• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: že to je něco jiného jsem pochopil, ale asi jsem to nepochopil úplně přesně stejně jako ty. Hvězdovláda je ostatně překladem "astrálních schopností", kdyžtak o tom přemýšlím :-) Obecně v původním vyprávění Össeanů (které se ale na konci ukázalo být jen syntetickou mytologií?) si Akkütlix přivolal Prastarou... teď se ale zdá, jako by ten mýtus spíš předjímal budoucnost (Lucas si nejspíš přivolá Obludu a mýtus o minulosti se bude jevit jako proroctví).

    Asi se shodneme, že vtělením do Lucase se Akkütlix stal imunní vůči Hvězdovládě, ale neshodneme se na tom, jestli astrální schopnosti předtím měl nebo neměl. Podle mě měl, ale šlo jen o to, že ukrýt se do nositele, který je nemá, by mu nebylo moc platné....
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Astrální schopnosti jsou schopnost řídit a ovládat Duše, tj. larvy, jiné sgeny, případně výtrysky hvězdovlády. To sgenové určitě od přírody nemají! Cirdah neumí přikázat larvám aby ho nechaly na pokoji, Akkütlix neumí přikázat Cirdahovi aby si skočil do hvězdovlády zaplavat. Resp. přikázat mu to může, ale to je tak celé. Je to něco jiného než hodně vymakaná psychotronika.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: Já to pořád nechápu. Já teda myslel, že Sgenové astrální schopnosti maj přece z definice, ne? Jsou jejich podstatou. Ale Akkütlix nějak přiehnal jeden ze svých experimentů, uvízl, pofřeboval se znovu vtělit. Je možné, že teprve rozvinutí astrálních schopností umožnilo Akkütlixovi v Lucasovi se projevit, nebo prostě čekal, až si je Lucas opatří, protože do té doby by to byl jen druhořadý hostitel (asi jako když druhý Sgen získal jen toho Siandra Lottiho, který mu byl celkem k ničemu).

    V zásadě Akkütlix potřeboval mít Lucase jako hostitele předzpracovaného, aby měl všechny vlastnosti, které potřebuje, aby mohl být Akkütlixem. Když byl konečně Lucas dostatečně zpracovaný a iniciovaný ve všech možných užitečných dovednostech, a současně už nebylo času nazbyt (hvězdovláda se blížila) tak prostě se nechal doručit Lucasovi v podobě extrémně silné dardské desky, Programu Apokalypsy, a zkusil se v něm spustit (v podstatě nabootovat). Což se mu - zčásti - povedlo, i když nějakou lidskou podstatou se Lucasovi zřejmě povedlo si zachovat.

    To, že Lucas se úmyslně snažil Morrisonovu chorobu (v knize se tomu říká takhle) snášet co nejdéle, protože věděl, že díky tomu jeho astrální schopnosti pak budou extra silné, to myslím v knize nějak na konci vysvětlené je. Extra utrpení, extra silná oběť.

    Jinak zatímco klíč byl silná zápletka v prvních pěti knihách, tak v tom zbytku se dostává na vedlejší kolej, sice se pro něj trochu nějaké využití najde, ale všechno je jinak. Hlavní zápletkou je nakonec Hvězdovláda, o které se toho v prvních pěti knihách moc nedozvíme (pokud se pamatuju - kromě náznaků, že "tam venku to už začalo" a tak). Vnitřní rozpor je, že zatímco pro Lucase - člověka je Hvězdovláda přínosem, pro Lucase - sgena je pohromou a proto sgen v Lucasovi přežije díky tomu, že se nakonec stejně ukrývá v klaewentu, jen jiným způsobem a jinak, než posledně. Proto ten neslaný nemastný konec, kdy vlastně nevíme, jak to funguje: pro Lucase člověka by ten teleport dopadl tak, že by skončil v nejlepším z možných světů, pro sgena nikoliv. Ta existence obou v jediném těle nemůže fungovat trvale, proto tam kniha končí a nedozvíme se nic.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: No, takhle tomu rozumím já. (bez spoiler tagů, už je to dlouho po vydání, a máme od Vilmy oficiální povolení spoilovat)

    Morrisonova choroba/proměna nastává jen u lidí, pokud jsou vystaveni živému räwë. Záchvaty se neustále zhoršují, dokud člověk neumře a nebo do sebe nenasadí živé ökrë (které vyžaduje i ty první dva stupně). Pokud se jen zabije mycelium räwë (sühehlem nebo antimykotiky), tak se záchvaty přestanou zhoršovat, ale jinak zůstanou napořád. Pokud byl člověk v okamžiku podání räwë vystaven psychotronickému formativnímu příkazu, tento příkaz se při každém záchvatu opakuje, a tím může člověka znovu a znovu měnit a důsledky příkazu postupně zesilovat. Pokud tím počátečním příkazem je přidělení schopností slyšet Lodě, neustálým opakováním se z toho nakonec stanou plnohodnotné astrální schopnosti, tedy schopnost Lodě/sgeny ovládat.

    Lucas získal na Össe živé räwë, a po dohodě se Zelenou lasturou i ten formativní příkaz od Lodí. Pak se setkal s Akkütlixem, ten se toho rozhodl využít, a spojil se s Lucasem. Pětici nikdy k ničemu nepotřeboval ... leda až na konci k zastavení proměny. Lucas byl Akkütlixem celou dobu, ale začalo to být znát až ke konci, kdy díky astrálním schopnostem, psychotronice atd. postupně získal takovou moc, aby se Akkütlixovská stránka mohla naplno projevit. Akkütlix šel přímo po těch astrálních schopnostech, a to jednak kvůli obecnému zesílení svých možností, jednak proto, že pořád chce zkoušet něco nového, a jednak proto, že to je originální cesta jak se vypořádat s Hvězdovládou.

    Lucas se celou dobu vyhýbal Pětici proto, aby nezastavil Morrisonovu proměnu moc brzo; po výmazu paměti to sice nevěděl, ale zůstal mu k ní podvědomý odpor. Všechno to drama okolo ökrë tam bylo proto, že
    1) Lucas měl ten odpor a negativní zkušenosti z mládí
    2) Össeané by mohli proměnu zablokovat kdyby mu vnutili ökrë dřív, než se proměna dostane dostatečně daleko. A tím by astrální schopnosti nikdy nezískal.
    3) Lodě chtěly Lucasovi ökrë dát, protože tím zastaví nemoc, Lucas jim neumře, a může jim získat a použít klíč.
    4) Gerdánci by mohli preventivním podáním sühehlu tomu ökrë bránit, a tím zajistit že Lucas dostane astrální schopnosti i kdyby do něj někdo to ökrë dodatečně nacpal. Předpokládám, že v závěrečné fázi by sühehl už proměně nezabránil. Astrální Lucas se sühehlem by nicméně měl jen krátkodobé využití, protože proměnu by nebylo jak zastavit, a záchvaty bolesti by ho nakonec zabily, stejně jako každého pacienta s Morrisonovou chorobou.

    Celé se to nakonec vyřešilo tím, že Lucas ökrë dostal, ale až v době, kdy už proměna doběhla dostatečně daleko. Takže záchvaty skončily, ale astrální schopnosti Lucas v té době už měl. Jakmile se to stalo, ökrë přestalo nebezpečím. Takže taky ustoupilo do pozadí a v zápletce ztratilo roli.
    PECA
    PECA --- ---
    Je tam více informačních vrstev. U některých je poznat, že jsou falešné. U některých to tak jenom vypadá. Konečně některé vrstvy jsou původně podstrčené, avšak nakonec přepsané tak, aby odhalovali skutečnost. Některé informace jsou skryty naprosto dokonale.
    Myslím, že navodit pocit čtení skuteční protonace se Vilmě povedlo parádně.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    JARMIK: Mycelium má totiž zabudovanou self-protection proti spoilování. Je to nejnovější spisovatelská technologie.
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    Poslední debata zde je pozoruhodný jev, kdy se lidé usilovně snaží vyspoilovat zápletku, ale moc to nejde :-))
    SARGO
    SARGO --- ---
    MVEK: Jak Kavenova, tak tvoje teorie mi připadají zajímavé a jen vím, že jsem je nesdílela :-D :-D (Jen už si bohužel nepamatuju, jaký jsem měla sama náhled, natolik přesně, aby ho bylo možné sepsat.) Ale že to není vysvětlené úmyslně je asi jasné, Aš-šád se o problémech s realitou a jejím vnímání vyjádřil dost výmluvně ;-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: no, ano, ale formulace, že "Akkütlix rozhodl využít Morrisonovu proměnu" je taková nekanonická. Sice potřeboval pro plné probuzení svého vědomí v Lucasovi transformaci pomocí Pětice, to ano - ale já to pochopil tak, že Morrisonova choroba (nikoliv proměna) je označení stavu, do kterého se pozemšťané dostanou, když užijí räwe bez předchozích čtyřech stupňů Pětice.... a podle mě ta důležitost Morrisonovy choroby, se kterou Lucas zápolí v prvních několika knihách (už nevím přesně v kolika) je postupně upozaděna - víceméně je to jen o tom, že Lucasovi bylo nutné podat ökre, kterému se zarytě vyhýbal, a pak to zmizí hodně do pozadí a není to součástí hlavní zápletky - tou je naproti tomu už jednoznačně a přímočaře psychotronika a k jejímu provozování nezbytný argenit (a gleewari/argenit~míjat talent, a mistři ho rozvíjejí u žáků a tak).

    Je možné, že někde je zmíněné, že aktivace astrálních schopností se jmenuje Morrisonova proměna a já to jen přehlédl, ale podle mě to to není úplně to samé. Hlavně není jasné, proč nebo jestli Akkütlix potřeboval u Lucase astrální schopnosti aktivovat, aby se víc stal jím - protože coby sgen byl vlastně Duše, ta samá třída bytosti jako Loď, a astrální schopnosti jsou schopnosti ovládat Duše, tak to úplně nechápu - potřeboval získat schopnost ovládat sám sebe? Aby Lucas přestal být Lucasem a stal se víc jím?

    Jednoduché a přímčaré vysvětlení - to nemohu říct :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    MVEK: Tak zrovna to, že Lucas je Akkütlix, je tam řečeno několikrát výslovně, a určitě z různých úhlů. Možná to nevypadá tak přesvědčivě proto, že všechno v Myceliu je řečeno z pohledu některé postavy, a další to pak zase zpochybňují a tak dále. Že se jím stal sám od sebe je zajímavá myšlenka, ale nesedí to tam. Kde by třeba sebral tu speciální dardskou desku? Tu si Akkütlix připravil sám pro sebe.

    Že se Akkütlix rozhodl využít morrisonovu proměnu ... myslím že to se tam taky někde říká, ne? Teď teda vůbec nevím kde, ale jsem si skoro jistý, že jsem se to tam někde dočetl.
    MVEK
    MVEK --- ---
    KAVEN: Jako je to možné vysvětlení, ale mně to tedy přijde jako vymýšlení vysvětlení, ne něco, co je v knihách dostatečně podložené, že to tak fakt má být. Jistě, něco mi asi uniklo, nebo jsem to pozapomněl, jenže spousta věcí se opakovala, rozebíralo se nitro postav, ale tohle se taky mohlo postupně odhalit z více úhlů:-(.
    Vůbec třeba nevím, kde vyplynulo, že se Akkütlix rozhodl využít Morrisonovu proměnu.
    Ano, víme, že Lucas mluvil s Akkütlixem a kdy, za prahem Rekeghu, ale taky s odřenýma ušima, protože s různým mlžením a nejasnostmi v dřívějších knihách to pak můžeme vnímat třeba jen jako pomýlený výklad össenského frontmana kapely s šátkem přes oči...
    Vždyť někde v půlce se ještě mluvilo o Hvězdovládcích, a to tak, že jedna možnost byla, že to jsou Sgenové či Akkütlix, Hokrin apod. Protože v té době také nebylo ještě jasné, že ti bohové jsou Sgenové. Byla to jen jedna možnost. Dokonce já tedy pak dost dlouho myslel, že existuje jen jeden Sgen a Akkütlix je jen mýtus.

    Přitom aspoň od Fiony to v závěru mohlo být ještě víc explicitně vysvětleno, když si řekla zrovna o ten dar, co si řekla. Už si to špatně pamatuji, ale ano, asi Lucase párkrát viděla jako Akkütlixe, ale to mi tedy nestačí. Já to pořád vnímal tak, že Akkütlix neexistuje, je to mýtus, ale Lucas ho naplnil a začal se jím stávat.
    Asi tedy mylně.
    Pak mě ale fakt o to víc mrzí, že tolik pasáží z posledních knih bylo tak natažených, a na tohle nevyzbyl prostor.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Pokud je pravda co Obluda říkala ostatním Lodím, tak stačí se NECHTÍT spojit se spodním vědomím, a nestane se to. Představoval jsem si to jako svého druhu ďábelské pokušení. Teoreticky je jednoduché nenechat se smést, stačít to nechtít; jenže když na to přijde, je strašně těžké to udělat. Sgen si může tisíckrát plánovat jak se spláchnout nenechá, ale jakmile ho hvězdovláda obklopí, tak podlehne.

    Obluda v tom případě nepodlehla proto, že byla jednak svérázná a jednak předem zpracovaná Lucasem (v době, kdy ji "krotil" během zásahu teissánců).
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ZUZKAOU: a kočka leze dírou v moll :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: pokud to tak je, tak mi nějak uniklo, kam se vlastně před Hvězdovládou schovala Obluda... stopy vedly přes Tlix do tamního klaewentu, to ano, ale pak to bylo takové nepřehledné a dělo se toho hrozně moc.... musím si to fakt přečíst nebo poslecnout celé znovu, ztrácím schopnost mlžit :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Merlin, Bojrk a houby!

    Fungi: Web of Life Trailer (IMAX movie, narrated by Björk, presented by Merlin Sheldrake)
    https://www.youtube.com/watch?v=YCf7YywIBZ8
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAVEN: okej, tohle mě chybělo do skládačky pochopení Mycelia. Díky za exegezi. :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    MVEK: To tam ale vysvětlené je. Hvězdovláda skutečně "spláchne" všecky Duše. Když se to blížilo minule, Akkütlix vymyslel že se schová do klaëwentu, a tím narozdíl od ostatních spláchnut nebude. Tak to udělal, vzal s sebou i Cirdaha, a fakt to fungovalo.

    Oba sgenové na tento poznatek zareagovali podle svého naturelu. Cirdah si řekl "aha, takže před hvězdovládou se schovává do klaëwentu, fajn", a od té doby ho nenapadlo udělat nic jiného. Má funkční řešení, drží se ho. Akkütlix si řekl "fajn, to fungovalo, co bych pro příště vymyslel lepšího?" A hledal co dalšího se s hvězdovládou dá dělat. Jaksi náhodou zjistil, že össeani mají nějakou pětici, a ta u lidí způsobí morrisonovu chorobu, a umožní jim ovládat astrální síly, a tedy i hvězdovládu. Rozhodl se že to je fajn věc a musí to mít, a je to lepší způsob jak se s hvězdovládou vypořádat. Našel si Lucase, "posednul" ho aby získal lidské vlastnosti, a absolvoval morrisonovu chorobu, protože přinášení obětí je to, co dělá. Nakonec přesně získal co chtěl, a proto ho hvězdovláda už dál neohrožovala. Dokázal ji ovládat.

    Jenže ono to je trochu problematické. Když jsem napsal, že Lucase "posednul", tak to bylo v uvozovkách schválně. On se Lucasem přímo stal; Lucas nadále byl člověk i sgen současně. Akkütlixovi to umožnilo získat astrální schopnosti, jenže současně získal i lidské slabosti, emoce, vazby na jiné lidi a podobně. Možná to pro něj ani tak moc výhodné nebylo, a v celkovém součtu to byla ztráta, ale to Akkütlixe moc nezajímá. Pořád hledá něco nového.
    MVEK
    MVEK --- ---
    KAVEN: No, to je vlastně další věc, se kterou mám v závěru problém. Necítím se o moc víc nakloněný žádné variantě, jestli Lucas byl Akkütlixem, nebo jen jím ovlivňován, manipulován, nebo ani jedno a viděl to tak jen Aš.
    Totiž tak nějak postupně všichni se tvářili, že pro sgeny je hvězdovláda problém, a tak se potřebují někde schovat, aby je to nevcuclo do spodního vědomí.
    Jak to tedy Lucas zvládl?

    SARGO: Jo, to zní dobře.
    RIP
    RIP --- ---
    ("59 nových příspěvků" = vždycky špatný znamení :-))
    SARGO
    SARGO --- ---
    KAVEN: A nebo možnost číslo šestnáct a půl - Ash byl zkrátka estét - a nebo zvědavá opice :-D Lucas ji přeci ladil a tvořil průběžně, takové dílo se jen tak nezničí. Aš~šád mohl mít čistě vědecký důvod vidět, co z toho vznikne :-))
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SARGO: Tak v tom případě jo. A koneckonců já bych ani neodmítal ten pocit dluhu vůči Lucasovi. Důvod by k tomu rozhodně byl. Aš~šád dělal co musel aby pomohl světu, ale Lucase při tom obětoval protože jinak to z principu nešlo. Ale moc dobře si to uvědomoval.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam