• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Klub zalezlých kanálníků :)
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: Můžeme tam někde v koutku založit Hnutí nezúčastněných, protože já jsem taky loni zavalen komiksy a podobně z fantastiky nedělal nic, co by stálo za zmínku, natož nominaci :-)
    SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    jáááááá ;)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Dneska začíná Svět knihy. Poprvé po letech tam nemám žádný pořad a asi tam ani nepůjdu (leda v sobotu odpoledne na chvilku na Akademii zatleskat z publika všem, kteří nějaké knihy DOPSALI...). Jinak zkrátka chodím kanálama. Uvidím se tam s někým, když vystrčím hlavu zpod kanálové mřížky? ;)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: co tím chceš říct, doufám, že ne to, že jen tak prokrastinačně a cvičně píšeš myceliální kuchařku a rodové linie osseanů :-) jako samozřejmě si to pak taky koupím, ale napřed bych ráda věděla, co bude dál :-)))
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BRAMBOREENA: jestli ten chlap umre, nez to dopise, tak ho osobne uskrtim!
    doufam, ze to me nekde dopsany v supliku a jen provokuje :D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Hm... stává se to i v lepších rodinách: https://winteriscoming.net/2018/04/25/george-rr-martin-the-winds-winter-not-coming-2018-this-year/ (Což neznamená, že by si z toho člověk měl brát příklad samozřejmě :D )
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ARGANNAH: Já nemyslím škrtat vedlejší linie. Myslím že místo aby se zdlouhavě přehrávaly, tak se prostě nějak řekne jak to dopadlo. Člověk tuší že za tím je delší vyprávění, ale knížka to nerozebírá.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Škrtat řešení vedlejších linií je imho cesta do pekel, jestli něco nejvíc nesnáším, tak je to neukončený pocit z románu (takové to "ale jak dopadlo tohle"? "a proč nevíme, co se stalo s tímhle?" a tak).
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    Též jsem pro radikálnější škrtání. Děj příliš nabobtnal. Je zbytečné vysvětlovat úplně všechno, některé linie by si své zakončení mohly odbýt v pozdějších samostatných povídkách. Musím říct, že v první půlce pátého dílu jsem docela trpěla.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DELLAMORTE: ja se na Lunu taky tesila :(

    BRAMBOREENA: rozumim ti, psala jsem ted nejaky clanek, limit byl 15-25 normostran, tema me chytlo, tak jsem se rozepsala, napsala krasny 25 normostran a pred odeslanim zjistila, ze jsem nezapocetla poznamkovy aparat.. tze krasnych 30 normostran.. seskrtat tech pet stran mi trvalo asi dva tydny :D a strasne jsem u toho trpela :D

    GAARQ: jake nudne pasaze?! geez.. mycelium je zatim nejlepsi audiokniha, kterou jsem kdy poslouchala .. jakoze ja s tim mam problem, pac vypinam u mluveneho slova (informace prijimam ctenim, ne poslouchanim).. ale tohle bylo fakt super :)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAVEN: já se přidám. popravdě, pokud něčím mycelium "trpí", je to jistá zbytná míra detailů, které jsou barvité, ale pro příběh sám o sobě nejsou podstatné. začal jsem mycelium poslouchat a při tom je *cough* těžší přeskakovat *cough* nezáživné pasáže, takže si jich člověk víc všímá. nech si to pro fanweb nebo na následně publikované novelky, důležité je jen dospět k nějakému vyvrcholení, mohu-li si dovolit tento příměr. i takoví grafomani jako erikson či cigan/sidon to celkem zvládli, a to jsou oba také mistry předkládání složitých spletí a přehlédnutelných, leč podstatných informací. držím palce. asi je třeba velmi nepinkrtýnovsky udělat rázný řez a netrápit se nad pár centimetry záložky, které se musí ustřihnout, aby šev byl jinak dokonalý.
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    V restauraci:
    Dal bych si houbovou polívku.
    Číšník: Bude to 50kč prosím.
    Chcete mě zkasírovat ješte predtím, než dostanu jídlo?
    Číšník: No víte, u těch houbových jídel člověk nikdy neví.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: proškrtávej, ať to vyjde ještě letos, ale uschovej k pozdějšímu vydání :-)))
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Ještě takový můj postřeh, který tě možná v nelehkém škrtání podpoří - když se příběh odkazuje na události, které sice proběhly, ale jsou mimo rámec této knihy, tak to působí dobře. Vyvolává dojem hloubky; jako když to celé stojí na mohutných základech. Jako třeba když víme že Aš~šád byl na D-Alfě a někoho tam zabil, ale detaily nikdo nepopisuje - příběh se potýká až s následky a Aš~šád o tom nemluví, protože nemá důvod. Nebo když se v Pánovi Prstenů zmiňuje Earendil nebo Lúthien jakoby to byla samozřejmost, aniž by to někdo do detailů vysvětloval.

    Takže když něco vypustíš a postavy se chovají jako by to byla samozřejmost kterou není potřeba vysvětlovat, tak to (někdy) působí spíš dobře.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    BRAMBOREENA: prosím, prosím, knihu klidně seškrtat, ale materiál uschovat a hodit to aspoň jako bonus pro fandy na web, moc prosím... :-)
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    BRAMBOREENA: Dočítám poprvé, zatím, poslední díl a s tou školou na Luně by mě to moc zajímalo. :(
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Doufám že "vyškrtnutí" neznamená "smazání do nenávratna", ale "přesunutí do jiného dokumentu". Protože někdy bychom se vypuštěných scén třeba rádi dočkali ...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    No v Argu se jim myšlenka na rozdělení nelíbí, už by to chtěli mít vyřízený (a kdo by se divil), tak teď kolem toho chodím a přemýšlím, co kde vypárat. Nebude tam linie ze školy na Luně a vynechám nějaké scény s Fionou (o té už stejně všichni vědí všechno). Včera jsem náhodou vyškrtala deset stránek a už je to zase 679... ale teda krátit knihu je horší než snažit se zhubnout! :D
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KAVEN: Ale jo, to by šlo, dodatečně vydávat jedenapůltý díl a tak podobně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam