KAVEN: no hele, on to není spoiler, ale moje teorie, jenom ji zakrývám jako spoiller, kdyby se náhodou ukázalo, že je to blbost
především s tou kontrukcí že to "vymysleli össeané než se stali össeany" ses dostal do toho bodu, že si správně uvědomuješ, že össeané vlastně nevymysleli nic :-) jsou produkt, jednak gerdánské techné, kreativního chytračení, se kterým gerdánci proniklo do R-A prostoru (zpočátku příliš hluboko) a jednak toho, s čím se tam setkali a co je změnilo. Původní technologii přežití v R-A měli od gerdánců, ale přidali k tomu to, co díky základním předpokladům našli v R-A prostoru a co je změnilo. Já to teda čtu tak, že össe je spíš něco jako evoluční produkt, kdy ty zajímavé dovednosti se spíš postupně nabalují na na civilizaci, kterou zcela ovládly síly, se kterými si zahrávala dřív. Moje teorie, že össeanci Akkütlixe spíš nějak přivolali či omylem vytvořili, než že by to byla náhoda :-) v posledním díle je to ostatně už naznačené docela otevřeně, ale samozřejmě zbývá dostatečná dávka tajemství, takže není úplně jasné, kdo to naboženství vytvořil - ale jasné už je, že bylo vytvořeno, v podstatě naprogramováno...