XCHAOS: Jo, to nebude dobře. Co vím já, tak to bylo naopak - na začátku jenom Gerda. V důsledku vesmírného výzkumu z ní vzešli ti divní houboví mutanti co létají do vesmíru a dělají tam bůhvíco tajemného. Nakonec sebou začali vzájemně opovrhovat, a ti divní mutanti se přestěhovali na Össe.
Co se týče pětice, myslím že räwë vynalezli ještě v rámci gerdánského výzkumu, protože to bylo nutné pro cestování vesmírem. Tohle radši do mlhy ...
Jako - vletíme do R-A, ale lidem to vypálí oči a umřou. Tak vynalezneme granoplast, ten pomůže trochu, ale do větší hloubky to stejně nejde. Tak vynalezneme řadu čtyř, která člověka ochrání dobře ... jenže pak se v něm ve větší hloubce usadí larvy. Tak vynalezneme räwë, a pak už je to v cajku, a můžeme plnohodnotně létat kde nás napadne. A přitom začneme vyrábět Lodě, a potkáme Akkütlixe, a pak už se definitivně s původní civilizací rozejdeme.
Mně by zajímalo jak a kdy se vlastně Össeané setkali s Akkütlixem. Myslím že jedna pasáž v M8 popisuje jak Akkütlix vzniknul (jestli jsem to teda dobře pochopil) a proč vypadá tak jak vypadá. Ale Gerdánci/Össeané u toho podle všeho nebyli.