Mám rád ujetá hledání souvislostí, když se to nebere vážně. Proto jsem kdysi měl přednášku, jak moc se čeští Návštěvníci podobají Star Treku.
A tak jsem zjistil, že příběh dětského superhrdinského animovaného
seriálu Miraculous: Kouzelná beruška a Černý kocour se nápadně podobná Myceliu!:-)
- v obou hraje hlavní roli vážený ambiciózní pán (Gabriel Agreste / Giles Hildebrandt) a jeho výjimečný, inteligentní syn (Adrien / Lucas)
- v obou se otec k synovi chová despoticky (byť z jiných důvodů) a v obou jeho život významně formuje
- v obou je otec celebrita ve svém oboru, a navíc je významnou osobou i ve svém druhém tajném životě (v Miraculous je to přímo hlavní záporák)
- oba syny jejich otec "ovládá", ať už přímo přes prsten a amulet, kterým byl Adrien stvořen, nebo přes psychotroniku a paměťovou kapsli
- Adrienova/Lucasova matka nežije a zmizela/zemřela pro veřejnost za nejasných okolností v jeho dětství
- Lucas má černou auru, Adrien jako superhrdina Cat noir má černý kožený oblek
- Lucas má modrou barvu po houbách, Adrien má modrou aristokratickou krev po matce
- oba synové prochází proměnou na hrdinu, byť Adrien několikrát denně, no a oba tedy pak mají nadpřirozené schopnosti
- oba synové hrdinové mají destruktivní schopnosti
- komplikované vztahy Adriena/Lucase a střídání těch lásek/partnerek (ok, to je v každém natahovaném seriálu)
- Lucas umí össeansky, Adrien čínsky
- obě rodiny žijí ve velké vile s kobkou v podzemí
- oba příběhy končí s velkými otazníky a nejasností, jak přesně je finále myšleno
- oba příběhy jsou dlouhé a natahované (5 řad za 8 let vs. 8 knih za 9 let...?) a obojí původně bylo plánováno kratší
- v obou hrají roli hrají roli dávné artefakty a nesmrtelné bytosti
- v obou jde o osud celého světa
Pak by se určitě našly i nějaké drobnosti v epizodách, mám pořád pocit, že mi něco úsměvného, ale fascinujícího utíká.
PS: Ti Návštěvnící a ST pořád mají dlouhý doprovodný klip online:
https://www.youtube.com/watch?v=L1Ls_n_ax_8 (audio z Návštěvníků, záběry ze ST IV: Voyage Home, kterému se opravdu ten seriál ale dost podobá, jako by ST opisoval od nás).