• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: jo, plus teda že nejsou moc otevřené sociální nůžky, nějak si představuju, že chudý lidi žijou v malým čistým 2+kk ale vědí, že se zejtra najedí a vyspí i tom samým 2+kk a nejenom zejtra, ale třeba i za pul roku (máš země, kde teďka jsou smlouvy max na tři měsíce) a bohatý mají vlastní barák bez hypo).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: ekonomika Země éry Mycelia mi popravdě není jasná :-) asi je to hodně o automatizaci. obecně je to ale hodně post-scarcity svět... žádné Star Wars permanentní postapo a hladomory na planetách vystavených obchodní blokádě... v tomhle ohledu spíš Star Trek
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: ad ekonomicky bezstarostný - no, jak to říct, Lucas a Sofie mají každej jeden vlastní dům aniž by museli platit hypo, a jsou ekonomicky na špičce.

    Budto sledujeme nějaký socialismus 2.0 nebo lidi spíš než materiálno oceňují možnosti materiálna (stačí jim jeden barák, ale možnost cestovat, a věří kvalitě hotelů, nemusí mít dům a ještě daču v Nice a byt na Mallorce). Mám v příbuzenstvy lidi, co teda byli bezdětný manželé, měli dům v Neměcku, byt v Nice. Žena ezo doktorka, její manžel prodejce Bicomu ještě než to bylo cool...

    Imho materiálně na tom byli líp než Lucas - a byli ekonomicky tak někde nahoře uprostřed, Lucase vnímám jako úplnou elitu. Stejně tak Sofie Fergusonová - naprostá elita, ale žije v jednom bytě. Asi je ten její náboženský spolek strašně bohatý když mu odevzdává peníze :)

    Hele možná je to jinak, mě dycky štvalo na všech scifi a fantasy, že jsou ekonomicky nevyvážené. Hlavně teda počítačový hry - nejde o to, že je Nerevarine totální bůh, ale že si může koupit celej Morrowind a pár přilehlých okresů Skyrimu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: to je ještě to nejmenší... proti konzumně-komerčním hororům to aspoň má hlavu a patu :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SHEALA: Já bych měl hlavně obavu že když to ten psycholog nezná, tak z toho může udělat chybné závěry. Začneš popisovat že "to je o mimozemšťanech, kteří se nechávají zabíjet pro svého boha" ... tak co si o tom pak ten psycholog má myslet, když to nikdy nečetl.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: no tohle jsou vůbec zajímavé otázky... zaprvé, Össe nabízí víc než technologii, jestli to dobře chápu, technologie je známá, ale Össe nabízí jakousi bio technologii na ochranu před jejími fatálními následky. Zadruhé, není jasné, čím Země platí Össe za jejich výdobytky: z dosud vydaných knih vyplývá, že platí v podstatě tolerancí vlivu Össenské civilizace a církve na Zemi, tak trochu v duchu, jako naše vlastní kultura toleruje rostoucí vliv Číny (paralela Össenských znaků s čínskými je jasná, jakkoliv někdo v tom může vidět třeba egyptské hierogligy a mystiku...). Možná jsem četl špatně, nebo spíš svět Mycelia je ekonomicky bezstarostný (teda kromě jasného výpíchnutí role argenitu jako ultimátního vzácného zdroje, navíc v podstatě poloilegálního) a vlastně neřeší reálnou ekonomiku jednotliivých světů (tedy kromě jednoznačné závislosti na R-A prostorové dopravě...)

    Náboženstvím našeho světa je matematika, bez podstatného fungování matematická magie, která je právě před konzumenty skryta za plastovými panely obložení, by nešlo letět letadlem na dovolenou (a v podstatě ani vlakem na výlet z města). Takže já to chápu tak, že funkčnost Össenských biotechnologií a náboženské mystiky je stejně samozřejmá, jako naše schopnost popsat střídavý proud komplexními čísly - a pak to zabalit a prodat konzumentovi, který netuší, která bije. Nebo jako blízkovýchodní země vyvážející ropu. Každodenní běžná konzumní magie, jen inteligentní lidé si uvědomují, jak fatální je závislosti na téhle magii, kterou sami nemají pod kontrolou (i když se o to snaží).

    Snaha Lucase ovládnout Össenské psychické a tělesné techniky (a současně s ními okázale pohrdat) je podobná mojí vlastní snaze ovládnout VŠ matematiku, která pro mě v podstatě zůstává černou magií, přese všechno :-))
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Tak beru zpět drüein, ten se dá těžit jen z myceliální Lodě, a hraje v tom jistou roli psychotronika. Technické automatizované sondy se sice dostanou tam, kde se nachází, ale nenajdou ho.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Jak se dá do R-A dostat nevím, to myslím vymyšlené není, ale technologicky by to mělo jít. Normálně bych řekl "vymysli to a dopiš to do slovníku" ale prý už na jeho dokončení není moc času, tak nevím nakolik je dobrý nápad dodávat nová hesla ( a pak to Vilmě někdo z Arga omlátí o hlavu, že je to moc dlouhé).

    Zato už vím, že jakmile v R-A jednou jsi, automaticky tě to stahuje do hloubky, takže největší technologický problém byl udržet se na jedné hladině. To už je v době Mycelia vyřešené ... ale teda taky nevíme jak.

    Bezpilotní sondy gerdánci normálně do R-A posílali, a lidi v zásadě asi taky, když se k těm potřebným technologiím jednou dostali. Osobně bych si tipnul, že takto bezpilotně se třeba těží drüein, ale teď nevím jestli si nevymýšlím.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: psala jsem proč sem řešila mycelium, asi to zaniklo :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: já nevím, já si to kdysi platil, a asi by mi přišlo jako plýtvání bavit s o volnočasové četbě :-) asi bych to zmínill jako charakteristický rys osobnosti. je asi fakt, že na moje psychické kolapsy určitě přečtené sci-fi a fantasy vliv měly, protože člověka to nějak inspiruje v tom, čeho všeho se může bát, kvůli čemu nespat... tenhle faktor, že po přečtení některých temných věcí by vlastně člověk měl rovnou vyhledat terapii, asi autoři moc neřeší, pro ty je to zábava a výdělek. Ale některé knihy jsou nebezpečné skoro jako zábavná pyrotechnika :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: Možná blbej nápad ale proč kupovat pomalou technologii, když máš prachy na rychlou?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: hele, je to můj psychoterapeutickej proces :) Eh no, nám kdysi říkali, neřikejte lidem to, co se probírá v rámci psychoterapie, a už vím proč :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: a taky, pokud je sestup do R-A technologický a ne psychotronický: proč teda Země (či Gerda) nezvládla technologii bezpilotních sond v R-A prostoru? (nebo ji zvládla?) Kdyby bezpilotní sondy mohly sestoupit stejně hluboko jako Lodě, co by to znamenalo?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: hele, na tohle je čas psychologů drahý, řešit s nima volnočasové koníčky :-) navíc kdyby někdo bral náměty z Mycelia vážně, je to spíš námět pro psychiatry, než téma pro psychologa :-)

    jinak paradoxně: mě Mycelium, které beru přeci jen jako specifickou formu fantasy, nakoplo k tomu chtít napsat svojí vlastní hard space operu, o který uvažuju léta, ale nemůžu se odhodlat, protože se nenahromadilo dost nápadů, zatím. Těžko říct jak, ale třeba ten generátor slov jsem měl někdy kolem roku 1990 na 8bitu, když jsem se tehdy snažil něco psát :-) fakt obdivuju všechny, kteří dokázali svoje fantazie zkrotit natolik, aby šly sepsat. já dokážu psát jiné druhy textů, ale ne moc dobře ty imaganitivní, resp. imaginativní texty celkem ano, ale ne formou příběhu a worldbuildingu.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    TAk jsem řešila Mycelium s psycholožko, a dalo mi to dost fušku, rozebírát posvátný Mycelium s někým, kdo není z kruhu Akkutlixem schválených fans :) (Ono mě nějak konvenuje te příběh Lucase v nečem. Jo a obecně bavit se s psychology o scifi je docela fuška, páč to považujou za neliteraturu, teda měla jsem někdy v 2011 z nich takový dojem ... sem jim ukázala že vesmír může bejt i vnitřní a dostala za to zápočet z prezentačních dovedností. Jo, jako jde to, ale je to fuška :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: Ok, tohle dává smysl, ale jaká je teda ta technologie sestupu do R-A prostoru? :-) Má ji Země? Jestli ano, nepoužívá ji jen proto, že nezvládla technologii toho stínění?

    Samé ocásky :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: No z toho slovníku se dozvíš věcí ... mě se to taky začalo pořadně vyjasňovat až když jsem to tam četl. Jak tomu rozumím, tak gerdánské lodě jsou čistě technologické, protože na sestup do R-A Duši ani mycelium nepotřebuješ. Z Řady čtyř nic požít nemusíš, protože loď je stíněná granoplastem nebo drüeinem, takže vše uvnitř je před psychotronickými jevy venku chráněno. Na druhou stranu myceliální stínění funguje mnohem líp, takže gerdánské lodě nemůžou do tak hlubokého R-A, a tím jsou pomalejší.
    Psychotronika a mystika do toho vleze ve chvíli, kdy pošleš do R-A něco s myceliem, a v něm se uchytí Duše. To něco může být i tvůj kolega, který pak začne být ovládaný netělesnou bytostí ... a máš solidní materiál na náboženství, nebo aspoň pověry.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: mě prostě pořád přijde zajímavé, že Gerdánské kosmické lodě fungují na jiném principu - zjevně více technologickém - než myceliální Lodě s duší. Ovšem, není rozvedeno na jakém: je to čistá technologie, nebo je to nějaké více technologií řízené myceliium bez duše? Musí cestující požít něco ze Čtveřice (Gerdánci měli jen Čtveřici, ne?), aby dokázali absolvovat cestu R-prostorem? (nebo čím). Zkrátka to kontinuum mezi fyzikou a psychotronikou argenitového vesmíru je fascinující a mě zajímá, co z toho je ještě víceméně deterministická fyzika, a kde pak už začíná ta psychotronika a mystika (a jak se to stane :-)
    SHEALA
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: ale já su taky hovno producentka, třeba to je FM :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: možná to tak není, ale mě to tak (na mém notebooku, ne na pořádných bednách, přiznám se) jako FM syntéza znělo :-) každopádně dost mučivě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam