• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    O Myceliu snad stihne padnout alespoň krátká zmínka i na zítřejším panelu na FutureConu o mj. české SF.

    https://twitter.com/Julianne_SF/status/1306284847355305989
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    E2E4: Organizátoři slibovali, že to zkusí - ale jen u vybraných pořadů, což asi nebude ten můj :D No upřímně on je to zvláštní formát, jednotlivé "vstupy" účastníků mají mít dvacet minut (asi aby se publikum zvyklé na twitter nenudilo), takže já upřímně moc nevím, jak to pojmout, bude to muset být taková povrchní bleskovka, nějaký krátký přehled a dost.
    Na těchhle akcích je nejzajímavější popovídání v kuloárech, a to se bohužel asi bude muset taky omezit, já se taky moc netoužím promořovat... Ráda bych vydržela bez covidu, než to dosmolím.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BRAMBOREENA: nechtěl by z toho někdo udělat přenos pro ty co se nechtěj promorovat?
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Aby Bramboreena neměla špatný pocit že něco nestíhá, tak se přiznám, že naše druhá myceliová animace sice postupuje, ale ukrutně pomalu. Může za to zákeřná skutečnost že začal školní rok, a dceři to proti všemu očekávání zabírá dost času a na animování pak už nemá moc chuť. No kdo to mohl čekat, žejo. Takže díky ID YENNEFER to máme namluvené a grafika se postupně dává dohromady, ale holt jenom postupně.

    Ale animace bude o třídu lepší než ta první! :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (A jinak právě jsem si psala s betačtenářkou odsud z auditka, už tu hotovou část dočetli celkem čtyři lidi na světě a prozatím mám čtyři kladné reakce - tedy hlavně "je to mazec" a "není to nuda" -, čili moje myš, jako sup kroužící nad tlačítkem "delete file", na chvíli zas odlétla jinam, rituální sebevražda se odkládá, ještě počkám.) Progres napíšu po víkendu, teď tady ještě zuřivě napojuju kusy textu.

    A, mimochodem, kdo se chcete nakazit koronavirem, v sobotu je v Praze v Městské knihovně Coniáš, kde budu mít dvacetiminutové povídání na téma "Legendy o argenitu" (koronáč zatím nemám, ale pak už si ho zajisté opatřím). Je tam zajímavý program (tím myslím ten od ostatních hostů mimo mě), téma je mýty a legendy.

    https://www.facebook.com/events/755751668494887/800538834016170
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    JONY: misto baterky by houby mohly fosforeskovat :)
    JONY
    JONY --- ---
    HARALD: a nebožtíkovi do myceální rakve baterku s dlouhou výdrží a všechny svazky mycelia, ať si má co číst, když se potom v rakvi probere :)
    HARALD
    HARALD --- ---
    BRAMBOREENA: Pozemská mycelia se ještě mají co učit. :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    HARALD: ... ale pak z toho zas člověk má houbovou zombii :)
    HARALD
    HARALD --- ---
    STARE_CASY: Je to trochu zrychlení, ale zase jen tak trojnásobné. A správná mycelia mají umírajícího držet při životě, ne urychlovat rozklad. :-)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Nevím, nevím, jestli lidstvo ty myceliální technologie nevzalo ze špatného konce... Z mycelia vyrobili rakev.

    V Nizozemsku pochovali člověka v rakvi z podhoubí, tělo rozloží do tří let - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...zahranicni/nizozemsko-rakev-podhoubi-rozlozeni.A200916_085042_zahranicni_dtt
    MVEK
    MVEK --- ---
    BRAMBOREENA: Safra, já věděl, že ty naše real prediction náměty zastarají, než třetí mozaiku povídek složíme dohromady... Moje představa sledování videí "youtuberů", kteří komentují a sledují jiné "youtubery" (let's playery, třeba Minecraftu, to je fuk) komentovat a hrát nějaké hry, už je opravdu skoro realita dřív, než inkoust zaschne na brku pisatele...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GAARQ: Tak to se fandomový myceliální web asi mýlí. Ve Vilmině slovníčku, co tu jednou sdílela, je hned na začátku toto:

    Ö na začátku – É
    ö na konci slova – ó
    ü – ý (jako v němčině)
    ä – á
    ë – é

    Následující seznam slov tohle víceméně dodržuje, s malými výjimkami (např. surö by se mělo číst "suró", ale čte se "suré"). Jakože Vilma neřešila výslovnost dále než "ö je něco jako é", ale podle mě by byla škoda ochudit össein o ty temné tóny klasické výslovnosti přehlásek.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    E2E4: podle fandomového myceliálního vebu ty přehlásky označují délku ä [á], ö [ó] & ë [é], kromě ü [í], kde to funguje i jako přehláska. aniž bych chtěl paní domácí z něčeho podezírat, se domnívám, že zvuková stránka össeinu ji při tvorbě moc netrápila ;)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GENTIANA: Tedy, oprav mě jestli se mýlím, ale nejsi náhodou žena? Je to ode mě sice sexistické, ale obávám se, že bych potřeboval mužský hlas :-) .
    E2E4
    E2E4 --- ---
    GAARQ: musím přiznat že sám trpím nejistotou ve výslovnosti ö na začátku össenskeho slova..

    jak to teda je? ó nebo ö ?
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    GENTIANA: takže ty to vyslovuješ ['ʔøs:ejn] místo audioknižního ['ʔo:sejn]? wow, dobrý!
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KAVEN: No, já ten össein umím pěkně finsky vyslovovat a můžu nasadit vychlastaný chraplák, libo-li :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Tož mám na místní osazenstvo žádost. Pracujeme (zvolna) na další myceliální animaci, která bude tentokrát pochopitelně lepší než ta minulá, jak jinak. Bude to scéna s Lucasem píšícím znaky na břidlicovou tabulku v úvodu Jantarových očí, a bude to zpracované takovým trochu "trailerovým" stylem.

    No a potřeboval bych do toho od někoho namluvit asi 10 vět. Většina z toho jsou kraťoučké úryvky z Gilesových přednášek, jak zní Lucasovi v hlavě, a dvě budou Lucasovy výroky. Takže ideálně dva různé hlasy. Myslím že to vůbec nemusí být na nějakém superkvalitním mikrofonu, obyčejný mikrofon k webkameře by úplně stačil.

    Udělal jsem takový prototyp, ze kterého bude zhruba jasné jak to hodlám koncipovat. Namluvil jsem to sám, ale můj hlas mi tam nesedí. Zvlášť na Gilese by bylo potřeba něco lepšího. Vizuál z tohoto prototypu je zase provizorní, ve výsledku to rozhodně nebude jen smyčka opakující dokola jeden znak (a ačkoli psaní znaků bude tvořit většinu, tak tam budou i jiné věci). Prototyp je ke stažení tady: http://www.kozeluzstvi.cz/lucas_psani_prototyp.mp4

    Takže byl by tu někdo ochotný mi do toho propůjčit svůj hlas?
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    odložím si tu jeden also related, k volnému poslechu ještě 5 dní... https://vltava.rozhlas.cz/...s-lovecraft-houby-z-yuggothu-sonety-o-hruzach-i-lakadlech-kosmu-8278599
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam