• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALDARION: ano, ale v současné době tahle hypotetická transmutace duhového bláta na pravý, trvanlivý argentit rozhodně není kanonický postup výroby. Máme trochu problém, že momentálně jediným přiznaným zdojem argenitu je.. no všichni víme co.

    Pořád je pro mě trochu zahalené mlhou, jak Össe vznikla: v průběhu vývoje z petnalogie na oktalogii podle mě autorka přešla od teorie Gerdánců jako upchlíků (vyhanci by asi dostali šanci stěží - ti by skončilii spíš na aio..) z Össe (což jsem kdysi zahlédl na nějaké té pramyceliopedii online) spíš k teorii Össenců jak nějakých uprchlíků či odpadlíků z Gerdy, kteří se vydali směrem, který Gerda zakázala... podle mě by stálo za to tohle někdy v budoucnu nějak osvětlit. Není úplně jasné, v jaké fázi do toho Akkutlix vstoupil osobně a kdo stál na jaké straně... trochu to vypadá, že někdo v minulosti Össe omylem našel nějakou dardskou desku a podobným stylem jako Lucas byl po jejím neprozřetelném přečtení naprogramován a tím položil základ celého náboženství (?). Ale taky mohla Gerda vytvořit Össeany tak, že sgenovi předhodila lidské oběti, které si žádal, a on je potom jaksi nespotřeboval všechny najednou, ale vytvořil si z nich civilizaci. Ale zase těch se sgenem nesouvisejících hacků na Össe mi přijde hodně (především všechny ty houby!). Takže fakt nevím: vůbec není ani po osmi dílech jasné, jeslti byl dřív Akkutlix nebo houby. Argenitová a houbová linie mají společný RA prostor, ale Akkutlix vlastně celou dobu stojí mimo myceliální ekosystém: ve svém klaewentu hromadil argenit. (samozřejmě, možná houby vznikají tam, kde příliš staré zásoby argenitu v podstatě zplesniví, ale tím se dostáváme k tomu jeho pěstování)

    (BTW koho zajímají osudy nějakých hrdinů? nás nerdy zajímá worldbuilding... od Tolkiena po Star Wars je to samé... postavy jsou dobré jen k tomu, aby si knížky kupovali warghíři a Vilma a Argo měli za co žít :-)

    V zásadě to, aby na argenit a jeho výrobu neměli monopol sgenové, případně garrimnové, nebo whatever, a aby existoval i jiný, ehm, proces, jeho získávání, je podle mě důležité pro konzistenci celého argenitového vesmiru. Samozřejmě by mohl existovat nějaký "primordiální argenit", který vznikl hned po psychotronickém Velkém třesku na začátku věků - jenže pozůstatkem tohoto se mi jeví být spíš ten drueinový prach v RA prostoru, který je v řadě ohledech spíše protikladem argenitu... argenit se téměř určitě nedá vyrobit z drueinu, jestli něco vypadá jasně (naopak je možné, že ho obsahuje karwil - to mi bylo už víceméně schváleno, i když co není napsané v mycelipedii, to momentálně neexistuje..)

    Každopádně se mi líbí představa, že Össe byla původně projektem GASA na původní výrobu nativního argenitu pro gerdánský psychotronický program, který ji měl pozvednout na úroven ostatních psychotronických civilizací (o kterých Gerdánci, nebo minimálně GASA, od nějaké doby prostě museli vědět). Program brzdil nedostatek gleewari. No ale kromě toho nějaké kutání v klaewentech rozhodně muselo probudit Sgena, kterého by zlomení monopolu na argenit mohlo potenciálně ohrozit (protože evidentně: pointou je podobně jako v případě peněz mít především víc argenitu, než mají ostatní... jak se vůbec v případě argenitového monopolu sgenů nějaký argenit mohl dostat mimo kontrolu,to je zajímavá otázka... ale zřejmě občasný výskyt gleewarinů v populaci je od začátku jakási šance, jakýsi Prst chaosu, kterým Astuaner dává šanci i jiným tvorům, než jsou ageni)

    No a po pádu náboženství by teoreticky jedna z možností byla, že na Össe se rozpomenou na pravý význam myceliálního inženýrství, začnou na VŠ lépe vyučovat předmět Bezpečnost práce v RA prostoru i Teorii psychoaktivních předmětů a vrátí se ke svým kořenům a ke šlechtění hub, schopných produkovat v RA prostoru pravý argenit prímo, bez lidských obětí...
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    XCHAOS: To byl, mám pocit, i přístup těch hermetiků přelomu stolet, co ty larvy popisovali... :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    XCHAOS: naopak, argenit z lidských obětí je bio.. též argenit recyklovaný z psychoaktivních předmětů by mohl být hit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (jo, už to mám... pěstitelé pravého argenitu pomocí nově vyšlechtěných hub musí pravidelně chodit na svoje políčka sbírat astrální larvy, které se na ně přisávají... asi jako pozemští zahrádkáři sbírají slimáky...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    E2E4: Pche. Potřeujeme postapo Össenské šlechtitele hub, které dokáží z falešného argenitu v R/A vytvářet fair-trade argenit bez nutnosti lidských obětí... ale aktivní pěstování těchto hub v těch nejhlubších klaewantech - těch, které už zasahují skoro do mimoprostoru a kde se už na dně (což ale v RA nemusí být nutně vizuálně dole, že...) vytvářejí ostrůvky duhového bláta, není práce pro každého... pěstitelé musí být Össenci s čtveřicí až pěticí v těle, navíc s gleewari schopnostma (a jak do tohohle postapo světa zapadne Pátá houba a její poněkud kontroverzní psychopatologie, to už ponechám na licenci autorky... astrální něco něco larvy, nevím, dál...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    není to sice přímo houba, ale téma pro nějakou biopunk horror show zcela určitě... parazit, který se přímo napojí na nervy hostitele a nahraí jeho orgán:
    [FEEDER @ Centrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů]
    E2E4
    E2E4 --- ---
    Scientists Discover Useful Plastic-Eating Fungi
    https://mymodernmet.com/plastic-eating-fungi/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAVEN: ve skutečosti kombucha potřebuje ten cukr, klidně jen melasu a nějaké dusíkaté soli, paní je holt příliš bio. Evidetntně je ale lepší normální koženka :-D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ZUZKAOU: Pustil jsem si i to video z TED talku, pár věcí mě tam zarazilo.

    1) Nepotřebuje používat barviva, protože to může barvit pomocí oxidů železa, ovoce a indiga. To ale jednak jsou barviva, a jednak by je mohl používat i klasický textilní průmysl (a do 19. století to taky dělal). Už je nepoužívá proto, že syntetická barviva jsou levnější a lépe ovladatelná. A to bude platit i pro kombuchu.

    2) Zajímalo by mě jestli má kombuchová kůže menší ekologickou stopu než kravská. Protože kráva vyžaduje akorát trávu a vodu, zatímco kombucha čaj a cukr. Čaj bude pocházet z plantáže, cukr taky, a ještě navíc musí nutně projít průmyslovým zpracováním. Speciálně cukr je pro nás dnes obyčejná surovina, ale právě jen díky průmyslu.

    Takže nevím jak moc bych se oháněl ekologičností, zajímavá na tom bude spíš cena a vlastnosti. A to zajímavé být může. Nevím jestli vysloveně na oblečení, ale pokud to produkuje celulózu, tak třeba na výrobu papíru. Zase na druhou stranu strom, jakožto producent dřeva, využívá sluneční energii efektivněji než řepa. Tipnul bych si, že nechat celulózu vytvořit stromem bude na spotřebu energie výhodnější, než ji vytvářet pomocí mikrobů z cukru.

    Takže v zásadě se mi to líbí, ale propagátoři to prezentují lepší, než jaké to je. Je možné, že to nakonec skončí jako umělé maso pěstované v kádích. Taky je to teoreticky skvělé, ale prakticky je jednodušší nechat to vyrůst na praseti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAVEN: jj, i ta vestička na paní na TED talku není úplně krásná - jako rekvizita do hororů doprí.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    FERRYH: důležité věci se odehrávají vskrytu..
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    VANEK: Pokoj ezomatky hlavní hrdinky:



    A tohle možná může být i odkaz na něco úplně jiného, ale mě to v téhle souvislosti pobavilo:)

    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ZUZKAOU: Hm, spíš než leather (činěnou kůži) mi to připomíná rawhide - tedy nečiněnou, surovou, pouze odchlupenou kůži. To není vysloveně špatně, protože i rawhide má spoustu využití; ale výrazně jiných než leather. Zajímalo by mě, jestli by se ten kombuchový plát nedal taky nějak činit, v zásadě je to podobná struktura jako kůže. Ve videu používají olej, ale to fakticky není činění.

    Jinak bych měl i výhrady vůči (nepřímému) tvrzení z videa, že dnes kvůli kůžím zabíjíme krávy, a že je to špatně. Krávy zabíjíme kvůli jídlu, a že dokážeme kůže zpracovat a využít je dobře - protože to je lepší, než je vyhazovat. No a kdyby lidi krávy nejedli, tak by je taky nechovali, a krav by tím pádem na světě ubylo. Obecně pokud jedinců nějakého živočišného druhu na světě ubývá, tak je to chápáno spíš jako negativum pro ten konkrétní druh. Takže kdybychom krávy přestali jíst, tomu živočíšnému druhu by to uškodilo.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ZUZKAOU: ... okrajove info - i kdyz to asi urcite vis - Kombucha (ta matecni hmota) neni houba, je to kolonie ruznych bakterii -- to jen jako ze se ji stale rika "Kombucha houba" a ono je to trosku jinak.
    Ty symbioticke kvasinky (houba) tam jsou (neviditelne) obsazene v te tekutine - no dobre, takze to tak trosku houba i je ;o) ale jen jako ze se Kombucha houbou kamosi a bydli ve stejne bejvaku... :O))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: tady to je i na videu

    Turning Kombucha SCOBY into leather
    https://www.youtube.com/watch?v=iooVlns4Noo


    A tady o tom paní mluví a má na sobě kombuvestičku

    Suzanne Lee: Grow your own clothes
    https://www.youtube.com/watch?v=3p3-vl9VFYU
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    TOM: To my, kteří vyrábíme klobouky z choroše, už dávno víme :-)
    TOM
    TOM --- ---
    Z houbového mycelia lze vyrobit kůži podobný materiál - Gate2Biotech.cz
    http://www.gate2biotech.cz/z-houboveho-mycelia-lze-vyrobit-kuzi-podobny-material/
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Svět knihy se blíží, tak sem dám přehled, kdy kde budu během soboty (jsou to začátky pořadů, kterých se přímo účastním, každý trvá cca hodinu):

    11:00 – Křest antologie Hlubiny města ve Fantasy a sci-fi sále
    12:00 – autogramiáda autorů z této antologie na stánku Epochy
    14:00 – Fantastika a Magnesia Litera – beseda v Profesním fóru
    16:00 – autogramiáda autorů z Arga na stánku Arga
    18:00 - Moderní fantastika z Jiného kraje – beseda o antologii (zřejmě ve F a SF sále)

    A zbytek času u baru! Nebo zkrátka na pořadech, kde budou bavit publikum nějací jiní nešťastníci než já.
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    Sci-Fi Illustration Resolute (FB)

    VANEK
    VANEK --- ---
    CORNHOLIO: Pics or... ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam