• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Nicméně dardskou desku jako takovou chápu dost jinak - nosičem je argenitová struktura (možná ne nutně - nebylo to v össenských chrámech z hlíny?), ale důležité je, že je nosičem programu, a dokáže ho vykonávat. Tj. je to psychoaktivní předmět, který funguje jako interpret pro program, plus nějaký ten program, plus dodatečná energie pro vykonání programu. Pomocí dardských desek se dají provádět libovolné psychotronické fígle, nicméně limitem je to, že jde o pevný program, který prostě dělá pořád totéž. Na druhou stranu to znamená, že dardská deska nedokáže nic víc, než může dokázat psychotronik.

Že se sgen může replikovat pomocí desky, to si rozhodně nemyslím. Lucas pomocí sgenovy desky vytvářel divoké iluze a ovlivňoval lidem myšlení ve velkém, ale Akkütlixe nemnožil. To by z principu nemělo být možné, protože Akkütlix má Duši (útržek spodního vědomí), a ta se replikovat nedá. Cokoli by jakýkoli psychotronik případně vytvořil bude na úrovni argenitara, nebude to živé ... to bude jen když se v tom uchytí Duše.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Když mluvíš o deskách, tak mě lehce vadilo toto:
    Jakto, že Lucas ke konci M8 hned několikrát teleportuje sám sebe? Tohle striktně nemělo být možné. Ve skutečnosti už existence teleportů v klaëwentu mi připadá trochu problematická, protože to znamená, že psychotronik MŮŽE teleportovat sám sebe. Prostě vytvoří příhodný psychotronický předmět s příhodným programem, a aplikuje to na sebe. Tohle jsem ale ještě bral jakože vytvořit ten předmět vyžaduje spoustu energie, a nakonec ten předmět zůstane na místě, takže je to jen jednorázová věc, a normálně se to nevyplatí. Takže má smysl vytvořit stabilní teleporty tam, kde se hodně cestuje, a nedělat si nové při každé cestě.

Jenže Lucas několikrát teleportuje sebe včetně sgenské desky, která mu to umožňuje. Ta deska má ale být normální psychotronický předmět, ne? Sice třeba hrozně chytře sgensky udělaný, ale pořád jenom psychotronický předmět, který vykonává předpřipravený program. Tzn. by to nemělo porušovat fundamentální pravidla psychotroniky, a měl by to teoreticky být schopný vyrobit kdokoli. A nebo to skutečně porušuje fundamentální psychotronická pravidla, a pak existence takové desky znamená, že psychotronika ve skutečnosti má hranice jinde, než si všichni doteď mysleli. A pak se nabízí otázka proč na to dosud nikdo nepřišel - stovky tisíc let ty nejvymakanější psychotronické civilizace budují statické teleporty, i když existuje způsob jak teleportovat sám sebe odkudkoli kamkoli.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: ještě navážu: největší problém argenitového vesmíru je zkráka nějak kategorizovat, co je "skutečné" a co je fakticky vyhalucinované pomocí argenitu :-) Lucas s tím měl problémy a zejména v prvních několika dílech bojoval zuřivě s derealizacema a bál se, že ve skutečnosti je všechno jinak (což mi docela přípomíná mě samotného zamlada). Čiré teoretizování se ovšem u něj po bližším setkání s geewat/argenit~míjat změnilo v jistotu...

Já mám otázek více a protože jsem nakonec informatik/programátor, tak darské desky vidím jako málo zmapované komponety, ale stejně důležité jako myceliální či argenitové struktury; no dobře, dardská deska je argenitová struktura, ale na rozdíl od těch jiných nese imprint toho, jakým způsobem bude energie argenitu formována - dardské desky jsou tedu něco jako DNA argenitu. Já to pochopil tak, že Sgen samotný se může replikovat pomocí programu v dardské desce - i když myslím, že autorka spíš nechávala Akkutlixe někde vskrytu a dardskou desku pojala jen jako přípravu na jeho inkarnaci. Ale celá ta věc s psychotronikou naprogramovaným náboženstvím je něco velmi podobného: dardské desky zkrátka v sobě nesou návod pro lidi nejen jak se mají chovat, ale předlohu pro to, čemu budou věřit.

Umějí novodobí argia~lui a obecně gleewari vyrábět nové dardské desky, nebo je to nějaké starodávné umění, pojmenované podle toho, že se asi nejvíce nacházely na té Dardee? Varianta, ve které Lucas pokračoval na dosud nezmapovanou Dardeu, nabízí spoustu zajímavých možností - skoro víc, než ta vairanta, že byl praotcem Igeru... (nebo min. jednoho ši dvou ze šlechtických rodů Igeru...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: No já si nejsem jistej, jestli hmyzáci na Girmé byli to samé, jako Garrimbové-argenitaři. Ale jinak umístění vzniku Sgenů na Girmé je odvážné a možná heretické :-)

Mě by zajímala historie všech teleporty propojených světů - Girmé, Tlix, Iger, Dardea... stejně jako raného Össe. Pokud tam přešli lidé z Girmé (nebo pokud to bylo kontinuum teleporty propojených archaických světů), tak jak pak došlo k té rekolonizaci z Össe, k fúzi "vědeckého" proudu s náboženstvím.. jestali houby rostoucí v klaewentech sbírali už předtím, nebo až potom (protože čtveřice byla gerdánský bioinženýring, pokud jsem to správně četl... zatímco na mě to dělalo zezačátku spíš dojem, že Össenci pro sadnu hub chodili do těch klaewentů, ale to se možná týkalo až rawe?)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Já z něj mám taky radost :-) No, ve skutečnosti jsem to dělal přes zimu, kdy ještě Rusko bylo docela normální. Útok začal asi měsíc po dokončení kabátu. Jestli to někdo časoval, tak Putin ... možná si řekl "tak to ne, jestli kozákům fandí i Kaven, tak to už je poslední kapka a musím je zničit".

E2E4: Problém s psychotronikou je v tom, že ti nabízí plnohodnotnou alternativu k technologii. Tj. ty se nemusíš držet z pohodlnosti technických výdobytků, protože si uděláš vlastní psychotronické výdobytky, které jsou stejně pohodlné. Ale určitě tam může být docela dlouhé přechodové období.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Noooo, tak když to dám dohromady a trochu zjednoduším, tak mi sedí následující události

1) Máme civilizaci pastevců na úrovni středověku, kteří sídlí na Girmé, a několikrát se stala terčem útoku garrimbů.

2) Šíří se tam náboženství, které vzývá záchranu hmyzím bohem před hmyzími garrimby. Jenže jako každé správné náboženství to má několik větví, konkrétně dvě, něco jako katolíci a protestanti. Jak samovolně vznikne několik náboženských větví viz. Monty Python - Život Briana.

3) Když se přes ně převalí hvězdovláda, obě větve realizují svoji podobu boha, a vznikne z toho Akkütlix a Gäercürdahöarth. Oba jsou chápáni jako hmyzí bohové, ale každý se chová úplně jinak.

4) Gäercürdahöarth svoje přívržence zachraňuje výrobou neproniknutelného pole, a posléze po nějakých přípravách je pomocí Baškry odváží na Fomalhiwu. Zbývá po něm chráněná pevnost, kterou dodatečně nachází lidští průzkumníci v M8. Neproniknutelné pole, které něco chrání, je totiž přesně věc v Cirdahově stylu.

5) Akkütlix si dá trochu načas (což stojí životy, ale to mu nevadí), a pak neutralizuje garrimby. Zůstávají stále na Girmé, stále jsou nebezpeční, ale už se nemůžou šířit do vesmíru, a žijí jen v omezené oblasti. Garrimbové zůstávají, aby Akkütlix pořád měl smysl, a lidi měli důvod přinášet mu oběti. Ale zase pokud oběti přinášejí, tak Akkütlix drží oblast osídlenou lidmi chráněnou, a dá se tam žít. Součástí té chráněné oblasti NENÍ Gäercürdahöarthova pevnost, takže proto ta zůstává naprosto nedotčená.

6) Po pár tisících let se Akkütlix znudí, odejde do vesmíru a narazí na Össe. Pastevci na Girmé dál přinášejí oběti, ale už je nemá kdo vyslyšet, takže garrimbové opustí chráněnou oblast a pastevce sežerou. Nakonec ale zdegenerují a stanou se součástí místního ekosystému.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    A mimochodem dnešní náhodný pohled na nejprodávanější sffh na Kosmasu je obzvlášť útěšný... hroznej obchod, maj tam houby :D Slušně promořeno. :D

BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: To je úžasné, ten kabát! (a k tomu ještě to načasování - kozáci na Ukrajině jsou teď obzvlášť populární :D )
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: :-) Přes zimu jsem si dělal kabát, od ovce po kabát, jen se základními nástroji :-) https://www.youtube.com/watch?v=ksnVm1_zjKY&list=PLU4ceF_i7taKHkZuUUKCHoGaptGtoIx_s

Ale ono čím víc takových věcí děláš, tím víc si uvědomíš kolik by ti toho bez civilizace chybělo.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    SHEALA: Konvergence vývoje. Známe od rostlin :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    E2E4: ti na Girmé byli vyloženě uprchlíci; to máš těžké s tou technikou, ano, teoreticky to znají, ano, něco se třeba pokusí uvést do provozu jako Cyrus Smith, ale integrovaný obvod si na koleni nevyrobí a skončí nanejvýš s něčím jako domácí soustružení (ano, takový Kaven by na cizí planetě bez techniky klidně přežil; misku by si vydlabal, kořist zastřelil, kozy ochočil, a co víc člověk potřebuje? :D )
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    tohle je totálně můj headcanon: Fomalhiwani vypadají jako lidi, s nějakýma drobnýma odchylkama, jako tvar uší, barva pleti, nebo dvě srdce.

Lidskej tvar je něco, co evoluce ráda dělá a umí.

A tohel není headcanon, evoluce to dělá s krabama: https://en.wikipedia.org/wiki/Carcinisation
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BRAMBOREENA: zas i ti gerdansti alternativci by asi byli pragmatičtí a používali by pro ně běžných výdobytků civilizace, jako to vidíme i u alternativcu u nás ?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Mno... s psychotronikou... Totiž pro příběhy je obecně lepší, když to neumí každý. Argenit je taková bezedná zlatá kreditka: člověk má a může úplně všechno, co si dokáže představit, takže je dost těžké vymyslet, o co by se vůbec mělo usilovat (a pokud se řekne, že to v celé civilizaci takhle je, nakonec z toho vyplyne jen jediný typ příběhu, totiž "jak všemocná bytost hledá smysl života", a to už jsem holt sepsala a víc z toho vytěžit neumím. Čili v zásadě potřebuju předpoklad, že všechny "normální" civilizace psychotroniku potlačují a zakazují. Pak může být "psychotronická emigrace" vlastně odkudkoliv. A klidně si umím představit psychotroniky-disidenty i na Gerdě; proč ne? Uznávaný světonázor je ten "technokratický", a tohle jsou prostě tamní alternativci, lesany, hnědky, anitivaxeři, ezo vyznavači či jak ještě se tomu říká.

Co se týče historie Gerdy - já nemám žádnou kanonickou verzi vymyšlenou. Vzniká to za pochodu. :)

S tím Cirdahem - já o něm vím jenom to, že na Fomalhiwu přiletěl před dvaceti tisíci lety na hřbetě Dravého ohnivého Baškry (což byla gigantická bytost typu Lodí či beztvarého měnícího se). V Baškrovi se vezli taky předchůdci dnešních Fomalhiwanů (nebo možná nějaký nový kmen, který původní Fomalhiwany postupně nahradil). Baškra tam přistál, všichni vystoupili, a Baškra se zavrtal do země a usnul a teď je na tom místě pohoří, ze kterého se čas od času uvolňují "jiskřičky" - ohnivé bytosti ásentwaj.
    Že byli Cirdah s Akkütlixem "bráchové" je vysoce pravděpodobné; představuju si je trochu jako ty dvě elementární částice, které vzniknou společně a každá má opačný spin.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Ad Gerdánci - nabízí se otázka jestli gerdánci vlastně jsou psychotronická civilizace, a nebo ne. Protože na jednu stranu psychotroniku znají, ale na druhou stranu tam má být společnost jako na Zemi, tj. technická. Pokud se nemýlím, tak psychotronika na Gerdě začala být potírána až poté, co vznikli Össeané. Jenomže ta civilizace PŘEDTÍM dala vzniknout pětici, technickému transhumanismu, granoplastu a vesmírným lodím, a to jsou projevy technické civilizace. Takže tam měli technickou civilizaci i v době, kdy psychotronika normálně existovala a fungovala, a nebyla potírána. Ale když někdo má psychotroniku a neignoruje jí (jako na Zemi), tak by se měl vyvíjet spíš ryze psychotronickou cestou, ne?

Já to chápal tak, že na Gerdě byla odjakživa technologická civilizace, která se s existencí psychotroniky začala seznamovat až v důsledku objevů spojených s cestováním v R-A a kontaktu s astrálními bytostmi. A ten, kdo tu psychotroniku nakonec opravdu přijal a rozvinul jako osobní dovednost, byli až Össeané. Gerdánci to pak převzali ilegálně od nich, ale neměli moc prostor to rozvíjet, protože vzápětí jim to Össeané zatrhli.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    E2E4: Kanonická verze je důležitá, souhlasím.

BRAMBOREENA: Navazující otázka - proč má v tom případě Gäercürdahöarth taky hmyzí podobu? Jasně, je to jen jedna z možných, ale používá ji, a v různých náboženských zdrojích je považován za hmyzáka stejně jako Akkütlix. Jestli s garrimby byl spojený jen Akkütlix, tak kde se to vzalo u Gäercürdahöarthe? Říkal jsem si jestli třeba nevznikl ve stejnou dobu, díky následovníkům jiné větve toho protigarrimbského náboženství. To by i vysvětlovalo proč je aurigiáni považují za bratry. Gäercürdahöarth by ty svoje přívržence zachránil tím, že by je odvedl na Fomalhiwu (a tam z nich založil novou civilizaci), zatímco Akkütlix by neutralizoval samotné Garrimby. Takže oba jsou "bratři" protože vznikli současně při stejné vlně hvězdovlády a za stejným účelem. Ale každý dostal do vínku jinou náturu, a to se hned objevilo při řešení prvního problému.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BRAMBOREENA: exulanti z Gerdy? nejsou na tohle gerdanci moc technologický ve srovnání s tím co bylo v ty pevnosti?

obecně u takhle košatýho světa bude dost těžký rozlišovat mezi "bylo to tak a tak akorát jsem to nepochopil/zapomněl/nevšiml si" a "to se neví", takže potřebujeme kanonický výklad těch známých věcí..
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    UNREALONE: Tak ony jsou "spoilery" a "spoilery" - asi není v plánu převyprávět tady závěr knihy (proč taky), ale spíš probírat "věci kolem" - různé reálie a nedořečené věci, které ani s hlavním příběhem až tak nesouvisejí...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: To sis přebral naprosto správně; já si to představovala tak, že ona scéna s pastevci se odehrává "kdysi dávno na úsvitu věků": žily byly nějaké hmyzí bytosti, něco jako kobylky, a ty terorizovaly nějakou raně středověkou/primitivní civilizaci, no a magické myšlení a určitá "vize spasitele" ("na obranu proti hmyzu potřebujeme hmyzího boha, budeme ho uctívat, on nás ochrání) v kombinaci s psychotronikou (respektive s nějakou předchozí vlnou Hvězdovlády) "stvořilo" Akkütlixe. A Akkütlix skutečně "zařídil", že tyhle (neinteligentní) kobylky/garrimbové ztratili schopnost rojit se ve vesmíru a přepadat jiné planety a uvízli na Girmé, kde jsou prostě nadále součástí tamního ekosystému a fungují asi jako termiti. Pevnost na Girmé postavil ještě někdo úplně jiný - to si zase představuju, že tam existovala nějaká kolonie nějaké jiné psychotronické civilizace, chvíli garrimbům vzdorovala, a pak to ti lidi vzdali a zdrhli odtamtud (nebo byli sežráni - to ještě nění vymyšlené). Zatím vůbec nevím, co je to za lidi, ale třeba je někdy do něčeho budu potřebovat :D - klidně to třeba mohli být Gerdánci, kteří emigrovali z Gerdy poté, co tam začala být psychotronika potírána; prostě gleewarinská frakce v exilu.
    Akkütlix přišel na Össe až dodatečně; má rád změnu, je to takový bůh-fluktuant, vždycky vleze k nějaké civilizaci, nechá se chvíli uctívat, a pak mu to začne lézt na nervy a práskne do bot. Na Össe pobyl nějakou tu tisícovku let, a pak použil trik s údajným "uvězněním" v klaewentu, aby se mohl nenápadně vypařit a jít se bavit někam jinam.
    Po konci Mycelia se nepochybně někde upíchne (jak už tu i dříve zaznělo). Já se o něj nebojím, ten si svou planetu najde :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    UNREALONE: Vilma ode dneška výslovně spoilery v diskuzi povolila bez spoiler tagu. Ono když tady pokryla celá stránka příspěvků bílou mlhou, tak to taky nebylo úplně ideální.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam