• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    VANEK
    VANEK --- ---
    SARGO: VZrovna včera jsme s GAARQem řešili,že seriálová AGoT je ultimátní fanfic... ale stejně nechápu, že není větší psaná nabídka. (Jon Snow a metody vědění, že nic nevím...)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SARGO: myslim, ze Ttu myslenku össenské teokracie v okrese Bruntal prece jenom vytahnu ze dna supliku.
    SARGO
    SARGO --- ---
    Já si jen dovolím krátkou vedlejší poznámku na téma fanfiction: samozřejmě vůbec není nutné, aby bylo dílo dopsáno! Naopak, vrátka dosud pootevřená lákají nejvíc k nahlédnutí. Každá správná fanfiction beztak začíná notickou, která vyjasní oblast ("Děj začíná na konci čtvrtého dílu..."), a případným shrnutím fatálních odchylek od známých reálií ("... a ignoruje vyhlazení lidstva!"), kteréžto odchylky samozřejmě bývají nejčastěji povahy hrubě osobní ("Pan X s tou trapnou břehulí nikdy nic neměl a Y je panic.").
    Takže určitě se nedržte zpátky, pánové a dámy, pokud se dme touha!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Samozřejmě, ale otázka toho, kam vlastně mířila osa urychlovače, je dost citlivá - i vzhledem k otázce "zakázaných směrů". Radši budu mlčet, než si mého příspěvku všimne Církev Akkütlixova a začne se dožadovat cenzury heretického textu :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: : já jsem asi moc líný se do toho pustit sám, ale původní vysvětlivky na konci Pomezí Eternaalu jsou k nezaplacení, v tomhle směru :-) jinak máš pravdu, že psát fanfiction je blbost, dokud není jasné, co autorka ještě objasní - reálně hrozí, že by to bylo v rozporu.

    ovšem, můj současný vlastní původní výzkum na poli R-A fyziky (tedy právě zmíněné studium archivních materiálů z éry rozlišení 320x200 pixelů) jasně naznačuje, že reartron by mohl být elementární částice argenitové hmoty, který má tendenci samovolně obíhat kolem osy, směřující k Aris-saddemu... a to ehm, rychlostí myšlenky :-)

    Moje původní představy je tedy nutné poněkud poupravit... výsledek by ale byl v případě zfilmování docela vizuálně vděčný:

    Urychlovač na Marsu se nyní jeví jako toroidní vakuová trubice, uvnitř pokrytá tenkým povlakem z drueinu. Aparatura skutečně vzdáleně připomíná cyklotron nebo tokamak - jenomže na rozdíl od nich musí být zavěšená tak, aby se mohla volně natáčet podél všech tří os a tak udržovat osu toroidu zaměřenou právě k Aris-saddemu. Výhodou umístění zařízení právě na Marsu je pak kromě utajení i nižší gravitace a nižší oběžná rychlost planety kolem Slunce, která umožňuje větší rozměry a současně jemnější zaměření celého mechanismu, než by bylo možné dosáhnout na Zemi. V neposlední řadě pak nižší gravitace Marsu umožnila konstrukci daleko větší podzemní prostory, do které byl urychlovač ukryt.

    Tohle je právě radkálně odlišný přístup oproti Össenským biotechnologickým přístupům: jde o původní pozemskou ideu, u které byla od začátku patrná snaha omezit při výzkumu R-A prostoru roli mučení a usmrcování nejen lidských, ale i zvířecích obětí (jinak též "koťátka"). Koncept pochází z Lucasovy PhD teze, ovšem práce bylo možné zahájit až díky reverznímu inženýrství gerdánské lodě, kterou se Zemi podařilo po neúspěšných pokusech o odkup získat až pomocí fingované havárie (ovšem GASA měla vždycky téměř jistotu, že s tou havárií nemohlo být všechno úplně tak, jak se uvádělo v oficiální tiskové zprávě Řízení kosmického provozu Sluneční soustavy... ale spíše než oficálním protestům dala přednost tomu potichu infiltrovat svoje agenty do přísně utajovaného výzkumného týmu a udržovat si přehled o dosažené úrovni pozemské vědy)


    Samozřejmě se může ukázat, že BRAMBOREENA měla představu jinou... já ty knížky často po nocích dost hltám a často něco přeskočím nebo následně zapomenu :-) Ale tahle moje druhá aproximace stavu pozemských znalostí R-A fyziky a ehm, R-A psychiatrie (protože řešení důsledků vystavení experimentujících vědců gan záření samozřejmě šlo od začátku ruku v ruce s fyzikálním výzkumem) je podle mě daleko lepší, než první pokus :-)
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    KAVEN: potřebuješ koťátka? není problém, náš "kocour" podezřele ztloustl....
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Člověk si to dlouhé čekání musí nějak zkrátit, že? :-)

    Jinak teda v situaci, kdy Bramboreena musí během redukce textu bojuje o každou stránku, na tyhle psycho-fyzikální odbočky nemáme moc naději. Znovu ale připomínám moji nenápadnou zmínku o tom, že fanfiction ohledně počátečních výzkumů gerdánsko-össenské technologie pozemšťany by mohla být extrémně zajímavá.

    Na druhou stranu je jasné, že fanfiction dost dobře nemůžou vznikat dokud není dokončeno kanonické dílo. Čímž se oklikou zase dostáváme k dlouhému čekání a Bramboreeně ...

    ... a dost možná i ke koťátkům.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (tohle je současně drzý požadavek na to, aby se v šestce aspoň jeden krystal argenitu natočil špičkou k Aris-saddemu... šance, že se nějaký na chvíli ocitne ve stavu beztíže, poblíž nějaké velekněžky v ceremoniálním skafandru, snad nejsou tak malé :-) jako chci říct, my čtenáři do toho samozřejmě nemáme co kecat, ale takovému zkušenému experimentálnímu psycho-fyzikovi jako je Lucas by tahle vlastnost prostě nemohla uniknout... nota bene - to, že tuhle orientaci dle kánonu _nelze_ změnit psychickým příkazem, to si přímo říká buď o akční scénu, nebo o odhalení konstrukčního detailu Lodí - a copak Lodí - nedovedu si představit, že u Gerdánců není tahle vlastnost využívána pro navigaci jejich lodí v R-A prostoru, místo GPS! - stačilo by, aby rychlost otáčení krystálu závisela na vzdálenosti Aris-saddemu, současně si to přímo říká o to, aby Össenské chrámy měly tímhle směrem orientovaný nějaký důležitý komponent, jako jsou mešity otočené k Mecce - jestli už mají, tak jsem to při čtení přeskočil).

    a to vůbec nemluvím o tom, že tahle vlastnost argenitových krystalů možná hraje roli i v tom slavným/přísně tajným urychlovači na Marsu - pokud je reartron nejmenší možná, dále už nedělitelná elementární částice argenitu, tak jakým směrem se natočí, hmm? :-) že by se prostě místo toho prostě točil pořád dokola?

    (njn, chápu, že pro masivní úspěch u mainstreamové čtenářské obce takovéhle prkotiny potřeba nejsou, ale hardcore parapsychologická fikce by měla uspokojovat čtenáře s nejrůznějšími úchylkami.. nejen čtenářky, které přejí strašlivou smrt různým ženským postavám :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak se mi řízením Astuaneru dostal po letech do rukou výtisk původní edice Eternaalu... a musím říct, že je to fakt jízda! (a samozřejmě typografický skvost počátku 90.let - ta mapa z jehličkový tiskárny je naprosto boží :-)

    Dost mi zaujalo, že Hvězdovládci pořád působí na tomhle "konci dějin", snad deset tisíc let po událostech popsaných v Myceliu, nebo kdy (?), kdysi dávno, když jsem to četl poprvé, tak jsem tomu samozřejmě nevěnoval pozornost a hmyzáci-cizáci pro mě byli prostě jen další v řadě generických mimozemšťanů...


    Docela mi bavi koncept Aris-saddem, v jakékoliv chystané fan-fikci zaměřené na psycho-fyzikální výzkumy by určitě neměl chybět - stejně jako vysvětlení, co je to vlastně hydiaden :-) (existuje náznak, že je to nerost - ale způsobuje rozpad hydiadenu samovolné vyzařování reartonů? a jestli ano, tak rychlých, pomalých, nebo duhových? :-)

    Mezi další nezodpovězené otázky patří ta, zda snaha obrovského množství krystalů Argenitu uvězněných v Bodu natáčet se špičkou k Aris-saddemu nemohla mit dlouhodbě vliv na rotaci planety Iramma - sice je zde řečeno, že mechanickým působenim lze toto natočení snadno zvrátit, na druhou stranu, psychofyzikální zákony argenitového vesmíru je třeba si ujasnit - i pokud by byly argenitové krystaly jen halucinace, tak se se musí řídit jasně danými halucinačními zákony :-) minimálně ve všech případech, kdy pozorovatelem krystalu není argia-lu :-)

    Ještě bych zmínil, že filosofické konstrukce z téhle knížečky, týkající se toho, co vlastně je a co není halucinace, mě ovlivnily později v 90-kách víc, než jsem si uvědomoval. V podstatě celý argenitový vesmír je v podstatě sociálně-konstruktivistický, s gleewariny (argia~luji) jako privilegovanou vrstvou, definující hyperrealitu pro "utlačovatelné" široké vrstvy warghírů - kterým se v Myceliu říká jinak, ale to je fuk. Studentka FF UK se skutečně v knížce nedala zapřít - v podstatě šlo ve své době o důležitou a aktuální osvětovou brožurku! :-)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    VANEK: tož můžem skočit na kafe v poledne. Nebo tak něco.
    VANEK
    VANEK --- ---
    GENTIANA: Běda, to zrovna budem v Brně.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Tak to je dobře. Zrovna jsem ti chtěl poradit že spisovatelé, kteří dlouho a usilovně píšou na počítači, nutně potřebují něco proti zkáze očí.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GENTIANA: Díky, radši ne... hrozí, že bych je snědla :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: slané karamelové dortíčky náhodou nechceš, že bych to vzala jedním vrzem?
    MONOTYPEK
    MONOTYPEK --- ---
    To se jen snaží z usedlin a logru vyčíst jak to bude dál :)))
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Ten se jenom nevešel do záběru... hrnečků je tu momentálně šest.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Vidím tam hrníčky s nahnědlými zbytky vazké usazeniny, ale jsou jen tři. Znamená to že na yantrün jsi ještě nepřešla?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Nejsou houby, ze zoufalství se fetujou kokina.
    A já bojuju s houbovejma zombiema... jediná akční scéna v celé knize, a mě to tak krutě nebaví, že ji snad outsourcuju a najdu si na to nějakého autora české akční drsné školy, ten si ji třeba napíše s chutí... ;) Jdu si taky pro čokoládu... mám houbovou, už rok si ji šetřím pro chvíle nejvyšší nouze...

    DRAGON
    DRAGON --- ---
    copak se to tu řeší? myceliální makronky? :)
    EDERA
    EDERA --- ---
    SHADOWALKER: Klidně převezmu. A navíc by to byla záminka se s Tebou vidět.:-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam