E2E4: no ale právě ten konstruktor těch "běžných" dardských desek, to už nebyl čip, ale spíš něco jako fabrika na čipy. Stejně jako deska, kterou zkoumal Lucas - s tím, že následky tady nebudeme spoilovat ani v srpnu :-)
Prostě to vidím něco jako "sgen-level" argenit~míjat, které se od toho běžného lidského liší asi JWST od infračervené fotobunky co rosvěcí na WC. A když jsem mluvil o původních dardských deskách z Dardey, tak jsem tedy samozřejmě neměl na mysli tuhle běžnou spotřební automatizaci na bázi jednočipových dregam~linů - ale samozřejmě sgen-level sady desek, které dokáží věci jako celá staletí udržovat v chodu náboženství na bázi lidských obětí, apod. Na Össe toto zvláštním způsobem zfúzovalo s Gerdánskou pokročilou R-A biotechnologií - ono to nedává smysl, proč pořád hmyzák, hmyzák, oltáře, oltáře - a najednou houby. Tahle fúze je něco, na co by si autorka ještě měla posvítit - ale obávám se, že v Argu slíbila, že Össe jednou provždy smete pryč z vesmíru, což taky splnila, pokud jde o budoucnost, ale obávám se, že se tím myslely i prequely :-)
No ale sgen-level psychotronika, dejme tomu je to samé jako lodní gleewat a jinak, to je právě podle mě otevřená kapitola. Lodě, Baškrové, Akkutlix-level dardské desky, apod. Prostě stejně, jako lodní gleewat je jiný level, než fomalhiwský a třeba Aššád se nechytal vůbec (stejně jako Lucas, který netradičně začal s lodními schopnostmi a až dodatečně doháněl ty běžné základní), tak sgen-level artefakty jsou podle mě zajímavé a Mycelium to jen nakouslo (třeba už jen jak umí být nepříjemný sgenský kardnas~lu, apod.).
A tady by stálo za to sáhnout do té prehistorie: odkud přesně přišli Fomalhiwané? Kde vznikl jejich sgen a proč? Proč zanikla netechnická civilizace Dardey, poté co jejich magie začala být dostatečně vyspělá na to, aby nešla odlišit od technologie? Kdyby se Lucas po M8 náhodou dostal na Dardeu (tady už spoiluju), tak je tady jedinečná příležost odhalit nějaké strašlivé, světodějné tajemství a zajistit lidstvu světlé zítřky (jen doufám, že to nebude cestování časem - to totálně zabilo počáteční mysterium Simmonsova Hyperionu, Endymion stál zaprd, navzdory divoké imaginaci autora: zombie splatterpunk ještě zvládnu, ale jestli se v argenitovém vesmíru objeví plnotučné časové smyčky, tak s ním končím :-)