SHEALA: no tohle jsou vůbec zajímavé otázky... zaprvé, Össe nabízí víc než technologii, jestli to dobře chápu, technologie je známá, ale Össe nabízí jakousi bio technologii na ochranu před jejími fatálními následky. Zadruhé, není jasné, čím Země platí Össe za jejich výdobytky: z dosud vydaných knih vyplývá, že platí v podstatě tolerancí vlivu Össenské civilizace a církve na Zemi, tak trochu v duchu, jako naše vlastní kultura toleruje rostoucí vliv Číny (paralela Össenských znaků s čínskými je jasná, jakkoliv někdo v tom může vidět třeba egyptské hierogligy a mystiku...). Možná jsem četl špatně, nebo spíš svět Mycelia je ekonomicky bezstarostný (teda kromě jasného výpíchnutí role argenitu jako ultimátního vzácného zdroje, navíc v podstatě poloilegálního) a vlastně neřeší reálnou ekonomiku jednotliivých světů (tedy kromě jednoznačné závislosti na R-A prostorové dopravě...)
Náboženstvím našeho světa je matematika, bez podstatného fungování matematická magie, která je právě před konzumenty skryta za plastovými panely obložení, by nešlo letět letadlem na dovolenou (a v podstatě ani vlakem na výlet z města). Takže já to chápu tak, že funkčnost Össenských biotechnologií a náboženské mystiky je stejně samozřejmá, jako naše schopnost popsat střídavý proud komplexními čísly - a pak to zabalit a prodat konzumentovi, který netuší, která bije. Nebo jako blízkovýchodní země vyvážející ropu. Každodenní běžná konzumní magie, jen inteligentní lidé si uvědomují, jak fatální je závislosti na téhle magii, kterou sami nemají pod kontrolou (i když se o to snaží).
Snaha Lucase ovládnout Össenské psychické a tělesné techniky (a současně s ními okázale pohrdat) je podobná mojí vlastní snaze ovládnout VŠ matematiku, která pro mě v podstatě zůstává černou magií, přese všechno :-))