• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    RIP
    RIP --- ---
    FRENZY_: U těchhle dat bych na to nespoléhal, většina nakladatelských stránek funguje tak, že u připravovaných titulů data na koncích kvartálů znamenají prostě "ještě nevíme přesné datum vydání".
    FRENZY_
    FRENZY_ --- ---
    MOUNTBATTEN: Už to doplnili a počítají...dá se spolehnout na kosmasí info, že sedmička a trojka v pevné vazbě vyjdou 31.3.? Ví někdo víc a může aspoň naznačovat? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIFI: dokud to nebude na myceliálním papíře s myceliální mandalou na obálce, tak mě nezvikláte...
    FIFI
    FIFI --- ---
    RICARDERON: PARCIALNI LAK !

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: hele... zálibu v drahých košilích jsi Gerdáncům do jejich DNA věnovala jako sudička ty to na mě nesváděj :-) ale jako technický konzultant pro návrh případných gerdánských pre-Össenských vzducholodí se hlásím... s tou párou je to samozřejmě problém, protože ona ta voda, ze které se pára vyrábí, taky něco váží, což vysvětluje, proč jsme u nás na Zemi moc parních vzducholodí (počítám mimo divadlo Járy Cimrmana a pár steampunkových fantasy filmů) neviděli. Musí se promyslet, ale hupsnout ze vzducholodí rovnou do R/A prostoru a tam neprozřetelně probudit neznámé spící.. jinak to podle mě být nemohlo

    Jo, a samozřejmě, ten nešťastný druein... předpokládám, že než se to celé zvrtlo a gerdánští technici k sobě svými nezodpoověnými experinty přivolala pozornost hmyzích božstev, tak gerdánští investoři prostě počítali s tím, že druein najde využití při výrobě úspornějších chladniček. Aspoň já si je představuju jako chladnokrevné pragmatiky :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: Brutálně jsi zjitřil moji fantazii... teď vidím v duchu spoustu Gerdánců ve vzducholodích, všechny oděné jen ve vlajících košilích :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ELHO_CID: no, spíš hranice oblasti, ve které bude bezpečné FTL cestování. (protože je jasné, že do nějakého to RA prostoru, ať už to je cokoliv, se půjde ponořit jen v místech, kde je dokonalé vakuum a jakýkoliv vliv koncentrovanější hmoty na hranicích té bubliny bude představovat nepřijatelné riziko)

    varianta, ve které FTL sice bude možné, ale z různých dnes neznámých důvodů jen odsud až podsud, mi přijde docela pravděpodobná....takže Vilma i Vernor Vinge se v tomhletom ukáží jako vizionáři (asi na té úrovni, na jaké Verneův měsíční kanón "předpověděl" Apollo :-)

    Samozřejmě, pokud má třeba sir Roger Penrose pravdu v predikci, že vědomí je kvantový fenomén, tak dopady FTL cestování na vědomí se můžou ukázat... zajímavé. Opět bod pro Vilmu... místo technologické singularity před námi klidně může být psychologicko/psychotronická singularita... o tom se ale nic nedozvíme, dokud někdo nenapíše prequel z lehce steampunkového prostředí Staré Gerdy, po které poletovali Gerdánci v parních turbínových vzducholodích a svých luxusních košilích, ušitých ze stejného materiálu :-)
    RIP
    RIP --- ---
    VANEK: Stopnul jsem si to a dal jsem to za 16 vteřin.
    VANEK
    VANEK --- ---
    RIP: Kde "snadná možnost ... vyhledat podle názvu" znamená prohodit ovladač obrazovkou při zadávání písmenek pomocí joysticku, po každém z nichž televize zdlouhavě prohledává seznam názvů.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RIP: No ale fakt: fandom chrání lidskou příčetnost při penetraci reálným světem, aby z toho člověk neměl mladý :D
    RIP
    RIP --- ---
    RIP: Týjo, našel jsem si seznam anglických slov končících -dom a jedna pasáž mě dostala: "random fandom seldom wisdom". To zní skoro jako "drzý jazyk brzy Ruzyň". :-))
    RIP
    RIP --- ---
    GAARQ: Měl říct, že je to něco jako kondom, ale ne tak pružné.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    MOUNTBATTEN: A dobře dělaj.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    XCHAOS: hele ono to bude nějaký divný! V Kosmasu vůbec nepočítaj se sedmičkou!! 😱 :-)))))

    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GAARQ: No tak v tom případě bych to Neffovi odpustil. Představ si že na tebe novinář vybafne "a co je to ten fandom?" Řekneš že to je "jako kingdom", protože to je, takže to přeložíš jako "doména fanoušků". Jenže pod tím si novinář představí internetovou doménu, a pak se zeptá proč doména, když ve slově království taky není žádná doména, tak to 15 min vysvětluješ, a oni z toho nakonec do pořadu vystřihnou třicetisekundový kousek. A ten vybere střihač, který anglicky vůbec neumí, a nikdo ho to nezajímalo.

    Já teda nevím jestli to opravdu takto probíhalo, ale vůbec bych se nedivil, protože pár drobných zkušeností se žurnalisty už mám :-)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAVEN: OT: podle etymologů je slovo fandom používáno už od 19. století a ano, souvisí přes koncovku -dom se slovem "kingdom", ale není to "království fanoušků", jak tvrdil neff, ale doména (wink wink nudge nudge) fanoušků.

    tady svorně tvrdí, že první použití až 1903
    Where Did The Word "Fandom" Come From? Behind The Term That Changed The Internet Forever
    https://www.bustle.com/articles/144396-where-did-the-word-fandom-come-from-behind-the-term-that-changed-the-internet-forever

    fandom | Etymology, origin and meaning of fandom by etymonline
    https://www.etymonline.com/word/fandom

    ale google, sosaje přes oxford languages, ukazuje výskyt v textech už podstatně dříve
    fandom etymology - Hledat Googlem
    https://www.google.com/search?client=opera&q=fandom+etymology&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8
    rozklikni si nahoře "překlady a další definice", pak klikni na ten graf četnosti výskytu, dostaneš se do gúgl ngram viewer a tam si zuž období výskytu na 1800 - 1900
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    KAVEN: to mne taky dost pobavilo. Vím, jak milovníci vyhřezlých mozků v mém oklí Mycelium nezvládli dočíst (ani jedničku), že je tam moc slov a málo akce:-))))
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GAARQ: Hm, tak mě pouč, jaká je etymologie slova "fandom"? Já u toho nebyl, a když jsem se s tím slovem občas setkal, vždycky jsem to taky považoval za "fanouškovství", nebo "obec fanoušků" po vzoru kingdom.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAVEN: ohoubená paní domácí čte ze svého opu magnu (sic) a parafrázuje nám velmistryni le guin'ovou :)

    zajímavé je, že se v česku stále fantastice říká scifi, bez ohledu na to, že scifi je subžánr fantastiky :)

    docela mi tam chybělo, že česká filmová fantastika nechybí, ale je docela zastoupena v komedii (zítra ráno vstanu a opařím se čajem, babičky dobíjejte přesně) či moderní pohádce (arabela).

    a tedy neffova etymologie slova "fandom" je amatérská klasika :) vždycky mě pobaví, když se různí šiřitelé moudra pokouší zabrušovat do etymologie a pak z toho beze cti vybrušují podivnými výstupy jako zde. většinou, kdyby si to odpustili, nic se nestane, ale něco jim nedá se nepodělit.

    ps. tož si také zatrousím, jak jinak v houbovém auditku. nedávno se mi v jedné grantové přihlášce kdosi pokoušel argumentovat pro význam studia bílkovin aka proteinů tím, že už berzelius 1838 je uznal za nejdůležitější, označiv je právě jako "proteinos", tj. "hlavní pořadí (the first/main rank)". no, a on tím jen myslel, že proteiny jsou primárním (proteinos) zdrojem živin pro živočichy býlo- i masožravé, byvše vyráběny rostlinami.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam