• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GENTIANA: Tak možná jsem to já pochopila blbě... ale je to Q-r, čili člověku vytane spojení "QR kód", a je z toho Q-r-Kód-aň.
    GENTIANA: tak to nevím, čím je, pár lidem se to povedlo, a jelikož ten soubor je v cloudu, tak by snad ani nemělo vadit, když si já vypnu počítač. No můžeme to ještě testovat nebo to tam napíšu tady od sebe :)

    KAVEN: Je to strašný. Fakt strašný, já vím, ani jsem sem nechtěla to číslo dávat.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: Copenhagen nechapu.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Mne se do toho spreadsheetu nedarilo psat. Zkusim to zitra.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    VANEK: Zdá se mi to, nebo se žlutá a zelená čára od sebe za posledních 60 dnů zase oddálily? Vilmo, to se nesmí, to je zakázaný! :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RIP: Způsob zpracování té mapky přece není důležitý; jde o to, že ta lokace VZNIKNE a najednou má JMÉNO a v tu chvíli se kreativní tvor neudrží a upřede kolem ní nějaký příběh. A pak má nutkání ho použít, čímž si zaneřádí původní křišťálově čistou ideu, které se měl správně držet, aby kniha zůstala kompaktní. Já vím, já vím, Clarková má spoustu poznámek pod čarou a funguje jí to... ale to je právě ono, jsou POD ČAROU. Tolkien byl naštěstí taky dosti příčetný, takže většinu těchto pučících novotvarů vystrnadil do Silmarillionu. :D

    A ta kniha, kterou překládáš, se zdá fakt zajímavá, na tu jsem zvědavá, však mě tvorba světů vlastně taky baví. Odříkaného největší flaška; já to mám s těmi mapičkami a reáliemi jako vyléčený alkoholik. Vím, že to není správné a zdravé, snažím se abstinovat, jak se dá, ale pak se naskytne příležitost tvořit mapičku a vymýšlet si další habitaty, a prásk ho, už v tom zas jedu :D

    Až to dosmolím a budu to muset celé sakumprásk přečíst, otestujeme tu Tolkienovu tezi znovu, protože mám v úmyslu vypisovat si lokace v N-n-Yorku a zkusit udělat plánek města. A druhý cíl - časová osa; ale tu v zásadě mám, tyhle záznamy jsem fakt musela vést průběžně, abych si udržela přehled, kolik času uplynulo mezi jednotlivými událostmi. Celé Mycelium pokrývá časový úsek necelého jednoho roku, děj trvá od února do prosince.
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: Určitě tím myslel nějakou pracovní utilitární čmáraninu; hezké malůvky patrně přišly až k dohotovenějšímu dílu :-)
    A podobná půjčená moudra teď ode mě budete asi muset sem tam vydržet, protože překládám tuhle mamutoknihu:
    Amazon.com: Building Imaginary Worlds: The Theory and History of Subcreation (9780415631204): Wolf, Mark J.P.: Books
    https://www.amazon.com/Building-Imaginary-Worlds-History-Subcreation/dp/0415631203
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Děkuji všem, kteří se zapojili, přibylo tam takových habitatů, že by to vystačilo ještě na padesát dílů :)
    GENTIANA: Tabulka je na tom odkazu online přístupná a editovatelná, pořád se dá přidávat, čili jestli máš chuť tam něco dát a dané souřadnice jsou volné, klidně to tam prskni; akorát Angh-Morpork (a obecně reálie z jiných knih) by asi bylo lepší vynechat, to máme asi jenom v Čechách, že se ulice jmenuje po Cimrmanovi :D Zrovna na Pratchetta v Myceliu ani žádné narážky nejsou, je to holt úplně jiný vesmír.
    Jo... a palec nahoru za rozesmání Bramborýny má neznámý dobrodinec, který vymyslel habitat Q-r-Copenhagen :D

    RIP: O excelové tabulce ale určitě nemluvil! :D
    A i přes tuhle zdejší dnešní legrácku pořád přetrvávají principiální výhrady, které mám k vymýšlení reálií. Mapa může být dekorativní i zábavná, ale problém je, že se pak autor neudrží a navymýšlí si tam spoustu pěkných lokací, načež mu je líto je nevyužít, a tak příběh násilím ohne tak, aby se uplatnily. Hobiti by to dost možná vzali přímější cestou a netrajdali by kdovíkde, kdyby Tolkien neměl tak pěknou mapičku, a finální scénu by to nijak neochudilo. Sama na sobě okamžitě tenhle efekt vidím, viz ten úryvek níže - BRAMBOREENA; jádro sdělení by se dalo předat i bez názvů tolika habitatů, ale když už všechny ty serepetičky existují, tak je samozřejmě vytáhnu a s chutí s nimi zacinkám. :) Čili jsem vlastně ráda, že se mapa vymýšlí dodatečně, pokušení by bylo moc velké a neovládla bych se a všude by byla spousta přeletů mezi habitaty :D
    VANEK
    VANEK --- ---
    VANEK: Jako obvykle jsem zpackal odkaz a už se s tím nechci crcat znova; funkční je jako obvykle v záhlaví.
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Graf aktualizován (už se mi ty řádky ani nectějí vejít na obrazovku), a ano, když přibylo 63 stránek čistopisu a 75 celkem, nevypadá moc hezky (a zcela již rozhozený prediktor dává něco kolem apríla. Ale samozřejmě ten konec jistě půjde nelineárně).
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    RIP: Vzpomněla jsem si na oblíbenou hru Mornington Crescent.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Hele, tak mě napadá chromová ocel neboli C-r-Steel, jen tak, a kamkoli vedle Bruntála, kde to nebude nikomu překážet, bych prosila o Stockholm.

    A na AM musí nutně přijít Ankh-Morpork a na opačný konec Klač :D, někam vedle sebe Řím, Avignon a Pisa a ještě vedle bych navrhla J-H-Konstanz; dále M-T-Wien (Marie Terezie, žejo), F-S-Sarajevo (Ferdinand a Sophie).
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    RIP: how true :) viz sapkáč a jeho svět, Q.E.D.
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: If you're going to have a complicated story you must work to a map, otherwise you can never make a map of it afterwards.

    Z Tolkienova interfjů pro BBC z roku 1964 :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Díky moc všem, tabulka se edituje online v reálném čase, a jak tam přibývají habitaty, rovnou podléhám pokušení a sypu to do aktuální scény, Lucas lítá jak fretka! :D


    Ale já si tě najdu, ty mizero; já si tě najdu! běsnila Sofie v duchu; a rovnou se přepnula na lokalizaci osob. Ona a Lus mají tu mimořádnou smůlu, že v Síti mají navzájem status rodinní příslušníci – tedy pokud Lus dneska tuhle vazbu prozíravě nezrušil; a to znamená, že s trochou úsilí o něm může vyšťárat informace, které by Síť jen tak někomu cizímu nedala. Sofie rovnou vybrala volbu lokalizovat rodinného příslušníka a našla nedávné akce a odklepla smršť varovných hlášek o soukromí a jeho ochraně.
    A něco tu doopravdy bylo.
    Lucas netlog přece jenom zapnul – na krátkou chvíli někdy před půl hodinou. Musel to udělat, protože potřeboval provést platbu z konta. Nacházel se na Centrálním translačním uzlu a kupoval si lístek rovnou na dva různé spoje: na vlak z S-t-Rigy do habitatu I-g-Stirling, a pak na let H-r-Hradec – L-b-Toronto. Síť nedokázala poskytnout informaci o tom, na které konkrétní zastávce hodlá vystoupit, protože ceny jízdenek byly odstupňované jenom podle pásem; ale Sofii to bylo okamžitě jasné, protože sama takhle párkrát taky jela. Když nestihla poslední vlak před půlnocí, využila let do Stirlingu, vystoupila v habitatu K-k-Bechin a přesedla buď na ten torontský vlak, nebo na nějaký jiný spoj, kterým se dostane dál na sever, třeba ten do L-d–Reykjaviku nebo do H-g-Nimes. Je to delší, ale když si člověk vezme do hlavy, že nehodlá čekat do rána, jaksi mu nic jiného nezbývá.
    Sofie se ušklíbla. Nejspíš není místo ani v hotelu, ani u Aš~šáda, ani pod mostem, takže se ten bídák schová na starou dobrou rodinnou nemovitost.
    Letí do Blue Springs.

    :D
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: hele, ale, habitat Bruntál prostě musí bejt vedle Aarhusu. nějakýho švédskýho habitatu, protože to má potenciál ňuňu kulturního střetu vč. boje o ryboloviště a o Švédsku toho vím trochu víc.

    A samozřejmě se nabízí P-r-Del. Protože si Bruntálci nebo jiná svoloč nedokázali zbudovat vlastní habitat, tak ho pro ně někdo postavil na klíč a v důsledku zvoranejch smluv si ho mohl pojmenovat stavitel. Který byl z opačného konce hor.

    (Ano, z pobytu v Prdeli pod Pradědem, respektive, mezi obyvateli, mám asi doživotní trauma.)

    Povídka je soustava literárních trosek, protože nevím, co tam Össeany přesně vyhnalo, abych to polepila nějakými reáliemi a tak.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    Nebo rovnou P-r-tschee-tse
    MYCROFT_SK
    MYCROFT_SK --- ---
    B-a-sa-Sabinov je uz cez ciaru ? väzenský habitat
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JONY: Co takle jednotlivé čtvrti? B-r-Frogscreams.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: zitra. Teda, rano. Maticka na me vytahla portske a ja vidim pismenka dvojmo :)
    HARALD
    HARALD --- ---
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    JONY: :D Když ono už je "Neo Brno" na Marsu, to nevím, jestli by místní přežili, mít Brno hned dvakrát :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam