XCHAOS: Já to taky neznala... jinak bych byla naštvaná, že na to někdo přišel taky. :D Ale když tak o tom přemýšlím, vlastně mě to spíš těší - skoro mi připadá, jako by se tím teze z Mycelia odsouhlasily a potvrdily. Ovšem jinak opravdu "nové" a navíc je tam fakt jenom to mezihvězdné cestování, jinak všechno, co ta houba tvrdí, je normální biologická realita: fakt jsou to obří organismy, fakt je ten klobouk se třeněm jen jejich fruktifikační orgán, ne ta samotná věc, fakt žijou v symbióze s dalšími organismy a rostlinami atd. A co se týče tezí, že tyhle takzvaně "nižší" organismy nás ve skutečnosti ovládají, to zaznívá taky z mnoha stran (viz "Moučný mozek" - teorie, že střevní mikrobiom ve skutečnosti ovlivňuje, na co dostaneme chuť, a nutí nás jíst věci, které chutnají jemu - čili když chce člověk zhubnout, musí si vymlátit mikroflóru a nasadit si tam jinou, která mu umožní jíst zdravější věci, ale proti ní jít nelze, protože jsme jen hříčkou v jejích chapadlech... nebo všechny ty teze o toxoplazmóze, která organismus napadne a utlumí mu pud sebezáchovy, takže myši se nechají sežrat kočkou a šíří se to díky tomu dál atd.) Přidat k tomu mezihvězdné cestování, to je jen drobné vylepšení reálně existujících a fungujících vztahů.