení koťat ji hrozně zdržuje od psaní.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: Já jsem chtěla přijít, ale holt se zemědělské práce plánujou tak trochu podle počasí...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam