• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Takže össenský slovník je k dispozici tady: https://1drv.ms/x/s!AuVdiftnloLhg_kmdCUW16M8_foZhA?e=Yg3tby . Spolu s nějakými komentáři, ve kterých je jak jsme k tomu došli.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Ona ta gradace vzniká úplně přirozeně, já o tom světě na začátku taky skoro nic nevěděla. První díl teď na mě působí jako taková lehká skica tužkou, zatímco osmička už je olejomalba s několika vrstvami pastózní barvy; na to aby měl člověk majzlík a škrabku na brambory, kdyby se tím chtěl prohrabat :D (Disclaimer: tohle nemá nic společného s "kvalitou" - nemám ponětí, jestli je osmička "lepší" nebo "horší" nebo jestli to celé vůbec za něco stojí, povedená skica klidně může být "hodnotnější" než monumentální třímetrové plátno pomateného mazala; mluvím čistě jen o míře ponoření do toho světa a promoření textu reáliemi). Dostat někdo osmičku jen tak bez přípravy, tak to fakt nerozdejchá :D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Já se musím připojit k PEGA a HARALDovi - beru to úplně stejně. K tomu přispívá i skutečnost, že v prvních dílech je skoro všechno záhada, a i Lucas (natož ostatní) se k tomu dostává z pozice vcelku normálního pozemšťana. Takže tu postupnou gradaci prožívá současně Lucas i čtenář - oba si postupně zvykají, že se věci dost mění. Podle mě je to úplně supr.

    Slovník - děkuji a rdím se. Odtajníme ho co nevidět, akorát tě ještě poprosím o něco v poště.
    PECA
    PECA --- ---
    BRAMBOREENA: Přesně, jak píše HARALD. Já to vnímám také jako příjemnou gradaci a těším se na strhující závěr :)
    HARALD
    HARALD --- ---
    BRAMBOREENA: Vidíš, já bral postupnou proměnu stylu jako autorský záměr, který vnímám velmi pozitivně. Postupné přitvrzování co se týče děje, slovníku i náročnosti na znalost světa umožňuje čtenáři se propadat do toho světa příjemně postupně. U každého dílu jsem už pak posun očekával a těšil se na něj. Třeba vnímání Ürümäe v prvním díle a v dílech posledních jsou zcela odlišná kafe. Ber ten svůj vývoj pozitivně. :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Dělala jsem teď korektury prvního dílu a fakt jsem to po deseti letech přečetla. Páni, to je tak měkkoučké a krotké! Ve srovnání s osmičkou jako z mateřské školky :D Reálie jsem v hlavě udržela, ale celkový pocit z toho textu mi paměť dokonale zkreslila, dojem kontinuity byl naprosto falešný, dneska bych to napsala úplně jinak. Na druhou stranu je to ale "neopravitelné" - v tom smyslu, že by ke změně nepomohlo třeba z toho něco vypustit nebo něco někde drobně přepsat, to bych to musela skutečně celé rozbít a překopat z gruntu. Čili nezbývá než prostě se smířit s tím, že je to zakonzervovaná minulost, která svým způsobem drží pohromadě jako mech zarostlý do kamene - lepší to moc nerušit a vůbec do toho nerýt, jinak to celé spadne. Ono to pohromadě drží až překvapivě dobře, akorát už to nejsem tak docela já, jaká jsem dneska. No ale zase ten první díl představuje velmi nízko položený, široce přístupný práh (něco jako ta plochá počáteční část exponenciální křivky, jak ji z loňského roku všichni důvěrně známe...), přes který lidi snadno přelezou a mohou do toho světa velmi pohodlně vstoupit. Kdybych na ně rovnou vybalila ty šílené věci z osmičky, tak to s nima švihne nebo utečou - ale tady ještě netuší, do čeho lezou :D
    Čili fajn, ještě to z papírové verze zanesu do počítače, odešlu sazeči, a můžu se vrhnout na slovník.

    A slovník je opravdu neuvěřitelný. Díky péči a obrovské spoustě práce, kterou do toho vložili Jana a Kaven (a možná ještě někdo odsud? Ozvěte se, ať vám mohu poděkovat!) je doopravdy monumentální, úplně mi spadla čelist. Věcná hesla ještě čekají na doplnění z mé strany. Ovšem össein je čistě jejich a je úžasný, ten vznikl naprosto bez mého přičinění a vynořil se tu z nicoty, takže najednou existuje celý rozsáhlý překladový slovník, kde jsou všechny hlavní pojmy. Je to fantastické a s velikou úctou k tomu úsilí s dovolením některé össenské termíny převezmu přímo do textu (samozřejmě střídmě, přece jen tu hrozí, že to budou herci načítat :D ), zbytek bude zkrátka ve slovníčku. Gaarqovi studenti budou mít z čeho šedivět.
    Slovník je v excelové tabulce, ale link sem nechci dávat já; nechť ho dle svého uvážení odtajní Kaven s Janou, je to jejich dílo.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    FERRYH: oki, chápu, bavilo by to asi pět lidí, to si IM nezasloužej :) Asi raději ty mykology.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    SHEALA: ❤️❤️❤️
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    FERRYH: njn. naprosto mimo moje zorné pole. jen že tomu lesu houbiček by to tam celkem slušelo
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    SHEALA: BALAENA:
    IM jsou fajn psytrance muzika... :) i kdyz posledni roky vic inklinuji k poptrance ... mno, a levni teda urcite nebudou! :O) je to jedna z tech TOP psytrance kapel na svete.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: Putovní šek! Nepoškodit!
    BALAENA: myslím, že levnější bude pozvat mykology z Karlovky.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SHEALA: to musí rozhodnout tady paní domácí. mně by to jen přišlo jako vtipný nápad
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BALAENA: mám to začít zařizovat? :)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BRAMBOREENA: nedali by se Infected Mushroom pozvat na křest?
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Fotka od kapely Infected Mushroom ... imho Osse :)
    The mushrooms forest is calling you 🍄
    #InfectedMushroom #IM

    Credit: Julian Majin

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: ok, já si díky tomu ujasnil, že na Zemi mimoprostorové cestování dřív bylo, ale už je zakázáno a musí se letět s těmi, kdo to umí tak či onak lépe. To ale ze Země dělá prakticky rozvojovou zemi, v rámci Vesmíru...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BRAMBOREENA: to je v pořádku, ekonomiku nech na spekulace fanouškovský základny :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    A s tou ekonomikou: ano, je to lenost, prostě se mi nechce stresovat se kvůli prachům ještě taky ve virtuálním světě, čili hrdinové jsou vesměs ve vatě a moc se to neřeší. Kdo ví, jestli ještě za šest set let bude mít lidstvo hypotéky! :D (Ale jedno vím jistě: my už ji tou dobou určitě budeme mít splacenou.)
    Všichni hrdinové Mycelia si postupně užijou šek na čtyřicet milionů od plazmolyžaře Nörhgöëwëka.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    K tomu R-A prostoru: něco bylo povymýšleno už kdysi, já to teď do toho slovníčku kopíruju a vykrádám ze svých starých stránek (aktualizace naposled roku 2013 :D), bylo to pro potřeby jiného románu (konflikt Igeřanů s Fomalhiwany nějakých 8000 let po Myceliu), tak je to samozřejmě potřeba proklestit a zkrátit, no a samozřejmě něco teprve v průběhu psaní Mycelia vyplynulo, takže jsou tam místy bludy. No ale nějaký záchytný bod to je: http://www.argenite.org/page-r-a-prostor-a-cestovani-po-vesmiru
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: jo, plus teda že nejsou moc otevřené sociální nůžky, nějak si představuju, že chudý lidi žijou v malým čistým 2+kk ale vědí, že se zejtra najedí a vyspí i tom samým 2+kk a nejenom zejtra, ale třeba i za pul roku (máš země, kde teďka jsou smlouvy max na tři měsíce) a bohatý mají vlastní barák bez hypo).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam