KAVEN:
SARGO: já to nemyslím úplně smrtelně vážně :-) BTW ty Metody racionality mají pro mě problém je, že jsem generace před-Harry-Potterem, hmmm :-) kromě toho, jak vysvětlím dále - já nemám ambice převyprávět argenitový vesmír z nějaké pozice "racionality"... naopak mě dnes vesmír točící se kolem parapsychologických mocenských intrik asi baví daleko víc, než by mi býval bavil v těch 17-20ti...
Nejvíc se mi asi líbí představa fungujícího multi-paradigmatického světa, kde svět musí "fungovat" pro postavy věřící různým paradigmatům - ale ty se současně musí vyrovnávat s tím, že svět jako celek jejich vlastní paradigma přesahuje... Mycelium se k tomu asi docela přiblížilo.. a doufám tam nějaké to tajemství a záhada přeci jen zůstanou, protože občas jsem zklamaný, když nějaký autor rozplete všechny zápletky tak, že vše je vysvětlo a uzavřeno. Na druhou stranu, Fomalhiwa je nejdůležitější svět celého vesmíru... díky Eternaalu víme, že někdy musel začít První věk argenitové jednoty... no prostě, je se na co těšit!
Fanfiction, vs. snaha stvořit vlastní svět, hmm... kdysi jsem si naprogramoval nějaký generátor slov na bázi slabik, když jsem zjistil, že nestačí mít vize světů, ale je potřeba je taky zalidnit pojmenovanými postavami :-) Já mám asi obrazotvornost jen na scenérie, kulisy a rekvizity... ale bez postav a zápletek a příběhů se moc psát nedá.
Asi hraje svou roli i to, že je to v češtině a že existuje třeba tohle fórum, kde autorka komunikuje. Dřív mi nikdy nenapadlo zkoušet dotvářet kterýkoliv z mnoha fiktivních vesmírů, které jsem hltal...
Když o tom přemýšlím, tak si nepamatuju, jestli jsem z těch starších věcí četl všechno (je mi to tak podivně mlhavě povědomé.. asi jsem si vzpomínky na 90kový romány uložil do protonace a tu někdo uklidil :-)