• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    E2E4: Kanonická verze je důležitá, souhlasím.

BRAMBOREENA: Navazující otázka - proč má v tom případě Gäercürdahöarth taky hmyzí podobu? Jasně, je to jen jedna z možných, ale používá ji, a v různých náboženských zdrojích je považován za hmyzáka stejně jako Akkütlix. Jestli s garrimby byl spojený jen Akkütlix, tak kde se to vzalo u Gäercürdahöarthe? Říkal jsem si jestli třeba nevznikl ve stejnou dobu, díky následovníkům jiné větve toho protigarrimbského náboženství. To by i vysvětlovalo proč je aurigiáni považují za bratry. Gäercürdahöarth by ty svoje přívržence zachránil tím, že by je odvedl na Fomalhiwu (a tam z nich založil novou civilizaci), zatímco Akkütlix by neutralizoval samotné Garrimby. Takže oba jsou "bratři" protože vznikli současně při stejné vlně hvězdovlády a za stejným účelem. Ale každý dostal do vínku jinou náturu, a to se hned objevilo při řešení prvního problému.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BRAMBOREENA: exulanti z Gerdy? nejsou na tohle gerdanci moc technologický ve srovnání s tím co bylo v ty pevnosti?

obecně u takhle košatýho světa bude dost těžký rozlišovat mezi "bylo to tak a tak akorát jsem to nepochopil/zapomněl/nevšiml si" a "to se neví", takže potřebujeme kanonický výklad těch známých věcí..
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: To sis přebral naprosto správně; já si to představovala tak, že ona scéna s pastevci se odehrává "kdysi dávno na úsvitu věků": žily byly nějaké hmyzí bytosti, něco jako kobylky, a ty terorizovaly nějakou raně středověkou/primitivní civilizaci, no a magické myšlení a určitá "vize spasitele" ("na obranu proti hmyzu potřebujeme hmyzího boha, budeme ho uctívat, on nás ochrání) v kombinaci s psychotronikou (respektive s nějakou předchozí vlnou Hvězdovlády) "stvořilo" Akkütlixe. A Akkütlix skutečně "zařídil", že tyhle (neinteligentní) kobylky/garrimbové ztratili schopnost rojit se ve vesmíru a přepadat jiné planety a uvízli na Girmé, kde jsou prostě nadále součástí tamního ekosystému a fungují asi jako termiti. Pevnost na Girmé postavil ještě někdo úplně jiný - to si zase představuju, že tam existovala nějaká kolonie nějaké jiné psychotronické civilizace, chvíli garrimbům vzdorovala, a pak to ti lidi vzdali a zdrhli odtamtud (nebo byli sežráni - to ještě nění vymyšlené). Zatím vůbec nevím, co je to za lidi, ale třeba je někdy do něčeho budu potřebovat :D - klidně to třeba mohli být Gerdánci, kteří emigrovali z Gerdy poté, co tam začala být psychotronika potírána; prostě gleewarinská frakce v exilu.
    Akkütlix přišel na Össe až dodatečně; má rád změnu, je to takový bůh-fluktuant, vždycky vleze k nějaké civilizaci, nechá se chvíli uctívat, a pak mu to začne lézt na nervy a práskne do bot. Na Össe pobyl nějakou tu tisícovku let, a pak použil trik s údajným "uvězněním" v klaewentu, aby se mohl nenápadně vypařit a jít se bavit někam jinam.
    Po konci Mycelia se nepochybně někde upíchne (jak už tu i dříve zaznělo). Já se o něj nebojím, ten si svou planetu najde :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    UNREALONE: Vilma ode dneška výslovně spoilery v diskuzi povolila bez spoiler tagu. Ono když tady pokryla celá stránka příspěvků bílou mlhou, tak to taky nebylo úplně ideální.
    UNREALONE
    UNREALONE --- ---
    KAVEN: nevím co to máte s těmi sankcemi, ale někomu se může spoiler tag hodit i teď ;-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Tož dnešním dnem padá hrozba mezinárodních sankcí uvalených za zveřejnění spoilerů. Takže jedna z otázek, které mám, je následující:

V M8, když Lucas zkoumá sgenskou desku, je scéna, kdy lidé utíkají před garrimby, a kněz je přesvědčuje aby věřili v Akkütlixe, který je ochrání. Při čtení jsem tohle chápal jako vznik Akkütlixe - jakási neznámá civilizace je ohrožována garrimby, v důsledku toho se rozšíří nábožentví o tom, že je spasí hmyzí bůh, no a protože je to v době hvězdovlády, tak se to doopravdy stane, a sgen dostane příležitost vzniknout. A to je pak důvodem proč je Akkütlix tak moc spjatý s podobou hmyzu.

Jenže pak mě to trochu zviklalo - není to spíš scéna jak se Akkütlixovo náboženství uchytilo na Össe? Kdy Akkütlix existoval už dřív, ale tady spatřil příležitost, a tak se nabídnul jako zachránce Össeanům a přijal hmyzí podobu. Jenže v tom případě by ti věřící už měli vypadat jako Össeané, a to v té scéně není nikde zmíněno, a taky by měli být technologicky daleko rozvinutější. A potom je tam nález zbytků lidského osídlení na Girmé, což by sedělo spíš na tu neznámou civilizaci, než na Össeany.

Takže moje otázka je - co tahle scéna vlastně ukazovala? A s tím je spojená druhá otázka - kdy a jak se teda Össeané s Akkütlixem setkali? Je to v knize a uniklo mi to, a nebo to tam vůbec není?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: To je přesně to, co říkám - gleewari/argia~lui forma vyprávění je úplně nový formát, který se liší od klasického vyprávění ve 3.osobě nebo od ich formy. Pokud jako vyprávěčské paradigma stanovíme, že nejen autor (kde je to v literatuře obecně výchozí předpoklad) ale i další postavy v románu mohou číst ostatním postavám myšlenky, tak je to naprosto převratná literární revoluce. Konečně to nějaká recenze zaregistrovala :-))
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Mycelium VIII – Program apokalypsy jako civilizační plán – Děti noci
    http://deti-noci.cz/2022/07/literatura/lit-recenze/mycelium-viii-program-apokalypsy-jako-civilizacni-plan/?

Další osoby, postižené houbami, už to dočítají (včera zrovna Daletth, která pak bleskově napsala druhou půlku recenze), někteří i žijí, a zítra končí moratorium na spoilery :)
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    BRAMBOREENA: Ano Vilmo, snít je důležité. Nutno je ale i vidět realitu - přizdisráčství některých velkých evropských hráčů nevěstí nic dobrého. Navíc zdroje zbraní se krátí a co bude až dojdou? Mám z toho dost obavy, že to pro UA nevěstí moc nic dobrého. RF bude bohužel existovat dál a bude to furt kolos na hliněných nohou.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK: Smlouva se uzavírala na první a druhý díl zároveň, čili dvojku dávno mají a zjevně si taky vyvodili, že vydat jedničku bez naděje na pokračování nedává smysl, takže bych si tipla, že se rovnou překládá a možná už ji Sofie má hotovou, kdo ví. Po dvojce by asi teprve vyhodnotili, jestli se to chytlo, a řekli by si případně o další díly, nebo by to zařízli. Já další smlouvu v téhle situaci samozřejmě nepodepíšu, ale třeba už tou dobou nebude žádná RF existovat a nástupnický stát bude krásný, milý, právní a demokratický, že. My optimisti pořád doufáme. AST je podle všeho ještě slušné a vlastně je mi těch lidí tam líto (však víme, jak to vypadalo v českých nakladatelstvích za normalizace - jak se tam různí prozápadně smýšlející jednotlivci snažili propašovat nějaké nekomoušské tituly a provozovat takovou nenápadnou podvratnou činnost... no tak si představuju, že to třeba mají trochu podobné a taky neznají dne ani hodiny, kdy jim někdo zabuší na dveře a celý podnik rozežene). Nebo se to celé naopak zkazí ještě víc a půjde to tradiční ruskou cestou, což by znamenalo, že se na všechny zbytky právních vazeb se Západem vykašlou a vydají si to stejně, ať si myslím, co chci, protože naše možnosti cokoliv k tomu říct jsou dosti omezené; vkúsno i tóčka.
    Mimochodem - žádný autorák nedostanu, protože pošta žádné zásilky z RF nepřijímá. Jsou teď v paralelním vesmíru, teleporty zbořeny.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    VANEK: No, je to hezké že to říkáš s tím mládím ... mně letos bylo 40, a právě jsem si začal připadat jako stařec :-) Převrat mě zastihnul ve druhé třídě, takže ruština se mi celkem vyhnula. Naopak rodiče se hned po převratu začali učit angličtinu, a já jsem rok chodil soukromě k angličance, která bydlela kousek vedle nás, takže já byl od celkem útlého mládí kojen angličtinou.

Ve skutečnosti jsem zjistil, že mám velké problémy rozumnět polštině - mnohem větší angličtině. Zjistil jsem to když jsme před pár lety jeli do Polska na nějaký trh, kde jsem předváděl soustružení (spolupracuju s trutnovským Domem pod Jasanem, kde se dělají různé lidově-řemeslné kurzy, a taky se to občas jezdí předvádět). Fakt na mě mluvil polák, a já mu nerozumněl vůbec nic - buď jsem to zkusil anglicky a nebo mi to museli překládat. Tak to jsem se trochu zastyděl.
    VANEK
    VANEK --- ---
    FERRYH: A koukám, že už slibujou dvojku ještě letos.

GARAGUN: Mě zase zarazilo, že toho Strosse netranskribují "Akčelerando".

KAVEN: To jsem netušil, že jsi až tak mladý (teda, až tak... on už to vlastně není takový rozdíl, já ji měl povinnou tři a půl roku. Stárnu, no: celý život jsem byl mladý já a najednou bác ho). Ale děláš dobře, umět azbuku (vč. drobných rozdílů té ukrajinské) je pro Středoevropana srovnatelně užitečné jako němčina, a přitom mnohem snazší. (Ačkoli kdykoli jsem se pokusil to aplikovat na řeckou alfabetu, někde jsem se zasekl.)

KAVEN: Ad 1), při vší úctě k CONHOLIOvi a jeho schopnosti pracovat se serendipitou, There are nine and sixty ways of constructing tribal lays, And every single one of them is right! Dost záleží na kontextu: českým čtenářům i malé "Kadlečková" leccos řekne, zatímco zahraniční o ní nic nevědí, takže dává smysl plácnout Unique Selling Point hned na obálku, asi jako Štíra na Hyperion.

BRAMBOREENA: Vskutku, na
    Fifty anti-Ukrainian propaganda books: How Russian publishers stoke hatred against Ukrainians
    https://chytomo.com/en/fifty-propaganda-books-against-ukraine-and-incitement-to-hatred-against-ukrainians-from-russian-publishers/
    je AST předposlední, a to s okrajovými a ranými tituly - zvlášť mě zaujalo Sverchčelověk govorit po-russki: Rossija protiv Molocha (2006), jehož autoři zřejmě u rozhicované trouby prokládali konspirační teorie nemalou dávkou Strugackých ("who will rule the Earth in the near future? An evil intelligent beast embodying the dreams of Nazis and adherents of eugenics — or a kind superhuman created by the Russian tradition?... But can the Russian civilization, which suffered a catastrophic defeat in 1991, hold its own in a competition with moneybags who profited from the collapse of the USSR? It surely can! And it should! Because the Soviet Union was quite ahead of its time. And the first attempt to launch Project Superhuman was made in the late 1970s.")
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    BRAMBOREENA: Je to jen jeden neinformovaný jedinec, nic, ž čeho by sis měla dělat hlavu. Ostatní reagují naprosto rozumně.

Nutno zmínit, že komunita na Fantastice je zpravidla velmi slušná. Bylo tam jen pár případů, kdy jsem komentáře vymazal, protože dle mého soudu překročili únosnou mez (občas je smažu poté, co se ptají na něco, co pod příspěvkem nemá co dělat, většinou ale předtím odpovím a ujistím se, že odpověď přečetli). Za těch pár let jsem dal ban snad jen dvakrát či třikrát poté, co jsem došel k názoru, že jde o trolly s pramalým zájmem o knihy samotné.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Hm, zajímavé ... co na té wiki všechno bude? Má to nějakou koncepci?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GARAGUN: Měla by to být ta sámština, kdysi se to tady v auditku řešilo a psala jsem si se slečnou překladatelkou (Sofie Tokarevska) [BRAMBOREENA @ Mycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...]
    GARAGUN
    GARAGUN --- ---
    BALAENA: Hm, teď když se na to dívám pozorněji, tak to skutečně vypadá i na nějaké to přidávání přehlásek do cyrilice, nebo možná na nějaký mix? Hlavně ty samohlásky kolikrát vypadají hodně podobně v cyrilici i latince... Ovšem třeba takové "ё" zní v ruštině celkem dost jinak, než jak by (asi) mělo znít v össenštině. Bohužel těch ukázek v anotaci není dost na to, abych si udělal ucelený obrázek - já si to snad v té ruštině pořídím, abych měl lepší představu :)
    E2E4: Co se toho prosazení, tak bych tomu moc velkou šanci nedával (a samozřejmě doufám, že se pletu). Co na tom, že je tady ta sága oblíbená - v cizině se bohužel začíná od nuly. A pokud nebude nějaký větší marketing a pokud nebudou vycházet další díly, tak... nevím. A co se Ukrajinců týče, tak ti se k té knížce teď jednoduše nedostanou.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BRAMBOREENA: haters gonna hate..

spíš by mě zajímalo, jak se to na zahraničním trhu prosadí.

a jak to u rusky mluvicich (tj nejen rusů, ale nakonec i těch Ukrajinců) zarezonuje.

ale obávám se, že kvalita a ani univerzalita nejsou důvodem k úspěchu, tou je svátost marketingu..
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Z jiného soudku:

Děkuju ID JANAHUSA, která teď oprášila a oživila myceliální wiki. Už jsou tam všechny díly, tak teď jenom postupně přisypávat obsah :)

Mycelium Wikia | Fandom
    https://mycelium.fandom.com/cs/wiki/Mycelium_Wikia
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RIP: To máš pravdu, taky tam vidím jistou podobnost. Možná inspirace? :D
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: Dost mi to připomnělo Nicolletovy obálky pro bájnou FR edici NEO (Nouvelles editions Oswald):
    Collection Fantastique - SF - Aventure
    http://neo.litterature-populaire.fr/collection.asp?c=fantastique-sf-aventure&;idc=2&-nouvelles-editions-oswald.html=
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    GARAGUN: u na y převedli. i s přehláskou
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    HYPERION: A rovnou už i s hejty :D No jo, ať si trhnou.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam