• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    E2E4: No a je to potom osud, když to není 100%? A na druhou stranu, neznamenají vlastně prsty chaosu to, že může mít smysl se vzpírat osudu, protože zrovna ty můžeš mít štěstí že se to povede?

No a taky to může být oblíbená "náboženská dichotomie", kdy víra ti říká obojí, a skutečnost, že si ty dvě věci odporují, jsou věčným zdrojem námětů pro různé osobní výklady. A taky zárukou, že tomu nikdy nebudeš rozumět tak, abys nepotřeboval kněze.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KAVEN: to řeší prsty chaosu, osud není 100% ?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BOB_GALLOWS: moc mladá. a asi k tomu nemá tak cynický přístup, ono se to líp prodává když tomu sám věříš..
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ZUZKAOU: Ale pozor, jedna myceliálně-filosofická. Co by řekl Aš~šád na větu "Zanechává otisk v proudu budoucnosti, a pak je nad slunce jasné, že se projeví v realitě"? Zásadně odmítá možnost předvídání budoucnosti, ale přitom věří na osud. Akceptoval by možnost že jeho budoucnost někde daná? A pokud ano, jak by se stavěl k možnosti ten osud nějak ovlivňovat?

A hele, teď mě napadá - pokud věří na osud, tak musí věřit že budoucnost nějak daná je, a v tom případě předvídání budoucnosti by z principu mělo být možné. Takže jeho postoj by měl být spíš "nemáme k tomu správné postupy, ale když se budeme snažit, tak je mít třeba budem", namísto "principielně to není možné a sama představa předvídání je absurdní".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BOB_GALLOWS: spíš její klientka :-D
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    ZUZKAOU: Ta babka by klidně mohla být Ëltaühl. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    už objevili protonaci!

BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Církev Akkütlixova propašovala na Zemi typické össenské hrnky! https://www.decoronline.cz/hrnky-325-ml--11oz/hrnek-pavouk-325-ml-creature-cups/ :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU:

Samička klokánka krysího Prašivka na houbách (David Vala)
    https://www.youtube.com/watch?v=NTFqeNZMm10
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Klokan žere houby! Nejraději lanýže

Klokánek krysí – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Klok%C3%A1nek_krys%C3%AD
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BOB_GALLOWS: no super. takže si koupíme román, ve kterém se o nejdůležitějších věcech vůbec nikdy nic nedozvíme, paráda... skončí v zapomění a místo toho se občas dozvíme, který z hrdinů skončil ve formě grilovaného hermelínu nebo v manželství.
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    JONY: Přesně tak.

Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu, skončí vskrytu, zmizí vskrytu; navždy; v zapomnění.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JONY: chceš říct nejednoznačná mykologie, doufám...
    JONY
    JONY --- ---
    Já bych naopak rád, aby tyhle dávné události Vilma dál nevysvětlovala. Jsem vždy rád, když v minulosti zůstávají tajemství a místo historického studia zůstává nejednoznačná mytologie. Proto třeba u W40k vůbec nečtu W30k knihy :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: tohle je problém, ale to bratrství musí být strašně pradávné (ostatně jsou nesmrtelní). Cirdah přišel na Fomalhiwu před 20000 lety (viz níže, pokud si to nepletu). To znamená, že události na Girmé v tvé verzi by musely být ještě starší, než 20000 let...

"Bratrství" u RA prostorových bytostí nemusí vypadat tak, že se fakt narodili na nějaké planetě. Mohli se zrodit v klawentu sgenů. Na planetu se mohli dostat tak, že experimentující psychotronická civilizace omylem otevřela teleport, který tam vedl... a to mohly být dvě různé civilizace...

Ok, nebudu ti brát Girmé, ale zajímají mě dvě věci: 1) odkud přišli Fomalhiwané a proč - útěk? vyhnanství? zvědaví průzkumníci? - 2) co se stalo na Dardeje a co je tam ted'. A propojení 2) z Lucasem by bylo asi zábavnější, než Hildebrandtové jako šlechticý rod Igeru :-))
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: No ale dle aurigiánů jsou oba sgenové "bratři", a dle Vilmy by k sobě taky měli mít nějakým způsobem blízko. Já to vysvětluju tím, že vznikli za stejné události, a jejich odlišné vlastnosti jsou dány odlišným zaměřením jejich uctívačů/tvůrců. Ale jak bys to vysvětlil ty, pokud každý vzniknul někde jinde někdy jindy?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: ještě zpět na Girmé: možná bychom si mohli rozdělit frenčízy, ty vysvětlíš vznik Akkütlixe na Girmé, zatímco já vznik Gäercürdahöartha na Dardei :-) Protože představují tak opačné prinicpy, že i příčiny jejich vzniku by měly být hodně jiné...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: no ale právě ten konstruktor těch "běžných" dardských desek, to už nebyl čip, ale spíš něco jako fabrika na čipy. Stejně jako deska, kterou zkoumal Lucas - s tím, že následky tady nebudeme spoilovat ani v srpnu :-)

Prostě to vidím něco jako "sgen-level" argenit~míjat, které se od toho běžného lidského liší asi JWST od infračervené fotobunky co rosvěcí na WC. A když jsem mluvil o původních dardských deskách z Dardey, tak jsem tedy samozřejmě neměl na mysli tuhle běžnou spotřební automatizaci na bázi jednočipových dregam~linů - ale samozřejmě sgen-level sady desek, které dokáží věci jako celá staletí udržovat v chodu náboženství na bázi lidských obětí, apod. Na Össe toto zvláštním způsobem zfúzovalo s Gerdánskou pokročilou R-A biotechnologií - ono to nedává smysl, proč pořád hmyzák, hmyzák, oltáře, oltáře - a najednou houby. Tahle fúze je něco, na co by si autorka ještě měla posvítit - ale obávám se, že v Argu slíbila, že Össe jednou provždy smete pryč z vesmíru, což taky splnila, pokud jde o budoucnost, ale obávám se, že se tím myslely i prequely :-)

No ale sgen-level psychotronika, dejme tomu je to samé jako lodní gleewat a jinak, to je právě podle mě otevřená kapitola. Lodě, Baškrové, Akkutlix-level dardské desky, apod. Prostě stejně, jako lodní gleewat je jiný level, než fomalhiwský a třeba Aššád se nechytal vůbec (stejně jako Lucas, který netradičně začal s lodními schopnostmi a až dodatečně doháněl ty běžné základní), tak sgen-level artefakty jsou podle mě zajímavé a Mycelium to jen nakouslo (třeba už jen jak umí být nepříjemný sgenský kardnas~lu, apod.).

A tady by stálo za to sáhnout do té prehistorie: odkud přesně přišli Fomalhiwané? Kde vznikl jejich sgen a proč? Proč zanikla netechnická civilizace Dardey, poté co jejich magie začala být dostatečně vyspělá na to, aby nešla odlišit od technologie? Kdyby se Lucas po M8 náhodou dostal na Dardeu (tady už spoiluju), tak je tady jedinečná příležost odhalit nějaké strašlivé, světodějné tajemství a zajistit lidstvu světlé zítřky (jen doufám, že to nebude cestování časem - to totálně zabilo počáteční mysterium Simmonsova Hyperionu, Endymion stál zaprd, navzdory divoké imaginaci autora: zombie splatterpunk ještě zvládnu, ale jestli se v argenitovém vesmíru objeví plnotučné časové smyčky, tak s ním končím :-)
    PECA
    PECA --- ---
    E2E4: Aörlemögherl by mě jako postava zajímal víc. Z poslední scény s Lucasem jsem měl pocit, že to ani není Ösean. Ale klidně to "tajemství" oltářů mohl znát. A také i někdo jiný. A mnozí jistě zemřeli mučednickou smrtí. V tak rigidní religiózní společnosti s vlastní psychotronickou tajnou policií se dělá odboj dost těžko.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam