KAVEN: první odstavec... nevím. Nakonec sgenové měli gleewari/argenit~míjat~schopnosti, to je naprosto jasné. Mohli teda minimálně mezi sebou vést normální psychotronické souboje, akorát možná třeba energeticky daleko náročnější, než by ustál lidský gleewarin, aniž by ho to uškvařilo... jak rozlišit mentální příkaz, který dá jeden sgeny druhému, který s ním prohraje konvenční psychotronický souboj, od toho, že sgen ovládne jinou Duši astrálními schopnostmi, to bohužel netuším: asi to, že jde o přímý hack Duše a ani tam k nějakému souboji a plýtvání energií nedochází? možná...
K druhému odstavci nemám připomínky, natolik podrobně jsem to přeci jen četl. Ano, přesně to vysvětluje to, čím je Obluda a proč se od Lodí tolik liší (a i ona je hybrid člověk-Duše/Sgen, což je zajímavé...). Ano, během čtení to až tak zřejmé nebylo, ale takhle to dává perfektní smysl.
Třetí odstavec vůbec nechápu. Takže Össe pomocí räwe před Lucasem neprodukovala žádné lodní gleewari? On byl první? Tak to jsem fakt četl úplně pěšinkama. Já myslel, že "hlasy lodí" slyšeli všichni össeané, kteří prošli räwe inicializací (obřad Osvícení, nebo jak se tomu říkalo?) a že to bylo riskantní a řada jich byla k ničemu nebo se zbláznila, ale dělalo se to proto, že tím vzniklo určité procento použitelných lodních gleewari, bylo ovšem důležité, aby byli ovladatelní a aby se nenechali zblbnout Loděma, místo Církví... tak nevím. Asi jsem četl špatně... Lucas jistě v něčem byl první exemplář svého druhu, ale nemyslel jsem, že v tomhle..
Ano, čtvrtý odstavec je i pro mě zahalený mlhou. Původní gerdánská R/A technologie byla "bezduchá", byla to technologie, stroj, to tady a snad i v knihých Vilma posvětila jako kánon. Mycelium nejprve mělo symbiotickou funkci a chránilo "jenom" vědomí cestovatele v R/A prostoru. To, kdy poprvé se stalo nejen součástí cestovatelů, ale i součástí jejich lodí a tedy z nich udělalo Lodě, to je naznačené, ale my po přečtení posledních nevíme, jestli Ösenská mytologie byla syntetickým mýtem (něco jako ruská propaganda :), nebo jestli obsahuje nějaké pravdivé jádro, akorát zcenzurované ("zakázané směry"). Jenom mi přijde, že ten příběh Akkütlixe a Prastaré, který se v téhle mytologii odehrává v minulosti, je vlastně nápadně podobný tomu, co nyn možnáí čeká Lucase a Obludu v budoucnosti, takže to může být buď nějaká forma Velkého cyklu (jako v hinduismu) nebo náznak toho, že svět Mycelia se přeci jen nevyhnul zamoření parakauzalitou (cestování časem). (já osobně mám za to, že otevřeně přiznaná parakauzalita ve sci-fi je děsivá a v podstatě nekompatibilní s oddyseovským archetypem "cesty hrdiny", který nás na space operách a fantasy tolik baví...). (Ještě je tu možnost, že Akkütlix v minulosti již byl tím, čím je nyní, tedy hybridem člověk-sgen, ale pak tu schopnost ztratil, protože lidé jsou smrtelní, ale nyní si opět vypěstoval a vychoval hostitele a opakuje svůj symbiotický cyklus... což je takové převyprávění křesťanské teologie v duchu Evangelionu :-) naproti tomu, druhému Sgenovi se přenos na vybraného a připraveného hostitele v tomhle kole nepodařil, protože je tradicionalista a zkouší pokaždé to samé, akorát třeba precizněji a silněji...)
Napadá mi, že pro Sgeny musí být vynořování se do světa lidí a jejich vědomí stejně dobrodružné a přínosné, jako pro lidi je ponořování se do R/A prostoru. Pro sgeny je to cizí prostředí, ve kterém se nachází to, co potřebují ke své existenci, kam chodí v podstatě "na lov".-