• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Já se do té "programátorské" části necpu, překonvertoval to (a všemožnými makry prohnal a tagy opatřil) můj manžel matfyzák; já to teď jen kontroluju v prohlížeči a když vidím, že někde nějaká drobnost ujela, ručně to do toho html souboru doplním. Ten slovník je díky KAVENovi a JANAHUSAe skoro dokonalý, jen se to holt musí ještě prohlídnout, protože občas se projeví nějaká drobná chybka, která ve wordu vidět nebyla. Už jsem u písmene G :) Tak hlavně doufám, že snad aspoň tu a tam někoho ten slovník potěší - samozřejmě se tam vyskytuje určitý základ informací, které už zazněly přímo v textu, ale kromě toho jsou tam i reálie, které se v knize mihnou jen tak daleko na obzoru, čili je to opravdu přidaná hodnota, ne jenom redundantní omílání samých známých věcí.


    GALE: s tou šestkou mám radost, že ti to tak připadá - mám skoro pocit, že se bere jen jako taková "výplňová retrospektiva", než přijde to slavné finále... holt jeden díl z řady a ještě k tomu tak nějak blbě uprostřed... tak jsem ráda, pokud to nepůsobí jako vata. :)
    GALE
    GALE --- ---
    BRAMBOREENA: Zas tak bych programátory napřeceňovala. Programátor je tvor vychytralý, líný a taky má statisticky vyšší pravděpodobnost výskytu nějaké té poruchy pozornosti. Proto jiní programátoři vyvinuli příjemná vývojová prostředí, která tyhle věci hlídá za ně, upozorní je a problém podtrhne, zvýrazní, křičí a případně odmítá spustit.

    Ale abych nebyla OT. Jsem v půlce šestky a kniha je to našlapaná jako málo co. Ještě se mi u beletrie nestalo, že bych se musela tak často vracet v textu a zároveň aby se tak dobře četla. Většinou jsem se potýkala jen s jedním z těchto jevů. Klobouk dolů.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: A to v HTML nemusíš hledat chybějící středníky na konci řádků :-) Zrovna minulý týden se můj šéf divil jak mu můžu odevzdat opravu do jednoho okna aplikace, a nevšimnout si že v tom okně je sice správně to, co jsem opravoval, ale všechny ostatní prvky ujely nahoru a v jednom místě se překrývají. Jenže já jsem celý život hledal právě chyby typu chybějícího středníku nebo závorky v textu. Zatímco vizuální uspořádání okna je prostě jen takový nevýznamný šum, který přeletím očima jen abych si ověřil jestli v něm vůbec něco je.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    BRAMBOREENA: "...občas při konverzi dostaly kdovíjaké bludné tagy, a asi mi z toho za chvíli hrábne, obdivuju programátory, že z různých lomítek, uvozovek a mnoha druhů závorek nemaj tik ..."

    to zni jako dobrej kandidat na praci s Santi makrama:
    Santiagova makra
    http://santiago.wz.cz/
    na ty spec. znaky a lomitka bych rekl - makro Kontrola atypickych znaku
    a na uvozovku pak Kontrola jednoduchych dvojitych a sikoidnich uvozovek... atd..
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (A jinak aktuální situace v Kosmasu je tady: [FIFI @ viry | epidemie | pandemie (SARS-CoV-2/COVID-19)] ;) klobouk dolů před Fifi, že je vůbec schopná konat takové zázraky, jako je aktualizace kosmasího webu)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    FRENZY_: Sedmičku teď čte korektorka a je v půlce, to by se mělo stihnout. Osmička je u grafika, opravy do trojky taky (ale bude to holt ve frontě na ty korektury... pořád čekáme, kdy se paní Eva B., která to pro Argo dělá, naučí číst každým okem jinou knihu, aby se využilo, že je má dvě, a celý proces se urychlil - a furt nic). Ono se zdá, že když už to vyšlo, korektury nejsou potřeba, ale já do toho trochu hrábla a proškrtala to, zkrátila jsem hlavně scénu, kdy Pinky odevzdává dopis, a pak scénu, jak se Lucas sesype v Abyssu; teď už nehryže třásně z koberce, jen se tam tak zrychleně decentně válí :D No a jakmile jsou v textu změny, vzniká možnost vnést tam nějakou chybu, překlep, špatný šev. Já tu teď dolaďuju slovníček, prohlížím to v html, protože se tam občas při konverzi dostaly kdovíjaké bludné tagy, a asi mi z toho za chvíli hrábne, obdivuju programátory, že z různých lomítek, uvozovek a mnoha druhů závorek nemaj tik :D
    PECA
    PECA --- ---
    FIFI: Nádhera! Asi bych se měl konečně rozhoupat, než bude po nákladu...
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    FRENZY_: jasně, nikdy není problém to datum posunout a přepsat ! Jednou to vyjde!
    (aneb kolik datumů očekávaného vydání šestky Kosmas uváděl? A po kolika posunutích to vzdal a nechal popisek "titul nedostupný"? :-))) )
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ...jinak teda prelozeno: cokoliv vzdalenejsiho nez je tejden, tak je rovno: mozna.../nejasno/neurcito...
    RIP
    RIP --- ---
    FRENZY_: U těchhle dat bych na to nespoléhal, většina nakladatelských stránek funguje tak, že u připravovaných titulů data na koncích kvartálů znamenají prostě "ještě nevíme přesné datum vydání".
    FRENZY_
    FRENZY_ --- ---
    MOUNTBATTEN: Už to doplnili a počítají...dá se spolehnout na kosmasí info, že sedmička a trojka v pevné vazbě vyjdou 31.3.? Ví někdo víc a může aspoň naznačovat? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    FIFI: dokud to nebude na myceliálním papíře s myceliální mandalou na obálce, tak mě nezvikláte...
    FIFI
    FIFI --- ---
    RICARDERON: PARCIALNI LAK !

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: hele... zálibu v drahých košilích jsi Gerdáncům do jejich DNA věnovala jako sudička ty to na mě nesváděj :-) ale jako technický konzultant pro návrh případných gerdánských pre-Össenských vzducholodí se hlásím... s tou párou je to samozřejmě problém, protože ona ta voda, ze které se pára vyrábí, taky něco váží, což vysvětluje, proč jsme u nás na Zemi moc parních vzducholodí (počítám mimo divadlo Járy Cimrmana a pár steampunkových fantasy filmů) neviděli. Musí se promyslet, ale hupsnout ze vzducholodí rovnou do R/A prostoru a tam neprozřetelně probudit neznámé spící.. jinak to podle mě být nemohlo

    Jo, a samozřejmě, ten nešťastný druein... předpokládám, že než se to celé zvrtlo a gerdánští technici k sobě svými nezodpoověnými experinty přivolala pozornost hmyzích božstev, tak gerdánští investoři prostě počítali s tím, že druein najde využití při výrobě úspornějších chladniček. Aspoň já si je představuju jako chladnokrevné pragmatiky :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: Brutálně jsi zjitřil moji fantazii... teď vidím v duchu spoustu Gerdánců ve vzducholodích, všechny oděné jen ve vlajících košilích :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ELHO_CID: no, spíš hranice oblasti, ve které bude bezpečné FTL cestování. (protože je jasné, že do nějakého to RA prostoru, ať už to je cokoliv, se půjde ponořit jen v místech, kde je dokonalé vakuum a jakýkoliv vliv koncentrovanější hmoty na hranicích té bubliny bude představovat nepřijatelné riziko)

    varianta, ve které FTL sice bude možné, ale z různých dnes neznámých důvodů jen odsud až podsud, mi přijde docela pravděpodobná....takže Vilma i Vernor Vinge se v tomhletom ukáží jako vizionáři (asi na té úrovni, na jaké Verneův měsíční kanón "předpověděl" Apollo :-)

    Samozřejmě, pokud má třeba sir Roger Penrose pravdu v predikci, že vědomí je kvantový fenomén, tak dopady FTL cestování na vědomí se můžou ukázat... zajímavé. Opět bod pro Vilmu... místo technologické singularity před námi klidně může být psychologicko/psychotronická singularita... o tom se ale nic nedozvíme, dokud někdo nenapíše prequel z lehce steampunkového prostředí Staré Gerdy, po které poletovali Gerdánci v parních turbínových vzducholodích a svých luxusních košilích, ušitých ze stejného materiálu :-)
    RIP
    RIP --- ---
    VANEK: Stopnul jsem si to a dal jsem to za 16 vteřin.
    VANEK
    VANEK --- ---
    RIP: Kde "snadná možnost ... vyhledat podle názvu" znamená prohodit ovladač obrazovkou při zadávání písmenek pomocí joysticku, po každém z nichž televize zdlouhavě prohledává seznam názvů.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RIP: No ale fakt: fandom chrání lidskou příčetnost při penetraci reálným světem, aby z toho člověk neměl mladý :D
    RIP
    RIP --- ---
    RIP: Týjo, našel jsem si seznam anglických slov končících -dom a jedna pasáž mě dostala: "random fandom seldom wisdom". To zní skoro jako "drzý jazyk brzy Ruzyň". :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam