• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    TAk jsem řešila Mycelium s psycholožko, a dalo mi to dost fušku, rozebírát posvátný Mycelium s někým, kdo není z kruhu Akkutlixem schválených fans :) (Ono mě nějak konvenuje te příběh Lucase v nečem. Jo a obecně bavit se s psychology o scifi je docela fuška, páč to považujou za neliteraturu, teda měla jsem někdy v 2011 z nich takový dojem ... sem jim ukázala že vesmír může bejt i vnitřní a dostala za to zápočet z prezentačních dovedností. Jo, jako jde to, ale je to fuška :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: Ok, tohle dává smysl, ale jaká je teda ta technologie sestupu do R-A prostoru? :-) Má ji Země? Jestli ano, nepoužívá ji jen proto, že nezvládla technologii toho stínění?

    Samé ocásky :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: No z toho slovníku se dozvíš věcí ... mě se to taky začalo pořadně vyjasňovat až když jsem to tam četl. Jak tomu rozumím, tak gerdánské lodě jsou čistě technologické, protože na sestup do R-A Duši ani mycelium nepotřebuješ. Z Řady čtyř nic požít nemusíš, protože loď je stíněná granoplastem nebo drüeinem, takže vše uvnitř je před psychotronickými jevy venku chráněno. Na druhou stranu myceliální stínění funguje mnohem líp, takže gerdánské lodě nemůžou do tak hlubokého R-A, a tím jsou pomalejší.
    Psychotronika a mystika do toho vleze ve chvíli, kdy pošleš do R-A něco s myceliem, a v něm se uchytí Duše. To něco může být i tvůj kolega, který pak začne být ovládaný netělesnou bytostí ... a máš solidní materiál na náboženství, nebo aspoň pověry.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: mě prostě pořád přijde zajímavé, že Gerdánské kosmické lodě fungují na jiném principu - zjevně více technologickém - než myceliální Lodě s duší. Ovšem, není rozvedeno na jakém: je to čistá technologie, nebo je to nějaké více technologií řízené myceliium bez duše? Musí cestující požít něco ze Čtveřice (Gerdánci měli jen Čtveřici, ne?), aby dokázali absolvovat cestu R-prostorem? (nebo čím). Zkrátka to kontinuum mezi fyzikou a psychotronikou argenitového vesmíru je fascinující a mě zajímá, co z toho je ještě víceméně deterministická fyzika, a kde pak už začíná ta psychotronika a mystika (a jak se to stane :-)
    SHEALA
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: ale já su taky hovno producentka, třeba to je FM :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: možná to tak není, ale mě to tak (na mém notebooku, ne na pořádných bednách, přiznám se) jako FM syntéza znělo :-) každopádně dost mučivě.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: no, hele, podle mě se časem nevyhneš úplnému slovníku, protože takhle hrozí, že prostě nějaké z těch slovních spojení vygeneruješ 2x pokaždé úplně jinak....
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    VANEK: to je jak arabstina
    ta jede taky pres koreny.. :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    Jen bych připomněl, že slovotvorba ve spoustě jazyků funguje jinak než ve slovanských; z Komerse v sobotních LN:

    Každý jazyk má své zvláštnosti a podle toho vypadají i slovníky. Třeba indonéština a malajština (jazyky bezmála totožné) se nám hned z několika důvodů učí snadno: píší lehce čitelnou latinkou, neohýbají slova, nejde o tónové jazyky. Zato při listování ve slovníku vyvstanou nezvyklé potíže: abeceda sice zůstává uspořádána jako ta naše, leč slova se řadí podle kmenů. Hledáte-li tedy význam slova pengajar, musíte napřed vědět, že kmenem slova je ajar. Pod tímto výrazem pak najdete všechny odvozeniny: mengajar – učit, belajar – učit se, ajaran – teorie, berpelajaran – vzdělaný. Složitější je to tam, kde se hlásky mění: menumbuk (drtit) je odvozené od tumbuk (úder), menyuramkan (zatemnit) od suram (temný). Rozsáhlé používání přípon a předpon není cizí ani češtině, naše slovníky ale uvádějí jednotlivé odvozeniny jako samostatná hesla, což je jistě pohodlnější.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    bealaö – larva, červ
    ëidangëi örrotüamhiqöa – Sdílené vědomí
    kawarruëäxierëi – stříbřitý chlad
    lëangüe – astrální
    lëangüesöbealaö – astrální larva
    maöxxori - hanba
    nëarrüa – Duše
    qüadimaöxü – zakázaný, hříšný
    qüadimaöxülleawë – Zakázané směry
    sëiwhaö – prostor
    ülle – směrem k
    ülleawë – směr

    No tak teď ještě tu apokalypsu. :D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Musím říct, že práce na slovníku, a čtení všech těch už existujících reálií okolo, ve mě vyvolalo zájem o počátky gerdánského průzkumu vesmíru. Myslím že by z toho byla skvělá gamesa ... a nebo film. Je tam to tajemství s průzkumem něčeho neznámého, dva konkurující si směry vývoje, dilema jestli jsem ochoten vyměnit normální lidskost (pomocí mycelia) za možnost odhalit tajemství. A taky čistě racionální výzkum, který se postupně pod vlivem objevených skutečností mění v čirou mystiku; vědci, kteří na začátku dělají výzkum, a na konci provádějí oběti ve jménu Akkütlixe. A tak dále.
    RIP
    RIP --- ---
    Tady se teda blbne na qüadraat :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: Já se přiznám, že mě to nezní jako FM synth, ale moc FM nepoužívám, tak možná jo.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Tenhle tyden jeste mam peklo, ale pak vam nakombinuju izorstinu s baskictinou.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ... qüadimaöxorreawë...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ... pro "zakázané směry" by to ale fakt chtělo slovo, nejlíp jedno dlouhé, etymologicky související s "maöxorri... (to nic, to jen výkřik do tmy)...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: tak zase pokud to vezme přes Tibet, tak třeba takové bardo... ok, bardzo duchovné, to zas jo. Nevím, ale i u umělého jazyka by ty zvuky měly naplňovt nějaké emocionální očekávání...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: v čem je problém s r? Že je to na duchovno moc tvrdé písmeno? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: täsëngöa je bez r
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    YENNEFER: tam je to r, to nemůže být nic duchovního
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam