• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Mám z toho pár postřehů.

    1) Zjednodušeně řečeno, z tvé myceliální rekapitulace to vypadá, že stěžejní pro tebe byl kontakt Lucase a Aš~šáda; a všichni ti modří mimozemšťani, Pětice, církev atd. byly jen velkolepými kulisami pro střety těch dvou. To je zajímavé, protože pro mě to tak nebylo. Protože Mycelium u toho to ve skutečnosti nezačalo, nějaký vztah mezi Lucasem a Aš~šádem se začíná budovat až od druhého dílu. Celé M1 se točí kolem össenských záhad a střetu civilizací, u toho to celé začíná a to mě hned na začátku tak moc chytlo. Aš~šáda jsem v Myceliu chápal jednak jako reprezentanta ještě další civilizace (aby toho civilizačního střetu nebylo málo), a jednak jako určitý katalyzátor pro Lucase, a zdroj alternativ k Össe.

    V dalších dílech se ten vztah Lucase a Aš~šáda rozvíjel, a bylo to zajímavé, ale pořád spíš ve vztahu k tomu co se děje kolem ve vesmíru (celou dobu třeba jejich střety pomáhají odhalovat Lucasovu minulost, která je zase klíčem k tajemství Össe a sgenů). Na konci oba vystupují jako svého druhu "avataři" svých sgenů, a zase jde hlavně o to jak to mezi těmi vesmírnými silami dopadne, a jak to ovlivní lidské síly a slabosti, které se tam přes dotyčné "avatary" vloudily.

    Takže abych mluvil za sebe, tak mě ani tak moc netáhlo jestli se ukáže že Aš~šád je ve skutečnosti srab a Lucas hrdina nebo tak něco. Spíš mě zajímalo jaké bude ten mix osobních vlastností, které jsi hrdinům dala, mít následky ve světě a ve vesmíru. Závěrečný střet nebyl zajímavý ani tak tím, jak se který hrdina vyrovná se svou minulostí, ale tím co se stane s Össe a Zemí po hvězdovládě, který sgen to vyhraje, jestli se nějaká civilizace z vlivu sgenů dokáže vymanit, jestli nějaké lidské vlastnosti dokážou výsledek ovlivnit a podobně.

    2) Jak tam rozebíráš magické artefakty, tak já musím říct že ani dopis, ani klíč, ani stříbřitý chlad mi nijak nevadily, protože měly historii, dlouhý vývoj a nějaký smysl. Zato do M7,8 jsi loupla něco, co naopak mně přišlo jako čistokrevný magický artefakt - a to Akkütlixovu dardskou desku. To je věc, která se objevila zničeho nic, a je mocnější než cokoli jiného - dokonce do té míry, že to překonává běžná psychotronická omezení - a historii ani vývoj nemá žádné.

    3) Sofie zabíjející Lucase v Blue Springs - tahle scéna se mi při čtení nelíbila, přišla mi jako že se tam moc nehodí a zároveň zbytečná. A teď už chápu proč - byl to jeden z těch starých střípků, které jsi tam chtěla zakomponovat. Jenže tady se to podle mě moc nepovedlo, protože tahle scéna děj nikam neposouvá, a přitom zeslabuje co bylo předtím a relativizuje Sofii. Totiž ...

    Z předchozího mi nikdy nepřipadalo, že Sofie Lucase tak strašně nenávidí. Jistě, měla nějaký pocit křivdy z minulosti, ale vždycky se s tím vyrovnala, a mě nikdy nepřišlo, že se tou svou neschopností psychotroniky tak strašně užírá. Ve sktečnosti dokázala svůj malý kousek psychotroniky získat sama prostřednictvím umění - viz scéna, kde maluje obraz Ainei. To měl být její triumf, protože se k protonaci dokázala dostat sama, bez cizí pomoci, a překonat tak něco, co neuměl překonat ani Aš~šád. Když pak přesto podlehne primitivní naštvanosti a zabije Lucase, tak to její triumf dost umenšuje.

    Navíc mi není moc jasný smysl této scény z hlediska Lucase. Dle knihy tímto tak nějak "uvolnil Akkütlixe v sobě", a zároveň přinesl oběť, díky které dostal šanci se ještě vložit mezi Obludu, Aš~šáda a Cirdaha. Jenže co je to za oběť, když ve skutečnosti nezemřel, protože je nesmrtelným sgenem? Nikde tam není ani naznačeno že by třeba Akkütlix potřeboval opustit svoje lidské tělo a přitom se toho bál, protože už je moc lidský. Z ničeho to nevypadá, že by lidské tělo Akkütlixe nějak omezovalo.

    Navíc Lucas následně z Blue Springs teleportuje sám sebe do klaëwentu, což je porušení pravidel. Kdyby Akkütlix jen tak uměl teleportovat sám sebe, tak by nemusel tvrdnout na D-alfě a čekat na kolonisty. A jestli to teď dokáže jen díky té desce, tak zase - je tu magický artefakt, který není ničím vykoupený a nemá žádné háčky.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BRAMBOREENA: No vidíš, já si léta myslel, že to byl tenkrát "Arien".
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BRAMBOREENA: díky, zkusím.

    (a jo, s růžovkou jsem našel odpověď o pár řádek níž tak jsem udělal pollp)
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Oooo tohle je super. Srdce čtenářovo zaplesalo: je vlastně zcela v pořádku, že jsem to či ono tehdy a onde ještě nechápala/nedokázala odvodit/či naopak předpokládala, protože autorka to ještě neměla vymyšlené, a nebo to vážně plánovala jinak! :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    E2E4: Jmenuje se to "Život je rafinované peklo", vyšlo to v nějakém mločím sborníku a J. VANEK jr. to zhejtí za 3, 2, 1... :D
    Pořád si myslím, že je to fajn kniha, ale po těch letech můžu říct, že Karolina má na kontě i lepší. Ovšem tohle byla vůbec první věc od ní, ke které jsem se dostala, a zřejmě to mělo určitý synergický efekt konkrétně s Myceliem: jsou tam totiž taky dva hrdinové, taky spolu vedou předlouhé dialogy, ten jeden taky jede v jistých rituálech, tak jako Lucas, zkrátka v něčem to má hodně podobný vibe. Já v té době byla ve stavu, kdy mi dialogy Lucase s Aš-šádem permanentně jely v hlavě, úplně jsem tím žila, ale byla jsem přesvědčená, že to ani nemá smysl psát a že je to nepublikovatelné, protože by to přece nikoho nezajímalo; a najednou jsem měla dobrý příklad v Karolině, která se podobný typ textu sepsat odvážila a někde někomu se to líbilo (konkrétně komisi literární soutěže) a vyšlo to tiskem. Dodalo mi to odvahy, najednou jsem si troufla začít to svoje psát taky :) Vždycky říkám, že nebýt Karoliny, tak by Mycelium nebylo. Zpětně viděno - vzhledem k tomu, že mě ta věc držela dvacet let, bych možná asi nakonec začala stejně, protože holt ten přetlak v hlavě by byl nesnesitelný; ale možná by vypadalo jinak: bylo by to škrobenější, snažila bych se víc držet očekávání, jak má vypadat "dobrodružná sci-fi", a to nejzajímavější a nejautentičtější by se tam možná nedostalo, protože bych se víc kontrolovala a říkala bych si, že takové blbosti se přece do knih psát nemůžou :D

    Vidím, že dotaz na Růžovku jsi mezitím smazal, ono je to asi jasné, Aš-šád tak jeden čas říkal Pinkertině, na začátku jsem si představovala, že spolu budou mít takový kamarádsko-sportovně-pošťuchovací (asexuální) vztah a probírat spolu, jak na Lucase :D Trochu tam z toho i zůstalo (scéna, kdy Aš-šád zvěstuje Pinkertině, že je těhotná).
    E2E4
    E2E4 --- ---
    BRAMBOREENA: jaká kniha Karolíny Francove?
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Zajímavé, z mobilu mi to nešlo otevřít a chtělo přihlášení do MS účtu, z PC v pohodě.

    KAVEN: Možná tu zkrácenou meziverzi vykutá z archivů a vydá potomstvo jako u Tolkiena (nechť se to ještě dlouho nestane!).
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: 144 stránek! Tak to je dobře že jsem to z tebe vymámil už teď, kdoví kolik stránek by tam bylo na Štědrý den :-) Děkuju, zatím jsem na straně 13 a je to zajímavé.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Já to sem chtěla dát jakože na Vánoce... ale co už, vždyť už vlastně jsou. https://1drv.ms/w/s!AuVdiftnloLhhJNLzpvZiCzGbMJPMA?e=zdZV8y
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Rozhovor z ČT jsem ještě neviděl, ale máme tady už druhý obsáhlejší text. Nejdřív o fantastice, pak o zlých otrokářích z Kví-, pardon, o fanfikci. A teď mě zajímá kdy se objeví ten jeden obsahlý text na který netrpělivě čekám - přiblížení toho jak vypadalo Mycelium v době, kdy mělo opravdu 5 dílů a první zrovna vycházel jako žhavá novinka. Jak to bylo koncipované původně, co tam je v těch třech nových dílech navíc a tak.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    BRAMBOREENA: no myslim si, ze to trosinku okecavas ... ale necht! kazdej mame narok na evoluci... ;o)
    A ano chapu te, ona samotna ta literatura mezitim nekam vyvojem odkracela a ledacos se zmenilo! ovsem nekdy v kruhu... zpatky k tomu Tolkienovi... ;o)
    A ne! nerikam ze to je vyslovene spatne! :O) a spis nez kruh to asi bude evolucni spirala... :p
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    FERRYH: brrr, otvírat to nebudu... :D

    Ale s tím slovníkem si za tím stojím pořád, přece! "Necpat to do knihy" znamená necpat to do té beletristické části; prostě nepsat přímo do textu knihy takové ty popisné pasáže, kdy postava hledí do krajiny, povzdechne si, že zejtra jede bojovat s orky, načež následuje desetistránkový rozklad o všech okolních královstvích a jejich historii a jazycích přímo v linii příběhu místo děje. Tyhle kecy se totiž píšou mnohem snáz než emocionálně vypjaté scény, takže když si autor nedává pozor, může tím celou knihu zasekat a neúměrně zatížit. Proto to patří zvlášť - do slovníku, do dodatků -, a tak to přesně tady máme: Mycelipedie je jasně oddělená od textu knihy, abecedně řazená, vysázená jiným písmem, označená jako "Dodatky" - a člověk ji buď přeskočí, nebo si v ní čte, ale ví, co dělá a nikdo mu to nepodstrkuje. Nedělej, že to nechápeš :D
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    Vilma Kadlečková: Kniha nepotřebuje mapu. Čtenář chce příběh — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/kultura/1084378-vilma-kadleckova-kniha-nepotrebuje-mapu-ctenar-chce-pribeh
    tady je ten rozhovor jako video a cele (redakcne nekracene) - je to krasny artefakt minulosti!! :O)
    Libi se mi treba jak Vilma tak opovrzlive mluvi o tom, ze autor by obdobne veci jako slovnicek atd. nemel cpat do knihy, ale nechat je na internetu nebo treba i do supliku s ponozkama... :o)
    ha! ;o)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    VANEK: Ha! zajimalo by mne jakeho zlouna z tebe ted udela Vilma v nejakem svem literarnim kousku! kdyz to jeste neudelala do ted, tak za TOHLE se ti teda urcite pomsti! to bylo od tebe zleee!! styd se... :O)
    OKEYA
    OKEYA --- ---
    VANEK: Ale to byla fun-fiction na toho Neznáka ;-))
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Ale jen se nestyď, přer 10 lety jsi byla jiná kabrňačka (co - jsem - to - vygooglil?!)
    „Člověk vyhledává spíš drama než idylickou budoucnost,“ říká Vilma Kadlečková — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/archiv/1082740-clovek-vyhledava-spis-drama-nez-idylickou-budoucnost-rika-vilma-kadleckova
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK: zas do TAKOVÝCH podrobností jsem zabíhat nechtěla :D
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Kde-je-René-zlý-ptrokář-z-Kvítečkova?!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    A mezitím na FB skupině Openfanworks:

    Eva Veselá
    Správce
    Díky fanfikční autorce Womisce, která se za mě osobně přimluvila, tu mám oficiální stanovisko Vilmy Kadlečkové (Vilma), autorky sci-fi ságy #Mycelium, k fanfiction. Ráda bych z něj později citovala do hesla Mycelium na Fanpolis. 🙂
    Určitě ho zkusím ještě šířit na Tumblru mezi členy Obrození 2.0. V ideáním případě by je totiž mohlo inspirovat k tomu, aby napsali na Mycelium nějaké ty fanfikce. 😛

    "Fanfic chápu jako naprosto přirozenou součást literárního světa a jako krásné propojení autora se čtenáři. Je to logický způsob, jak začít s vlastním psaním: autor fanfikce si vypůjčí postavy, které si v nějaké knize zamiloval, vypůjčí si fikční svět, ve kterém mu bylo dobře, tím si ušetří práci, kterou jinak autoři mají s budováním prostředí a vztahů, a může si s hotovými postavami rovnou hrát a použít je podle svého. Taky je to způsob, jak napravit nějaký neblahý dějový zvrat nebo špatný konec, který čtenáře v originálním díle naštval, a dopřát postavám lepší osud nebo šťastnou lásku. Sama jsem ve skutečnosti taky začínala psaním fanfikce, akorát se tomu tehdy ještě tak neříkalo: psala jsem ji někdy kolem roku 1986, to mi bylo patnáct let, a byla to fanfic na Dumasovy Tři mušktetýry, ve které Athosova syna Raula, který v originálním díle zemře, zachrání mimozemská vévodkyně v létajícím talíři.
    Vím, že k Myceliu fanfikce vznikají (něco v psané podobě, něco dokonce jako čtený podcast). Většinou je to homosexuální slash (což jistě souvisí s tím, že v Myceliu jsou dva výrazní mužští hrdinové, mezi kterými je dramatické napětí; jejich neustálé konflikty vlastně celý příběh táhnou a dojde mezi nimi k ledasčemu, ovšem tohle vyústění jsem nedopustila). Nijak mě to neuráží, s chutí si to přečtu 🙂 Občas ke mně taky po sítích doputuje fanart – obrázky a dokonce animace. Pak se v souvislosti s Myceliem vynořila ještě jedna fanouškovská aktivita, a to je tvorba jazyka. V Myceliu je mimozemský jazyk – össein –, ale moc péče jsem mu nevěnovala a neměl žádná pravidla. Pak se ale mezi čtenáři našli dva lingvisti, kteří vymysleli celou gramatiku, výslovnost a etymologii. Díky nim mám program na generování össenských slov a překlady různých termínů. Také vzniká myceliální wiki. Obecně beru všechny tyhle fanouškovské aktivity jako tu největší poklonu: to, že někomu na těch postavách a světě natolik záleží, aby mu stálo za to sednout k počítači a investovat svůj čas a úsilí, aby jim dopsal další scénu nebo vymýšlel reálie, je ta nejlepší věc, která se autorovi může stát, protože to znamená, že jeho svět žije a příběh rezonuje se čtenáři a že si ho berou za svůj.
    A naopak: myslím, že autor ani nemá právo fanfikce zakazovat. Tím, že dopustil, aby kniha vyšla, se jeho svět a postavy staly součástí oceánu příběhů, ze kterého všichni čerpáme. Hranicí, za kterou by mi fanfikce začala vadit, je komerční využití, čili situace, kdy by se autor fanfikce rozhodl nějaké dílo s mými postavami a světem vydat pod svým jménem a inkasovat honorář. Pak bych pokládala za slušnost, aby to se mnou konzultoval. V zásadě se ale ani v tomto ohledu neuzavírám spolupráci. Psaní ze "sdílených světů" je oblíbený model, sama už jsem se taky jiných podobných projektů účastnila, a kdyby někdo chtěl napsat povídku z argenitového vesmíru (světa Mycelia), vlastně budu ráda, protože ve svých padesáti už vidím, že ten svět rozhodně celý vlastnoručně prozkoumat nestihnu."

    Děkuji Womisce a zejména Vilmě Kadlečkové. Vážím si toho.
    Šiřte, prosím, toto poselství do světa. ❤

    ***
    konec citace

    (Je to bizarní propojení, s Womi se znám z orientálních tanců, ne přes sci-fi, a Mycelium nečte, ujíždí na Lokim; no ale třeba se nějaké fanfikce urodí :D Zmínka o lingvistech na všechny udělala fakt dojem, KAVEN, JANAHUSA, už jste slavní ve fanfic komunitě :) )
    SARGO
    SARGO --- ---
    MOUNTBATTEN: Hned je (ne)člověku líp, že v tom nebyl sám! :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam