BRAMBOREENA:
KAVEN: mě ani nic neštve, ani nemyslím, že je potřeba něco vysvětlovat.... :-) V širším smyslu, je to prostě fantika literatura, Simmons mi šíleně vtáhl, svého času, ale pak se to nějak rozleželo a teď ho už nevyhledávám, Mycelium mi vtáhlo postupně, ale všechno je to taková linie "frankensteinovské fantastiky" - tedy ne sword & sorcery, ale současně to není ani hard sci-fi, hranice mezi psychtronikou, psychoaktivní halucinací a technologií je rozmlžená, každý si v tom najde svoje. Mycelium je taková technologická, deterministická magie, možná trochu srovnatelná s Mievilovým Bas Lagem... což taky není sci-fI.
Já ani neříkám, že všechno musí být hard-scifi, podotýkám, že v té čisté podobě to může být až moc nerdovské a nečtivé - a nejhorší jsou autoři, kteří fakt zvládají vyšší matematiku :-) Je pár autorů, kteří si vlastně založili image na tom, že té opravdu tvrdé sci-fi se až tak trochu vysmívají, parodují ji. V podstatě když to bude čistě sci-, nepůjde to moc číst, tak se stejně někde musí nabalit akční či hororové scény, prostě napětí...
určitě nesouhlasím s tezí
Když je to sci-fi, určitě to za nic nestojí. A pokud je to náhodou dobré – tak to prostě není to sci-fi.. tak jsem to nemyslel. Když to fakt zjednoduším, tak "když je to z budoucnosti či alternativní přítomnosti, je to sci-fi, když je to z minulosti, spíše teda fiktivní či alternativní, tak je to fantasy", viděno touhle optikou je Mycelium příběh z uvěřitelně vzdálené budoucnosti naší Země a naší současnosti, tak to spadá do škatulky sci-fi, apod.
HARALD: ano.... je to takový Čapek, který to vždy zachraňoval uvěřitelnými postavami na pokraji konce světa :-) Mě osobně to baví. Je z toho vidět, že autorka už není takový nerd, jako zamlada a prostě už svět zalidňuje lidmi ze svého okolí nebo sociálních sítí, nebo odkud :-)