• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SARGO: No právě jako doplnění oficiálního děje. Tím rozšířením vedlejší linie, nebo třeba jen využitím reálií pro svůj vlastní příběh. Takže to pak můžeš chápat tak, že příběh doplňuješ a rozšiřuješ o něco, co autor už psát nechtěl, a nebo to třeba nestihl.
    SARGO
    SARGO --- ---
    KAVEN: Každé ff, pokud se nezabývá vyloženě nějakou vedlejší nedořešenou linií (nebo nedosazuje vlastní postavy na pozadí hlavních událostí), je nějakým způsobem v rozporu. Je to variace, alternativní děj, oprava pomýlených autorských záměrů (a samozřejmě většinou zcela alternativní vztahy) - jak bys vlastně chtěl psát ff, které NENÍ v rozporu? :o)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Tak si napiš třeba jen sem tam scénu. Nebo sem tam malé vědecké pojednání. A nebo sem tam sérii slidů pro přednášku na FJFI ČVUT 26. století :-) Prostě na co budeš mít náladu.

    Třeba se pak někdy budeš nudit a dáš to všechno dohromady. Nebo to dá dohromady někdo úplně jiný koho to zaujme. Mně to přijde supr.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SARGO: S tímhle já zásadně nesouhlasím; pokud fanfiction má být co k čemu, tak nemůže být v rozporu s originálním příběhem. Tak chápu to třeba u Hvězdných válek, ale u Mycelia je nesmysl těch pár měsíců do vydání nepočkat.
    SARGO
    SARGO --- ---
    VANEK: AGoT totiž přišly v době, kdy ta hlavní vlna fanfiction už skončila. V současné době je to v podstatě mrtvá záležitost - nepíše se, nečte se. Myslím, že to chce ještě pár let, aby se obměnila komplet dotčená generace, a nový dost obecný fenomén by mohl spustit další :-D Nějaké povídky určitě existují, ale silně pochybuji, že tak geniální. Ale tohle mě nebavilo ani jako kniha, ani jako film, takže netuším. :-))
    VANEK
    VANEK --- ---
    SARGO: VZrovna včera jsme s GAARQem řešili,že seriálová AGoT je ultimátní fanfic... ale stejně nechápu, že není větší psaná nabídka. (Jon Snow a metody vědění, že nic nevím...)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SARGO: myslim, ze Ttu myslenku össenské teokracie v okrese Bruntal prece jenom vytahnu ze dna supliku.
    SARGO
    SARGO --- ---
    Já si jen dovolím krátkou vedlejší poznámku na téma fanfiction: samozřejmě vůbec není nutné, aby bylo dílo dopsáno! Naopak, vrátka dosud pootevřená lákají nejvíc k nahlédnutí. Každá správná fanfiction beztak začíná notickou, která vyjasní oblast ("Děj začíná na konci čtvrtého dílu..."), a případným shrnutím fatálních odchylek od známých reálií ("... a ignoruje vyhlazení lidstva!"), kteréžto odchylky samozřejmě bývají nejčastěji povahy hrubě osobní ("Pan X s tou trapnou břehulí nikdy nic neměl a Y je panic.").
    Takže určitě se nedržte zpátky, pánové a dámy, pokud se dme touha!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Samozřejmě, ale otázka toho, kam vlastně mířila osa urychlovače, je dost citlivá - i vzhledem k otázce "zakázaných směrů". Radši budu mlčet, než si mého příspěvku všimne Církev Akkütlixova a začne se dožadovat cenzury heretického textu :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: : já jsem asi moc líný se do toho pustit sám, ale původní vysvětlivky na konci Pomezí Eternaalu jsou k nezaplacení, v tomhle směru :-) jinak máš pravdu, že psát fanfiction je blbost, dokud není jasné, co autorka ještě objasní - reálně hrozí, že by to bylo v rozporu.

    ovšem, můj současný vlastní původní výzkum na poli R-A fyziky (tedy právě zmíněné studium archivních materiálů z éry rozlišení 320x200 pixelů) jasně naznačuje, že reartron by mohl být elementární částice argenitové hmoty, který má tendenci samovolně obíhat kolem osy, směřující k Aris-saddemu... a to ehm, rychlostí myšlenky :-)

    Moje původní představy je tedy nutné poněkud poupravit... výsledek by ale byl v případě zfilmování docela vizuálně vděčný:

    Urychlovač na Marsu se nyní jeví jako toroidní vakuová trubice, uvnitř pokrytá tenkým povlakem z drueinu. Aparatura skutečně vzdáleně připomíná cyklotron nebo tokamak - jenomže na rozdíl od nich musí být zavěšená tak, aby se mohla volně natáčet podél všech tří os a tak udržovat osu toroidu zaměřenou právě k Aris-saddemu. Výhodou umístění zařízení právě na Marsu je pak kromě utajení i nižší gravitace a nižší oběžná rychlost planety kolem Slunce, která umožňuje větší rozměry a současně jemnější zaměření celého mechanismu, než by bylo možné dosáhnout na Zemi. V neposlední řadě pak nižší gravitace Marsu umožnila konstrukci daleko větší podzemní prostory, do které byl urychlovač ukryt.

    Tohle je právě radkálně odlišný přístup oproti Össenským biotechnologickým přístupům: jde o původní pozemskou ideu, u které byla od začátku patrná snaha omezit při výzkumu R-A prostoru roli mučení a usmrcování nejen lidských, ale i zvířecích obětí (jinak též "koťátka"). Koncept pochází z Lucasovy PhD teze, ovšem práce bylo možné zahájit až díky reverznímu inženýrství gerdánské lodě, kterou se Zemi podařilo po neúspěšných pokusech o odkup získat až pomocí fingované havárie (ovšem GASA měla vždycky téměř jistotu, že s tou havárií nemohlo být všechno úplně tak, jak se uvádělo v oficiální tiskové zprávě Řízení kosmického provozu Sluneční soustavy... ale spíše než oficálním protestům dala přednost tomu potichu infiltrovat svoje agenty do přísně utajovaného výzkumného týmu a udržovat si přehled o dosažené úrovni pozemské vědy)


    Samozřejmě se může ukázat, že BRAMBOREENA měla představu jinou... já ty knížky často po nocích dost hltám a často něco přeskočím nebo následně zapomenu :-) Ale tahle moje druhá aproximace stavu pozemských znalostí R-A fyziky a ehm, R-A psychiatrie (protože řešení důsledků vystavení experimentujících vědců gan záření samozřejmě šlo od začátku ruku v ruce s fyzikálním výzkumem) je podle mě daleko lepší, než první pokus :-)
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    KAVEN: potřebuješ koťátka? není problém, náš "kocour" podezřele ztloustl....
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Člověk si to dlouhé čekání musí nějak zkrátit, že? :-)

    Jinak teda v situaci, kdy Bramboreena musí během redukce textu bojuje o každou stránku, na tyhle psycho-fyzikální odbočky nemáme moc naději. Znovu ale připomínám moji nenápadnou zmínku o tom, že fanfiction ohledně počátečních výzkumů gerdánsko-össenské technologie pozemšťany by mohla být extrémně zajímavá.

    Na druhou stranu je jasné, že fanfiction dost dobře nemůžou vznikat dokud není dokončeno kanonické dílo. Čímž se oklikou zase dostáváme k dlouhému čekání a Bramboreeně ...

    ... a dost možná i ke koťátkům.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (tohle je současně drzý požadavek na to, aby se v šestce aspoň jeden krystal argenitu natočil špičkou k Aris-saddemu... šance, že se nějaký na chvíli ocitne ve stavu beztíže, poblíž nějaké velekněžky v ceremoniálním skafandru, snad nejsou tak malé :-) jako chci říct, my čtenáři do toho samozřejmě nemáme co kecat, ale takovému zkušenému experimentálnímu psycho-fyzikovi jako je Lucas by tahle vlastnost prostě nemohla uniknout... nota bene - to, že tuhle orientaci dle kánonu _nelze_ změnit psychickým příkazem, to si přímo říká buď o akční scénu, nebo o odhalení konstrukčního detailu Lodí - a copak Lodí - nedovedu si představit, že u Gerdánců není tahle vlastnost využívána pro navigaci jejich lodí v R-A prostoru, místo GPS! - stačilo by, aby rychlost otáčení krystálu závisela na vzdálenosti Aris-saddemu, současně si to přímo říká o to, aby Össenské chrámy měly tímhle směrem orientovaný nějaký důležitý komponent, jako jsou mešity otočené k Mecce - jestli už mají, tak jsem to při čtení přeskočil).

    a to vůbec nemluvím o tom, že tahle vlastnost argenitových krystalů možná hraje roli i v tom slavným/přísně tajným urychlovači na Marsu - pokud je reartron nejmenší možná, dále už nedělitelná elementární částice argenitu, tak jakým směrem se natočí, hmm? :-) že by se prostě místo toho prostě točil pořád dokola?

    (njn, chápu, že pro masivní úspěch u mainstreamové čtenářské obce takovéhle prkotiny potřeba nejsou, ale hardcore parapsychologická fikce by měla uspokojovat čtenáře s nejrůznějšími úchylkami.. nejen čtenářky, které přejí strašlivou smrt různým ženským postavám :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak se mi řízením Astuaneru dostal po letech do rukou výtisk původní edice Eternaalu... a musím říct, že je to fakt jízda! (a samozřejmě typografický skvost počátku 90.let - ta mapa z jehličkový tiskárny je naprosto boží :-)

    Dost mi zaujalo, že Hvězdovládci pořád působí na tomhle "konci dějin", snad deset tisíc let po událostech popsaných v Myceliu, nebo kdy (?), kdysi dávno, když jsem to četl poprvé, tak jsem tomu samozřejmě nevěnoval pozornost a hmyzáci-cizáci pro mě byli prostě jen další v řadě generických mimozemšťanů...


    Docela mi bavi koncept Aris-saddem, v jakékoliv chystané fan-fikci zaměřené na psycho-fyzikální výzkumy by určitě neměl chybět - stejně jako vysvětlení, co je to vlastně hydiaden :-) (existuje náznak, že je to nerost - ale způsobuje rozpad hydiadenu samovolné vyzařování reartonů? a jestli ano, tak rychlých, pomalých, nebo duhových? :-)

    Mezi další nezodpovězené otázky patří ta, zda snaha obrovského množství krystalů Argenitu uvězněných v Bodu natáčet se špičkou k Aris-saddemu nemohla mit dlouhodbě vliv na rotaci planety Iramma - sice je zde řečeno, že mechanickým působenim lze toto natočení snadno zvrátit, na druhou stranu, psychofyzikální zákony argenitového vesmíru je třeba si ujasnit - i pokud by byly argenitové krystaly jen halucinace, tak se se musí řídit jasně danými halucinačními zákony :-) minimálně ve všech případech, kdy pozorovatelem krystalu není argia-lu :-)

    Ještě bych zmínil, že filosofické konstrukce z téhle knížečky, týkající se toho, co vlastně je a co není halucinace, mě ovlivnily později v 90-kách víc, než jsem si uvědomoval. V podstatě celý argenitový vesmír je v podstatě sociálně-konstruktivistický, s gleewariny (argia~luji) jako privilegovanou vrstvou, definující hyperrealitu pro "utlačovatelné" široké vrstvy warghírů - kterým se v Myceliu říká jinak, ale to je fuk. Studentka FF UK se skutečně v knížce nedala zapřít - v podstatě šlo ve své době o důležitou a aktuální osvětovou brožurku! :-)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    VANEK: tož můžem skočit na kafe v poledne. Nebo tak něco.
    VANEK
    VANEK --- ---
    GENTIANA: Běda, to zrovna budem v Brně.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Tak to je dobře. Zrovna jsem ti chtěl poradit že spisovatelé, kteří dlouho a usilovně píšou na počítači, nutně potřebují něco proti zkáze očí.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GENTIANA: Díky, radši ne... hrozí, že bych je snědla :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: slané karamelové dortíčky náhodou nechceš, že bych to vzala jedním vrzem?
    MONOTYPEK
    MONOTYPEK --- ---
    To se jen snaží z usedlin a logru vyčíst jak to bude dál :)))
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Ten se jenom nevešel do záběru... hrnečků je tu momentálně šest.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam