• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    XCHAOS: olol 🤣😂🤣😂

    prohlásit o libovolném jazyku, že je logický je... na pováženou 😉 čínština jako izolační jazyk má jinou gramatiku (oproti nám, ale ne zas tak moc vzhledem k angličtině) , ale není ani jednodušší, ani systematičtější než jiné jazyky.

    znakové písmo je základní překážkou široké vzdělanosti, abeceda není žádnou epizodou, ale velmi starým (cca 3500 let) a revolučním konceptem, bez kterého by nevznikla spousta jiných konceptů, které dnes považujeme za běžné. to se úplně o znacích rict nedá. počítače za tebe znaky nezvládnou, pokud něco výpočetní technika odstraní, možná to bude psaní i čtení jako takové - moderní AI povede k hlasové komunikaci.

    naivní představy o čínském písmu vedly už před pár stoletím k naivním konceptům jako jsou pasigrafie a koukám, že žijí dodnes. pouze asi 5 % znaků jsou ideo- nebo piktogramy, zbytek jsou sing-šeng-ci, znaky se zvukovou i sémantickou nápovědou, ale to je tak vše. prostě bychom se je museli dřít 10 let jako číňani a s bídou by si přečetli noviny. hlaskové písmo se naučíš rychleji, kde jím zapsat libovolný nový pojem, aniž bys musel zavádět novou kombinaci znaků (čínština má vlastně dvě úrovně syntaxe) . ano i my čteme abecedu jako "znaky", ale jde právě o ty případy, kdy musíš psát či číst něco, cos před tím nedělal. možná si pleteš kreolštiny s pidžiny, ale kreolštiny nemají jednoduché mluvnice.

    čínština nemá zásadně jiné fonémy než IE jazyky, mají tóny, ty ale částečně (dvoutónové systémy) mají i IE jazyky (ze slovanských třeba slovinština). a nechci brát iluze, to stejné platí o anglofonech - anglina je normální a kdo ji neumí je divnej 😉 mluvčích angličtiny je furt víc než čínštiny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GAARQ: čínština je docela logický jazyk a to, jak si doplňujeme náš jazyk emotikony, emoji, piktogramy a matematickými symboly jen dokazuje, že mozek má vlohy na to pracovat s větším množstvím symbolů a že západní hláskové písmo byla jen epizoda..částečmě asi posílená trikem s knihtiskem, ale počítače tuhle výhodu hláskových abeced smázly...

    Čínské znaky pro vchod a východ jsou piktogramy jak vyšité. Ve skutečnosti jejich zápis ve zjednodušené čínštině jde přímo použít jako piktogram srozumitelný zápaďanům, a samozřejmě to v Číně takto s oblibou využívají. Konvergence jejich struktur s angličtinou bude zajímavá a poetická (Wen hop? Wing Long, apod.), zatímco slovní zásoba prosakuje ze západu už dlouho, tak jednodušší gramatika často při vzniku kreolštiny vítězí..)

    Číňani jenom maj prostě úplně jinou sadu fonémů, než indoevropské jazyky... a jako jedni z mála ve světě neochvějnou víru, že jejich jazyk a písmo je to normální a kdo ho neumí, tak je divný...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ZUZKAOU: neni tohohle Vanicka nejaka forka? Mam podezreni, ze je to byvaly najemnik, co choval papousky.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    GAARQ: ja mam rada Lomovou. A parkrat jsem se s ni potkala pracovne, je hrozne mila. Jenomze jak tak pozoruju akademiky obecne, maklych je tak tretina.

    Ja jsem antilingvista. Po me teorie klouze jak po teflonu. Ale jazyky se ucim rada, jen tak, jenom jak umim anglicky jako cesky, tak si ve vsem ostatnim pripadam hrozne blba.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A tyhle naše luhy a háje patří mnohem víc sem, než do houbaření.

    Maniaci hub | | A2 – neklid na kulturní frontě
    https://www.advojka.cz/archiv/2022/23/maniaci-hub
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    GENTIANA: jestlu ti akademici sinologové obecně nebudou magoři, jeden na MU je zase drsně paranoidní.

    ale pro mě jako lingvistu učení se aktivně jazyku byla vždycky jen třešnička na dortu. v krouském jsem se dostal snad k desáté lekci a víc japonštiny jsem pochytil z anime ☺️ hiraganu si docela pamatuju, katakanu málo a kanji/chan-c' umim tak 20 znaků.

    mé oblíbené hobby je vymýšlet abecední zápis čínštiny se zachováním rozlišovací schopnosti znaků při té jejich děsné homofonii. zábava skutečných mužů 🤪
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Podobnost s Gilesem Hildebrandtem je zrejme ciste nenahodna.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    GAARQ: ja chtela na japonstinu a cinstinu do Prahe, na japonstinu me nevzali (ctvrte prijimacky za ctyri dny, mno...) a rodice nechteli, at jdu do Prahy a ze jednooborove studium, nota bene tak pitomeho oboru, je na pycu, tak mi nejak zaridili (podepis papir, sepisu zadost... profit?), abych tu cinstinu mela jako rozsirujici studium v Olomoucu. V pulce semestru jsem v puli Svarneho diatriby na tema cmaram si klikyhaky, misto abych na neho zbozne cucela, vstala, praskla dvermi a sla na studijni rozsirujici studium zrusit. On byl dost divnej a slysela jsem od vice lidi, ze je primel prehodnotit karierni rozhodnuti.

    Postupne jsem odesla z Olomouca, zjistila, ze nejsem schopna studia jakehokoli jazyka, z japonstiny ovladam v zasade to, co se pise na paskach na pletaci prizi a studuju na archivarku a botanika. Ale nekdy mozna rozchodim duolingo.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    GENTIANA: 😁

    a popravdě, já byl původně víc na korejštinu (jasná láska jménem hangul) a japonštinu (zvuk jazyka). čínské písmo mě sice fascinovalo, ale tóny? no pasarán. švarného knihy mám snad všechny, ale to je kombinace knihomolství a lingvistického zájmu o vývoj fonetiky v čínštině. moje so far nejcennější kniha je na toto téma. dovezli mi ji tehdy celníci v zaplombovaném pytli s modrým pruhem (whatever it meant).
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    GAARQ: Taky jsi chtel delat sinologii, dokud jsi nepotkal Svarneho?
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    GENTIANA: OT: švarný rulez anyway ;-)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ALDARION: to zni jako Giles Hildebrandt:D

    O existenci Wadea i Gilese samozrejme jako trochu kvalifikovany hejtr Ciny vim, ale zjevne toho vim malo, zni jako zabavni panove. (A Wade-Giles je mnohem lepsi nez ten dementni pinyin, prove me wrong.)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    Jo, a Giles byl známý tím, že - ačkoli taky dělal nějakou dobu v číně na úřednických a diplomatických postech - naprosto neměl problém někoho absolutně sepsout a dokázat mu, jak je neschopný a jak jeho teze neobstojí při setkání s realitou. Taky to byl široce oceňovaný akademik, ale zdaleka ne tak úspěšný diplomat. :D
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    E2E4: Tyjo, to mi nedošlo! :) Zábavnější je tedy starší polovina původců Wade-Giles transkripce. Sir Thomas F. Wade pokud vím začal jako kariérní (pod)důstojník, i když ho bavily jazyky, takže se opaloval s Black Watch na Iónských ostrovech a naučil se během toho italsky a řecky. Jenže pak se stal poručíkem u 98. pěšího pluku během první opiové války, takže se naučil čínsky. :D Taipingské povstání přečkal v Šanghaji, druhou opiovou válku ve štábu lorda Elgina a pak měl prsty v lecčem, takže je nakonec podepsaný pod Yantaiskou smlouvou, co dávala Britům v Číně extrateritorialitu, osvobozovala je od daní a cel a vlastně je tak nějak nechala si dělat v císařství co chtějí. Dostal za to titul rytíře řádu Lázně a pochybnou slávu největšího kolonialisty, který vyběhnul s celou Říší středu. Na důchod se vrátil do Anglie, stal se Cambridgeským profesorem čínštiny a sestavil systém transkripce, který jeho žák a zároveň nevybíravý kritik Giles mocně vylepšil...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    E2E4: Protonace! Protonace!!! :D
    Původ jména (respektive zdroj, odkud jsem ho ukradla) vím akorát u Lucase Hildebrandta, to byl vídeňský architekt.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    tenhle pán vymyslel transkripci jistého jazyka s komplikovaným obrázkovým písmem.

    fsktrcnoti Giles Herbertbrant

    Vilmo, byla to inspirace nebo je to prostě důsledek psychotronického principu synchronicity ?

    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    Omlouvam se za dotaz, pokud ze pada casto. Uz nejakou dobu jsem nezavital :) Je uz hotov, nebo se alespon chysta audiobook k posledni knize? :)
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VLAKODLAK: se rovnou zeptej, co ti není jasný. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VLAKODLAK: je to přesně tak... celá série vyvolává víc otázek, než odpovědí...
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    VLAKODLAK: Jseš na ní, ale jak říkáš, nejdůležitější věci se odehrály v skrytu / filtruj... :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam