Tak se mi řízením Astuaneru dostal po letech do rukou výtisk původní edice Eternaalu... a musím říct, že je to fakt jízda! (a samozřejmě typografický skvost počátku 90.let - ta mapa z jehličkový tiskárny je naprosto boží :-)
Dost mi zaujalo, že Hvězdovládci pořád působí na tomhle "konci dějin", snad deset tisíc let po událostech popsaných v Myceliu, nebo kdy (?), kdysi dávno, když jsem to četl poprvé, tak jsem tomu samozřejmě nevěnoval pozornost a hmyzáci-cizáci pro mě byli prostě jen další v řadě generických mimozemšťanů...
Docela mi bavi koncept Aris-saddem, v jakékoliv chystané fan-fikci zaměřené na psycho-fyzikální výzkumy by určitě neměl chybět - stejně jako vysvětlení, co je to vlastně hydiaden :-) (existuje náznak, že je to nerost - ale způsobuje rozpad hydiadenu samovolné vyzařování reartonů? a jestli ano, tak rychlých, pomalých, nebo duhových? :-)
Mezi další nezodpovězené otázky patří ta, zda snaha obrovského množství krystalů Argenitu uvězněných v Bodu natáčet se špičkou k Aris-saddemu nemohla mit dlouhodbě vliv na rotaci planety Iramma - sice je zde řečeno, že mechanickým působenim lze toto natočení snadno zvrátit, na druhou stranu, psychofyzikální zákony argenitového vesmíru je třeba si ujasnit - i pokud by byly argenitové krystaly jen halucinace, tak se se musí řídit jasně danými halucinačními zákony :-) minimálně ve všech případech, kdy pozorovatelem krystalu není argia-lu :-)
Ještě bych zmínil, že filosofické konstrukce z téhle knížečky, týkající se toho, co vlastně je a co není halucinace, mě ovlivnily později v 90-kách víc, než jsem si uvědomoval. V podstatě celý argenitový vesmír je v podstatě sociálně-konstruktivistický, s gleewariny (argia~luji) jako privilegovanou vrstvou, definující hyperrealitu pro "utlačovatelné" široké vrstvy warghírů - kterým se v Myceliu říká jinak, ale to je fuk. Studentka FF UK se skutečně v knížce nedala zapřít - v podstatě šlo ve své době o důležitou a aktuální osvětovou brožurku! :-)