• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    VANEK
    VANEK --- ---
    E2E4: Rozhodně si můžeš dovolit víc stránek na den než já, kdykoli jsem si takhle čtení rozpočítával.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    začal jsem to teď číst od jedničky. tentokrát to už s tou navaznosti vyjde!
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    XCHAOS: ten ja mam taky!! sikovna vec pro houbare :))
    MONOTYPEK
    MONOTYPEK --- ---
    tak já si jdu louhovat na čaj :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: Je to obchod s potřebami pro houbaře, kupoval jsem tam rodičům takový zavírací nůž se štetečkem na čištění hub :-) Částečně recesistická záležitost, řekl bych, v tomhle klubu ovšem max. ontopic...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Proč se mě když sem v tomhle auditku, zobrazí reklama na "les houbeles" ať už je to cokoliv? :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Já tu mám totiž megasoubor celého megarománu (vzniklý slitím všech pěti dílů do jednoho) pořád otevřený na pozadí, aby se snadno dohledávaly návaznosti :D První díl, devátá kapitola!
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    BRAMBOREENA, E2E4: Jo už viiiiim, to bylo nějak na začátku, jak dědek vyhmátnul xmrti unavenýho Luse v taxíku ;)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    E2E4:
    "Přestaň předstírat spánek, Lükeas Lusi," ozval se v tu chvíli Össean. "Tím neunikneš tomu, co je neodvratné." Otočil k němu hlavu a pevně, upřeně se na něj zadíval. Trëighrü se ustavilo tak bleskově, že to přesahovalo všechny meze neslušnosti. Sílilo jako rychle utahovaný šroub.
    Lucas se prudce napřímil a udeřil dlaní do vypínače na stěně. Kabinu zalilo světlo. Össean sebou škubl a zakryl si obličej rukama. Promiň, kamaráde, ale bohužel jsi neunikl tomu, co bylo neodvratné, pomyslel si Lucas bez velkých výčitek.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Jak presne bylo takove to

    "nelze se .. co je nevyhnutelne" ?
    ROMI
    ROMI --- ---
    OMNISLASH: me to nebavi cist znova ;) poslech uz vubec, u toho bych usnul hned :)
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    ROMI: to je na tom to nejlepsi, ne? kdyz to clovek dostatecne zapomene a muze si to precist (v mem pripade poslechnout) znovu :-)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ROMI: houba vs. lidstvo: nerozhodne
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ROMI: To je trochu jako Summarize Proust competition od Monty Pythonů :-)
    ROMI
    ROMI --- ---
    BRAMBOREENA: super, ze jsi to dopsala :) jen skoda, ze si uz moc nepamatuju ty predesly knihy :) neni nekde nejakej vycuc deje lehkej? :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: Já to taky neznala... jinak bych byla naštvaná, že na to někdo přišel taky. :D Ale když tak o tom přemýšlím, vlastně mě to spíš těší - skoro mi připadá, jako by se tím teze z Mycelia odsouhlasily a potvrdily. Ovšem jinak opravdu "nové" a navíc je tam fakt jenom to mezihvězdné cestování, jinak všechno, co ta houba tvrdí, je normální biologická realita: fakt jsou to obří organismy, fakt je ten klobouk se třeněm jen jejich fruktifikační orgán, ne ta samotná věc, fakt žijou v symbióze s dalšími organismy a rostlinami atd. A co se týče tezí, že tyhle takzvaně "nižší" organismy nás ve skutečnosti ovládají, to zaznívá taky z mnoha stran (viz "Moučný mozek" - teorie, že střevní mikrobiom ve skutečnosti ovlivňuje, na co dostaneme chuť, a nutí nás jíst věci, které chutnají jemu - čili když chce člověk zhubnout, musí si vymlátit mikroflóru a nasadit si tam jinou, která mu umožní jíst zdravější věci, ale proti ní jít nelze, protože jsme jen hříčkou v jejích chapadlech... nebo všechny ty teze o toxoplazmóze, která organismus napadne a utlumí mu pud sebezáchovy, takže myši se nechají sežrat kočkou a šíří se to díky tomu dál atd.) Přidat k tomu mezihvězdné cestování, to je jen drobné vylepšení reálně existujících a fungujících vztahů.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: tak to, že McKenna psal v Pravdivých halucinacích o tom, že houby předávají know-how o nadsvětelném cestování, to mi fakt nějak uniklo :-) vůbec nevím, v jakém kontextu bych pak býval četl Mycelium :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: Je pěkně nafoukaná, ta houba. Ale má pravdu, to zas jo. :D
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    BOB_GALLOWS: popularita cch'-sina je velká, protože čína, imho. osobně se mi trilogie vůbec nelíbí a nechápu, co je na ní literárně zajímavé, ale chápu, že je to vymodlený čínský autor z kontinentu, který píše možná něco zajímavého (mě třeba navnadil začátek prvního dílu, ta část o kulturní revoluci, ale šlo to do ztracena) a je z kultury, kde klasická SF není zvenku skoro vůbec vidět. fascinace novým a neznámým. vilma má tu smůlu, že střed evropy a SF odtud není pro amíky nic extra zajímavého. vždyť si vzpomeňte, dokud nebyla hra, po sapkáči západ ani nevzdychl a to už bylo jasné, že je opravdu dobrý. vilmo, přesvědč muže, ať udělají myceliální gamesku, nalovte pařany a pak už se to rozjede :D

    jak jsem už starý osel, tak těch "wow" knih moc nemám, ale co mě opravdu dostalo, ta to je robert jackson bennett a božská města a imperium rádč od ann leckie'ové. a z česka je to chaim cigan jeho kde lišky dávají dobrou noc (imho přehlížená bomba).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam